Tropický deštný les SAVCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Klára Jonášová, 8.A ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1
Advertisements

1. DO KTERÉHO ŘÁDU SAVCŮ PATŘÍ ZÁSTUPCI NA OBRÁZCÍCH?
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_539_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Jaguár americký.
Primáti = nehetnatci (Primates)
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Primáti.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Referát -Tygři Jakub Šavrňák
Čeleď: Šelmy kočkovité
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
LEVHART SKVRNITÝ.
Po stopách ohrožených zvířat
Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta předmět: ZS1BK_DIT1 Informační technologie téma práce: Kočkovité šelmy vypracovala: Markéta.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Vypracovala Martina Šanderová
ŠELMY.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_492_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Předmět :Přírodopis Ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Nártoun filipínský.
Primáti Kristýna Semecká 8.B
Zjednodušený přehled třídění savců
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Řád: PRIMÁTI.
SAVANY A STEPI ANETA SMOLÍKOVÁ 4.UBZ.
Čeleď: šelmy kočkovité
Živočichové tropických deštných lesů (2)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
PRIMÁTI OPICE.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
PRIMÁTI OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV SKUPINY PRIMÁTI? od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek ze všech skupin živočichů jsou vývojově nejpokročilejší.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
SAVCI 4 PRIMÁTI.
Správná odpověď ► klik na obrázek
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY - NÁSOBENÍ MIMO OBOR NÁSOBILEK VYPÁTREJ PODLE INFORMACÍ A OBRÁZKU UKRYTÉ ZVÍŘE. VYBER SI LIBOVOLNÉ POLÍČKO. VYPOČÍTEJ PŘÍKLAD A.
Šablona : V/2 Sada: 1/24 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:
LICHOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Jsou to tzv. prstochodci. Nejčastěji jeden nebo tři prsty. Váhu těla nese vždy prostřední prst. Prsty zakončeny rohovitým.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_239_Primáti Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Řád: Primáti. Dělíme je na: 1.) poloopice 2.) opice.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_Opakování primáti
PRAŽSKÁ ZOO stavba pražské zoo Kůň převalského žirafa Lachtani
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
VY_32_INOVACE_15_Kočka domácí
KOČKA DOMÁCÍ KOČKA DIVOKÁ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
PRIMÁTI od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_10
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
20 savci - opakování VY_32_INOVACE_20
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Helena Dobešová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_02
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Běžci.
Lichokopytníci.
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
ŠELMY PLACENTÁLOVÉ.
Transkript prezentace:

Tropický deštný les SAVCI

Kočkovité šelmy ZNAKY: • Jsou rychlí zabijáci, kteří využívají své rychlosti, nebo momentu překvapení. • Kromě geparda mají ostré a zatažitelné drápy. Tím jsou drápy chráněné před obroušením a zároveň mohou našlapovat jen na pružné polštářky na spodině tlapek, a tak se pohybují velmi tiše. • Všechny kočkovité šelmy mají ostré a dlouhé špičáky, kterými zabíjejí svou kořist. • Smysly kočkovitých šelem jsou vynikající, především čich a sluch. Oči koček ve tmě světélkují.

TYGR

Tygr bengálský

PODDRUHY TYGRA Tygr bengálský Nejpočetnější druh tygra - v přírodě přežívá asi 4000 jedinců. Tygr indočínský Patří mezi kriticky ohrožené druhy, v přírodě žije posledních cca 1 500 kusů. Tygr sumaterský Patří ke kriticky ohroženým druhům, v přírodě přežívá cca 450 jedinců  pravděpodobně dojde k vyhynutí. Tygr ussurijský Je to největší kočkovitá šelma. Ve volné přírodě přežívá posledních 200–300 jedinců  je odsouzen k vyhynutí. Tygr jihočínský Poslední volně žijící jedinec byl spatřen v roce 1994, a proto je pravděpodobné, že ve volné přírodě vyhynul. Tygr jávský vyhuben v roce 1979 Tygr kaspický vyhuben v roce 1968 Tygr balijský vyhuben v roce 1937

odchylka tygra bengálského Bílý tygr – barevná odchylka tygra bengálského přežívá pouze v zajetí

JAGUÁR

Jaguár americký

Rozšíření jaguára Výborně skáče, plíží se a znamenitě šplhá po stromech. Dobře plave a dokáže přeplavat i široké jihoamerické veletoky.

tzv. černý panter – černá forma jaguára

Mají velmi silné čelisti a zuby, kterými dokážou snadno rozkousnout i kost. Jaguár považuje za kořist všechno, co se odváží do jeho říše. Je jedno, zda to žije na zemi, na stromě nebo ve vodě. Dospělí jedinec nemá přirozeného nepřítele (kromě člověka). Jméno jaguár je odvozeno od indiánského slova yaguara, které znamená "ten, který zabíjí jedním skokem".

Levhart skvrnitý

jaguár Kdo je kdo? levhart

primáti ZNAKY Chápavá pětiprstá končetina, palec ( u poloopic ) i ostatní prsty ( u opic ) jsou zakončeny nehtem. Mají relativně velký a rozvinutý mozek. Hlavním smyslem je zrak, důležitý je sluch i hmat, čich je slabý. Plod se vyvíjí dlouho v těle matky a mládě není schopné přežít po narození bez péče matky. Přes svůj relativně dlouhý život mají nízkou rozmnožovací schopnost, pozdě dospívají a většinou rodí po jednom nebo dvou potomcích.

opice VŘEŠŤAN

Vřešťan pláštíkový

KOČKODAN

Kočkodan Dianin Kočkodan obecný Kočkodan Brazzův

Opice - hominidi ŠIMPANZ

Šimpanz učenlivý

Šimpanz bonobo

GORILA

Gorila

ORANGUTAN

samec Orangutan samice

Láskyplnou mateřskou péči nic nenahradí Láskyplnou mateřskou péči nic nenahradí. Co ale dělat, když maminka není? Dvě osiřelá lvíčata mají jasno. Matku jim nahrazuje orangutan, který se o mláďata s láskou stará jako o vlastní!

Tropické deštné lesy SAVCI KOČKOVITÉ ŠELMY: masožravé; zatažitelné drápy; loví rychlým útokem tygr – v j. a stř. Asii, ohrožený vyhubením jaguár – u řek v J. a Stř. Americe PRIMÁTI - opice: společenští; chápavý palec; drápy  nehty vřešťan – velmi dobře šplhá s pomocí ocasu, v J. Americe kočkodan – v Africe hominidi – bezocasí; ruce, chodidla a obličej – bez srsti, inteligentní, ohroženi vyhubením šimpanz – nejbližší příbuzný člověka, všežravec, v Africe gorila – největší  spíše na zemi, býložravec, v Africe orangutan - na stromech, býložravec, v jv. Asii

Závěr: Které kočkovité šelmy žijí v tropických deštných lesích? Jaké jsou společné znaky kočkovitých šelem? Uveď příklady primátů, kteří žijí v tropických deštných lesích? Které znaky jsou společné všem primátům? Čím se od sebe primáti odlišují? Popiš zástupce primátů.