Nýty a nýtové spoje Tomasz Nogol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Grafický editor GIMP (13)
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Rozdělení kulových zrcadel a zobrazovací význačné paprsky
. Kvadratická funkce ° Narýsuj: -1 -1
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
NÝTY – DRUHY, POPIS A ZNAČENÍ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Rozcvička Urči typ funkce: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tato prezentace byla vytvořena
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Tato prezentace byla vytvořena
JEHLIČNATÉ STROMY INTERAKTIVNÍ TEST (HRA)
Puzzle – jehličnaté stromy
2) SPOJE S TVAROVÝM STYKEM
Tato prezentace byla vytvořena
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Exponenciální rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Nýti a nýtové spoje Nýtování představuje nerozebíratelné spojení dvou nebo více strojních dílců (součástí) prostřednictvím nýtů nebo čepů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Matice a podložky Tomasz Nogol
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÝTOVÉ SPOJE.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Čepy Tomasz Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomasz Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Nýtové spoje Ing. Bc. Petra Řezáčová
Stroje a zařízení - spoje
Nýty a nýtové spoje Tomasz Nogol
Čepy Tomasz Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomasz Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Spojování dřeva hřebíky Výroba špalíku na broušení
Spojování dřeva hřebíky Výroba špalíku na broušení
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Šroubové spoje VY_32_INOVACE_31_625
Kolíkové spoje a čepy VY_32_INOVACE_31_626
Zpracování plechu II Podstavec pod hrnec
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Najdi dva stejné obrázky
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Nýty a nýtové spoje Tomasz Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomasz Nogol. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Nýtové spoje patří mezi nerozebíratelné spoje. Nýtování rozdělujeme na: Nýtování přímé Nýtování nepřímé Zatímco v minulosti se nýtování využívalo především při stavbě nýtovaných ocelových konstrukcí, při konstrukcích tlakových nádob nebo stavbě plavidel, kde nýtování nahradilo svařování, v dnešní době se nýtování přesunulo do jiných odvětví, jako je stavebnictví, elektrotechnika, oděvní průmysl, přesná mechanika apod.

Jednou z nejznámějších staveb, v niž bylo použito nýtových spojů, je Eifellova věž. Obr. 1 Obr. 2

Využití nýtových spojů na mostní konstrukci:

Ukázky současného využití nýtových spojů:

Nepřímé nýtování Podstatou nýtových spojů je sevření spojovaných částí mezi hlavy nýtů. Nýt se vkládá dříkem do vyvrtané nebo prostřižené díry a ručním nebo strojním roznýtováním přečnívajícího konce dříku se za studena, nebo u větších nýtů za tepla, vytvoří závěrná hlava nýtu.

Přímé nýtování U tohoto druhu nýtování se na jedné spojované části vytvoří dřík a v druhé díra. Roznýtováním vznikne závěrná hlava, která může mít různý tvar, která obě části spojí. Takto se spojují například součásti stavebního kování a součásti v přesné mechanice.

Roznýtovává se nejčastěji za studena, proto musí být součást, která se roznýtovává, z dobře tvárného materiálu. Tohoto spojení se používá jen u málo namáhaných součástí. Na obrázcích je znázorněno spojení tenkých plechů.

Nepřímé nýtování dále můžeme rozdělit podle účelu: Pevné konstrukční Pevné a nepropustné - kotlové Nepropustné Pevné konstrukční nýtování – pro spojování ocelových konstrukcí, např. mostů, jeřábových nosníků, stožárů. Nepropustné nýtování – při spojování plechů, pásů a tyčí různých nádrží na tekutiny bez přetlaku, nebo jen s malým přetlakem. Pevné a nepropustné nýtování – při výrobě nádob s vnitřním přetlakem. Spoje musí být pevné a nesměji jimi pronikat stlačené plyny a kapaliny.

