Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?
Advertisements

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
1. MARGARÍNY Neplatí to pro všechny, samozřejmě. Obvykle ale lidé kupují margaríny, protože v nich není cholesterol. Ale co v nich naopak JE? Jsou zdrojem.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
TENZIDY Autor: Jolana Ščudlová Skupina: 9
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Potravinářská chemie.
Potravinářství.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Aditivní látky v potravinách
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Znečištění půdy a potravin
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
Středoškolské učebnice (bio)chemie ČR
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Čidla receptory.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Glukosa a její vznik.
Deriváty karboxylových kyselin Co jsou deriváty karboxylových kyselin? Kde se s nimi setkáváme?
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Potraviny pro zvláštní výživu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ELEKTRICKÝ.
ŠablonaIII/2číslo materiálu394 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Kyslíkaté kyseliny.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Víme co jíme? „Éčka“, Biopotraviny,Fair Trade…. Odložte svačiny(pro jistotu), začínáme… Teorie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Bc. Radim Syrovátka CNP 1 ZSF JU v Českých Budějovicích.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Senzorická analýza Katedra kvality zemědělských produktů Ing. Lenka Zárubová.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Smyslové orgány.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková Skupina č. 27 Vyučující: ing. Tomáš Pospíšil

Chemie v potravinách Chemie je v potravinách často využívaná, ale ne vždy v prospěch konzumenta. Nejvíc chemických látek – pro vylepšení chuti, vůně a vzhledu potravin. Rozdělení přídavných látek do skupin (zákaz používání jedovatých látek) v 70. letech minulého století

Výrobce je povinen udávat na obal výrobku všechny přídavné látky. Názvy těchto látek, jsou velmi dlouhé (např. methylester kyseliny parahydroxybenzoové), proto byl každé přídavné látce přiřazen poznávací kód. Kódy přídavných látek se skládají z písmena „E“ a trojmístného čísla, které umožňuje rozdělení látek do skupin.

Rozdělení přídavných látek E100 – E199 potravinové barviva E200 – E299 konzervační činidla E300 – E321 antioxidanty

Rozdělení přídavných látek E322 – E495 emulgátory, stabilizátory, želírovací látky E500 – E619 kyseliny, zásady E620 – E637 zvýrazňovače chuti E900 – E925 různé

Jedovaté přídavné látky Fosforečnany – drží vodu v rybích prstech nebo salámech Jedovatě zářící barviva v nanucích a limonádách Smetanová příchuť ve zmrzlinách Umělá sladidla a příchutě v energetických nápojích Mohou způsobovat: Různé alergické reakce Poruchy chování Rakovinu Tyto látky jsou nejvíce nebezpečné pro děti!!!

Shrnutí Spotřebitel si není vždy vědom obsahů přídavných chemikálií v jídle. Víme jak reagují jednotlivé látky, ale neumíme určit jak budou reagovat ve vzájemné kombinaci a po delší dobu. Mohou způsobit taktéž zatížení ledvin, nervové problémy, zhoršení činnosti vnitřních orgánů a narušují trávení.

Děkuji Vám za vaši pozornost

Citace [1] Drahomíra Červená, Karel Červený, Liečba výživou, 1994 Neografie a.s. [2] Marika Benešová, Hana Satrapová, Príručka chemie, Didaktis 2001 [3] http://idnes.cz