Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková Skupina č. 27 Vyučující: ing. Tomáš Pospíšil
Chemie v potravinách Chemie je v potravinách často využívaná, ale ne vždy v prospěch konzumenta. Nejvíc chemických látek – pro vylepšení chuti, vůně a vzhledu potravin. Rozdělení přídavných látek do skupin (zákaz používání jedovatých látek) v 70. letech minulého století
Výrobce je povinen udávat na obal výrobku všechny přídavné látky. Názvy těchto látek, jsou velmi dlouhé (např. methylester kyseliny parahydroxybenzoové), proto byl každé přídavné látce přiřazen poznávací kód. Kódy přídavných látek se skládají z písmena „E“ a trojmístného čísla, které umožňuje rozdělení látek do skupin.
Rozdělení přídavných látek E100 – E199 potravinové barviva E200 – E299 konzervační činidla E300 – E321 antioxidanty
Rozdělení přídavných látek E322 – E495 emulgátory, stabilizátory, želírovací látky E500 – E619 kyseliny, zásady E620 – E637 zvýrazňovače chuti E900 – E925 různé
Jedovaté přídavné látky Fosforečnany – drží vodu v rybích prstech nebo salámech Jedovatě zářící barviva v nanucích a limonádách Smetanová příchuť ve zmrzlinách Umělá sladidla a příchutě v energetických nápojích Mohou způsobovat: Různé alergické reakce Poruchy chování Rakovinu Tyto látky jsou nejvíce nebezpečné pro děti!!!
Shrnutí Spotřebitel si není vždy vědom obsahů přídavných chemikálií v jídle. Víme jak reagují jednotlivé látky, ale neumíme určit jak budou reagovat ve vzájemné kombinaci a po delší dobu. Mohou způsobit taktéž zatížení ledvin, nervové problémy, zhoršení činnosti vnitřních orgánů a narušují trávení.
Děkuji Vám za vaši pozornost
Citace [1] Drahomíra Červená, Karel Červený, Liečba výživou, 1994 Neografie a.s. [2] Marika Benešová, Hana Satrapová, Príručka chemie, Didaktis 2001 [3] http://idnes.cz