Typy nýtů podle ČSN Přesné nýty ČSN 02 2031 z roku 1955 Jedná se o kmenovou normu. Jednotlivé druhy přesných nýtů popisují samostatné normy (viz Nýty. Přehled ČSN 02 2300 z roku 1967). Nýty. Přehled ČSN 02 2300 z roku 1967 Některé z následujících názvů byly nahrazeny, avšak tato norma je i nadále platná. Norma stanovuje mezní úchylky souososti hlavy a dříku v rozsahu průměrů dříků do 10 mm, mezní úchylky kolmosti dosedací plochy hlavy k ose dříku, hodnoty požadované pevnosti ve střihu, značení materiálu, zkoušení pevnosti ve střihu, přejímání, dodávání a balení nýtů. Přesné nýty s půlkulovou hlavou ČSN 02 2302 z roku 2004 Norma pro nýty s půlkulovou hlavou pro jmenovité průměry d od 1 mm do 36 mm. Nýty s nízkou půlkulovou hlavou ČSN 02 2303 z roku 2004 (Tato norma nahradila normu z roku 1967 Nýty s plochou kulovou hlavou ČSN 02 2303.) Norma stanovuje charakteristiky nýtů s plochou půlkulovou hlavou se jmenovitými průměry d od 5 mm do 10 mm. Zápustné nýty ČSN 02 2311 z roku 2004 Norma stanovuje charakteristiky zápustných nýtů se jmenovitými průměry d od 1 mm do 36 mm.

Trubkové nýty s lisovanou hlavou ČSN 02 2381 z roku 2004 Trubkové nýty tenkostěnné válcové ČSN 02 2380 z roku 2004 Norma stanovuje charakteristiky tenkostěnných trubkových válcových nýtů vyráběných z mosazných trubek se jmenovitým průměrem d od 2 mm do 6 mm. Nýty trubkové s lemovanou hlavou ČSN 02 2382 z roku 1969 Nýty trhací podle ČSN EN ISO 15 975 až 15 984 a ČSN EN ISO 16 582 až 16 585 Tyto normy charakterizují jednotlivé typy trhacích nýtů. Pro tento druh nýtů se používá u nýtovacích kleští různých druhů. Tažené nýty kuželové ČSN 02 2379 z roku 2004 Tato norma platí pro výrobu a používání tažených nýtů kuželových vyráběných z mosazného pásu, používaných pro spojování tuhých a poddajných materiálů. Dvoudílné nýty ČSN 02 2039 z roku 1992 Nýty s trnem ČSN 02 2391 byly nahrazeny ČSN EN ISO 15 977 z roku 2003 a jejich název byl změněn na: Trhací nýty otevřené s předepsaným přetržením trnu a s plochou hlavou – AIA/St Trubkové nýty s lisovanou hlavou ČSN 02 2381 z roku 2004 Norma stanovuje charakteristiky trubkových nýtů s lisovanou hlavou se jmenovitými průměry d od 4 mm do 8 mm.

Zdroje: Ostatní obrázky a fotografie – archiv autora. Obr. 1 [cit. 2011-01-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:845-Paris.jpg>. Obr. 2 Immanuel Giel: commons.wikimedia.org. [online]. 1992 [cit. 2011-01-15]. File:EiffelTraeger.jpg. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EiffelTraeger.jpg>. Ostatní obrázky a fotografie – archiv autora. České státní normy Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví dostupné na WWW: <http://csnonline.unmz.cz/vyhledavani.aspx> DOLEČEK, Josef, HOLOUBEK, Zdeněk. Strojnictví I. 2. vyd. Praha : SNTL – Nakladatelství technické literatury, 1988. Bez ISBN. Kapitola 2.6., s. 33 – 35. ČERNOCH, Svatopluk. Strojně technická příručka. Svazek 1. 13. vyd. Praha : SNTL – Nakladatelství technické literatury, 1977. Bez ISBN. Kapitola 6.1.7., s. 640 – 642.