Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Konflikty a „neuznané“ státy
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.45 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
SEVERNÍ AFRIKA.
Geografická charakteristika oblasti
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Anna-Marie Šťastná 2007/2008 SEXTA BGV
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VY_52_INOVACE_03/2/10_ZEMĚPIS
Bývalé státy Sovětského svazu
STÁTY VZNIKLÉ PO ROZPADU SSSR
Východní Evropa – Ukrajina
STŘEDNÍ ASIE.
Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku.
SRBSKO.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Jihozápadní Asie.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
KAVKAZ.
Islám, ropa, oblast napětí
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
ZAKAVKAZSKO.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
RUSKO Jan Vaněk.
Postsovětské státy Ukrajina 1991 ze SSSR
STŘEDNÍ ASIE.
Autor: Mgr. Věra Sklenářová Název: Zakavkazsko
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Bývalé státy Sovětského svazu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY_52_INOVACE_03/2/11_ZEMĚPIS
Společenství nezávislých států
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Zakavkazsko Autor: Mgr. Marian Solčanský
ASIE Přírodní podmínky.
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Bývalé státy Sovětského svazu
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZAKAVKAZSKO A STŘEDNÍ ASIE
ASIE - KAVKAZ VY_32_INOVACE_07-30 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Obecná charakteristika kontinentu
Východní Evropaa státy SNS
ASIE Přírodní podmínky.
Transkript prezentace:

Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Zeměpis Cílová skupina: 2. ročník (sexta) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Roman Bartoníček Téma: Makroregion Zakavkazsko Datum vytvoření: 16.12.2012 Přílohy: VY_52_INOVACE_ZEM.2.11

Anotace: Souhrnné opakování přírodních, historických a VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 Anotace: Souhrnné opakování přírodních, historických a socioekonomických charakteristik makroregionu Zakavkazska s důrazem na upevnění základní terminologie spojené s tímto územím a vymezením okruhu typologických problémů. Práce se slepou mapou.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 1) Vyznač s pomocí atlasu do slepé mapy níže vypsané základní pojmy Zakavkazska. Černé moře Kaspické moře Náhorní Karabach Velký Kavkaz Jerevan Arménie Ázerbajdžán Arménská vysočina Jižní Osetie Gruzie Tbilisi Baku Nachičevan Abcházie Malý Kavkaz Kura

Mezopotámie Makedonie Osmanská říše Franská říše carské Rusko VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 2) V oblasti Zakavkazska se po staletí střetávaly zájmy rozsáhlých říší. Vyberte a podtrhněte správné tři: Persie Palestina Mezopotámie Makedonie Osmanská říše Franská říše carské Rusko

3) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 3) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! Povrch Zakavkazska je převážně hornatý/nížinatý. Na západě region ohraničuje Černé/ Egejské moře a na východě Kaspické/Aralské moře. Horská pásma Kavkazu/ Uralu zaplňují spolu s Arménskou/Tibetskou plošinou téměř celé území oblasti. Oblast postihují občasná zemětřesení. Západní část oblasti patří k vlhkým/suchým subtropům, směrem do vnitrozemí a dál na východ přechází do suchých subtropů/vlhkých tropů. Osou osídlení jsou řeky Eufrat a Tigris/ Kura a Araks s přítoky. Typické pro region jsou zavlažované oázy podél řek. Jinak výrazně převládá horská step/ nížinatá savana využívaná jako pastvina.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 4) Obyvatelstvo Zakavkazska. Rozšiř pracovní text o další charakteristické poznatky! Region Zakavkazska je charakteristický pestrou národnostní skladbou. V oblasti je soustředěno na padesát jazykově, historicky i kulturně velmi rozdílných národností. Napětí v regionu vzrůstá s jejich snahou o sebeurčení. Z celkového počtu obyvatel převažují Azerové, následováni Armény a Gruzínci. Dále zde žijí Abchazové, Osetinci, Čerkesové a další kavkazské národy. Ke křesťanství se hlásí Gruzínci a Arméni, obyvatelé Ázerbájdžánu jsou převážně muslimové. Přečti svůj text o obyvatelstvu třídě!

