KASKÁDOVÉ STYLY 3. 2 3. DÉLKOVÉ JEDNOTKY DÉLKOVÉ ÚDAJE SE ZAPISUJÍ JAKO CELÁ NEBO DESETINNÁ ČÍSLA S NEBO BEZ ZNAMÉNKA. DVOJICE PÍSMEN IDENTIFIKUJÍCÍ JEDNOTKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Základy HTML.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HyperText Markup Language
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
III/2 XVII ABC
TNPW1 Cvičení
Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Písmo.
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 3. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  CSS3  barvy  border-radius  box-shadow  text-shadow.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
KASKÁDOVÉ STYLY 4.
Vytváření prezentace v PowerPointu
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 8.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Mgr. Vlastislav Kučera 4. přednáška.  vícenásobná pozadí  velikost pozadí  zobrazení pozadí  gradienty.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Textový procesor (MS Word)
Kaskádové styly - CSS.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
Kaskádové styly tvorba webových stránek
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – Kaskádové styly IZI 228.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
CSS Cascading Style Sheets. Výhody CSS Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Tvoření libovolných vzhledů Tvoření libovolných.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 3
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 3
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
KASKÁDOVÉ STYLY.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly IS a webové prezentace cvičení. Proč používat CSS? Řadu grafických charakteristik dokumentu lze nastavit pomocí parametrů jednotlivých.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
CSS (4).
Tvorba WWW stránek Formátování
CSS – Kaskádové styly IZI 228.
Transkript prezentace:

KASKÁDOVÉ STYLY 3

2 3. DÉLKOVÉ JEDNOTKY DÉLKOVÉ ÚDAJE SE ZAPISUJÍ JAKO CELÁ NEBO DESETINNÁ ČÍSLA S NEBO BEZ ZNAMÉNKA. DVOJICE PÍSMEN IDENTIFIKUJÍCÍ JEDNOTKY MUSÍ BÝT PŘIPOJENA IHNED ZA ČÍSLEM (TEDY BEZ MEZERY). PROCENTA SE ZAPISUJÍ JAKO CELÁ NEBO DESETINNÁ ČÍSLA S NEBO BEZ ZNAMÉNKA, ZA KTERÝMI IHNED NÁSLEDUJE ZNAK %. HODNOTY ZADANÉ JAKO PROCENTO SE RELATIVNĚ VZTAHUJÍ K NĚJAKÉ JINÉ HODNOTĚ, OD KTERÉ SE ODVODÍ ABSOLUTNÍ VELIKOST. POKUD POUŽÍVÁME PROCENTA, MUSÍME SI VŽDY UVĚDOMIT, OD KTERÉ HODNOTY SE BUDE ABSOLUTNÍ VELIKOST ODVÍJET. VĚTŠINOU SE JEDNÁ O ŠÍŘKU ELEMENTU.

3 S OHLEDEM NA ČITELNOST STRÁNEK SE SPÍŠE DOPORUČUJE POUŽÍVAT RELATIVNÍCH ROZMĚRŮ. VĚTŠINA PROHLÍŽEČŮ DOVOLUJE UŽIVATELI NASTAVIT SI VLASTNÍ VELIKOST TEXTU (V IE: ZOBRAZIT - VELIKOST TEXTU). POKUD JSOU OVŠEM NA STRÁNCE NASTAVENY ABSOLUTNÍ ROZMĚRY PRO TEXT, UŽIVATEL JE ODKÁZÁN NA VELIKOST TEXTU DEFINOVANOU AUTOREM. jednotkapopis emVýška aktuálního písma. Odpovídá šířce písmena 'M' exVýška písmene 'x' pxPixely - 1 pixel = 1 bod obrazovky

4 jednotkapopis inPalce - 1 in = 2,54 cm = 72 pt cmCentimetry mmMilimetry - 10 mm = 1 cm ptBody (pity) - 1 pt = 1/72 in = 1/12 pc pcBody (pica) - 1 pc = 12 pt

5

6 4. BARVY Při specifikování barev máme několik možností. Tou první je použití jména barvy nebo příslušného HEXa kódu. Další možností je zapsat barvu přímo v RGB pomocí červené, zelené a modré složky barvy. #rgb zkrácený zápis např. #f00 je červená #rrggbb úplný zápis např. #ffff00 je žlutá rgb(r, g, b) r, g, b jsou od 0 do 255 rgb(r%, g%, b%) r, g, b jsou od 0 do 100 (%)

7 5. DRUHY ELEMENTŮ Blokové elementy jsou ty elementy, před i za kterými je zalomena řádka (např. h1 a p). Inline elementy jsou běžnou součástí textu na řádce. Nemají okolo sebe žádná zalomení řádek (např. strong). Nahrazované elementy jsou ty, které jsou nahrazeny nějakým obsahem a pro jejichž zařazení do okolního textu stránky jsou důležité pouze jejich rozměry (např. img a object).