ázerbájdžánské území obklopené Arméni = Nachičevan VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 5) K uvedeným oblastem Zakavkazska přiřaďte s pomocí nápovědy správnou charakteristiku. ázerbájdžánské území obklopené Arméni = Nachičevan v srpnu 1990 vyhlásila samostatnost, která nebyla gruzínským vedením akceptována = Abcházie oblast v Gruzii, která se snaží o připojení ke své severní části ležící v Rusku = Jižní Osetie území Ázerbajdžánu osídlené ale převážně Armény = Náhorní Karabach

6) Utvořte spojením správné trojice VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 6) Utvořte spojením správné trojice Gruzie Tbilisi Ozbrojený konflikt s Ruskem r. 2008 Arménie Jerevan Spor se svým islámským sousedem o území Náhorního Karabachu Ázerbajdžán Baku Zásoby ropy z Kaspického moře

Přečti svůj text o hospodářství ve třídě! VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 7) Hospodářství Zakavkazska. Rozšiř pracovní text o další charakteristické poznatky! Hospodářství zakavkazského regionu je založeno především na těžbě surovin – plyn, ropa, rudy a na zpracování zemědělské produkce. Mezi hlavní pěstované plodiny se řadí čaj, bavlník, ovoce a vinná réva. Oblast má silné obchodní vazby na země SNS, především na Ruskou federaci. Hospodářské aktivity se soustřeďují hlavně do metropolí všech tří států. Velký potenciál v sobě nese turistický ruch na černomořském pobřeží. Region má důležitou roli v zajištění tranzitu ropy a plynu z Íránu do jiných částí SNS a také do Evropy. Přečti svůj text o hospodářství ve třídě!

a)Proč je hospodářství zakavkazských republik málo výkonné? VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 8) 5 krát PROČ: a)Proč je hospodářství zakavkazských republik málo výkonné? b)Proč je turisticky atraktivní pouze gruzínské a nikoli ázerbájdžánské pobřeží? c) Proč je oblast Zakavkazska považována za ohnisko napětí a nepokojů? d) Proč v těchto zemích převládá intenzivní závlahové zemědělství? e) Proč by přerušení ropovodů a plynovodů z Baku mohlo ohrozit ázerbájdžánský vývoz?

VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 5 krát PROČ: a) Ekonomiku zakavkazských republik brzdí politické konflikty, nevyřešené územní spory a vývoz vlastní produkce je silně závislý na ostatních částech SNS. b) Ázerbajdžanské pobřeží Kaspiku je silně znečištěno těžbou ropy. c) Na poměrně malém území žije více jak padesát národnostní, z nichž některé usilují o nezávislost. Dalším faktorem je špatná hospodářská situace. d) Směrem k východu ubývá vláhy a krajina se pomalu mění v suchou step až vyprahlou polopoušť při Kaspiku. e) Ropa a zemní plyn je hlavní vývozní artikl Ázerbajdžánu, na němž je závislá podstatná část jeho ekonomiky.

Rozšiřující pojmy k zapamatování: VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 Rozšiřující pojmy k zapamatování: SNS = Společenství nezávislých států, které vzniklo v r. 1991 jako volný svazek postsovětských států s nově získanou samostatností. J.V.Stalin = byl Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1922–1952. Jeden z největších diktátorů 20. století. Narozen v Gruzii. Arménská genocida = souhrnné označení pro vyvražďování přibližně 1,2 milionu Arménů Turky během let 1915 a 1918. Ararat = nejvyšší hora Turecka a Arménské vysočiny.Národní symbol Arménů. Vojenská gruzínská cesta = historický název hlavní cesty přes Velký Kavkaz spojující město Tbilisi v Gruzii a město Vladikavkaz v Severní Osetii (Rusku) Křížový průsmyk = průsmyk v Gruzii překračující hlavní hřeben Kavkazu v nadmořské výšce 2 379 m. Prochází jím Gruzínská vojenská cesta.

http://geoped.webnode.cz www.wikipedie.cz VY_32_INOVACE_ZEM.2.11 Použitá literatura: http://geoped.webnode.cz www.wikipedie.cz