8 6. RODINY PÍSEM Při zadávání písma je nutné myslet na to, že ne všichni čtenáři budou mít příslušné písmo na svém počítači nainstalováno (např. s ohledem na platformu). Proto se na závěr definice použitých písem používá zápis rodiny písem, do kterých použitý font patří. Pokud tedy prohlížeč definované písmo neumí zobrazit (není nainstalováno), sáhne si po standardním písmu, jež spadá do definované rodiny. V následující tabulce jsou některé rodiny písem, které lze použít při definici fontu. serif patková písma (např. Times New Roman) sans-serif bezpatková písma (např. Arial) coursive kurzíva fantasy ozdobná písma monospace neproporcionální písma (např. Courier New)

9 7. VLASTNOSTI CSS - PÍSMO font - family p {font-family: serif} p {font-family: Times, serif} p {font-family: cursive} p {font-family: fantasy} p {font-family: monospace} p {‘Times New Roman’} Vlastnost font-family nastavuje druh písma. Možné je i použití více definic, pro případ, že některé písmo nebude k dispozici: style="font-family: Verdana, Arial, Helvetica"

10 font - style p {font-style: italic} p {font-style: oblique} p {font-style: normal} Normální, kurzíva, skloněný font-style: normal | italic | oblique

11 font - variant p {font-variant: small-caps} p {font-style: normal} Text kapitálkami tj. Velká písmena o velikosti malých font-variant: normal | small-caps

12 Nastaví tučnost textu font-weight: normal | bold | bolder | lighter | 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900 font-weight

13 font-size

14 Umožňuje nastavit vše předchozí v jediné vlastnosti font: tloušťka velikost písmo styl style="font: bold 10px Verdana italic" Hodnoty musejí dodržovat své pořádí a vždy musí být obsažena hodnota pro tloušťku (jinak budou některé vlastnosti ignorovány) font

15 8. VLASTNOSTI CSS - BARVY Nastavuje barvu textu. Nastavit barvu můžete pomocí hexadecimálního tvaru (#OOOOO),hexadecimálního nebo pomocí názvů (black) style="color: red" color

16 Nastavuje barvu pozadíbarvu style="background-color: white" Základem dobrého webu je nastavení barvy pozadí i v případě, že má být bílá (implicitní nastavení). Někteří návštěvníci mají implicitní barvu pozadí změněnou. Černý text na černém pozadí... není dobře vidět. background-color

17 Obrázek jako pozadí prvku background-image: url(cesta k obrázku) style="background-image: url('images/pozadi.gif')" background-image

18 Opakování obrázku na pozadí donekonečna, jen jednou, podle osy x a y repeat | no-repeat | repeat-x | repeat-y style="background-image: url(images/js.gif); background-repeat: repeat-y" Pozadí se bude opakovat jen vertikálně (osa y). Když byste chtěli zobrazit pozadí jen jednou, použijte hodnotu no-repeat background-repeat

19 Pozadí, které se neposune při rolování stránky. background-attachment: scroll | fixed Hodnota fixed obrázek fixuje, připichuje na stránku. Obrázek se při rolování neposunuje background-attachment

20 Pozice pozadí background-positon:top| center| bottom| left center| right| 10px| 10%| 10ptstyle= " background-image: url(images/pozadi.gif); background-repeat: no-repeat; background-position: right 0px; top 50px" background-position

21 Nastaví pozici horního rohu objektu na pozici 0;0 pomocí parametrů letf a top nastavíme pozici od levého a horního okraje position:absolute; left: xxx; top: xxxstyle="position: absolute; left: 603px; top: 400px" Takový prvek bude vzdálen 400px od horního okraje stránky a 603px od levého. position:absolute 8. VLASTNOSTI CSS - POZICE

22 Často se využívá u obrázků jsou-li odkazem, po najetí kurzoru se posunou dolů position: relative; top: xxx; left: xxx A:hover{position: relative; top: 2px} position:relative

23 Velká vychytávka, pomocí z-index můžete nastavit, aby se objekty překrývaly z-index: hodnota ahoj ahoj z-index

24 8. VLASTNOSTI BAREV

25 9. VLASTNOSTI TEXTU

VLASTNOSTI BOXŮ 1

VLASTNOSTI BOXŮ 2

VLASTNOSTI BOXŮ 3

KLASIFIKAČNÍ VLASTNOSTI

ŘÍZENÍ POZICE

End of Lecture Good Night.