Sabina Mikulecká Anna Hejlová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Autor: Mgr. Libor Sovadina
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Optické zobrazování Optický obraz Skutečný obraz b) Zdánlivý obraz.
Světelné jevy a jejich využití
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
zpracovaný v rámci projektu
OPTIKA.
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Odraz světla na rovinném zrcadle
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Odraz světla. Zákon odrazu světla
ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)
Lom světla.
Paprsková optika hanah.
0PTIKA 05. Odraz a rozptyl světla
Vypuklé kulové zrcadlo
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_607_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Digitální učební materiál
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Rozklad světla optickým hranolem
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_612_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
FY_086_Světelné jevy_ Odraz světla
Odraz světla Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Příklady na zákon lomu Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní vlastnosti světla
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

Sabina Mikulecká Anna Hejlová Odraz světla Sabina Mikulecká Anna Hejlová

Odraz světla Dopadají li paprsky na rozhraní dvou opticky různých prostředí, jednak jím prochází a lámou se a jednak se na rozhraní odrážejí.

Místo, kam dopadá světelný paprsek se nazývá BOD DOPADU Místo, kam dopadá světelný paprsek se nazývá BOD DOPADU. Kolmice rozhraní vztyčená v bodě dopadu se nazývá KOLMICE DOPADU. Úhel dopadu je úhel svírající dopadající paprsek a kolmice dopadu. Úhel odrazu je úhel svírající odražený paprsek a kolmice dopadu. Úhel dopadu se rovná úhlu odrazu.

Odraz nezávisí ani na druhu rozhraní, ani na druhu dopadajícího světla Odraz nezávisí ani na druhu rozhraní, ani na druhu dopadajícího světla. Důsledkem zákona odrazu je, že při dopadu svazku rovnoběžných paprsků na rovinnou plochu jsou paprsky po odrazu opět rovnoběžné. Dopadá li světlo na dokonale hladkou plochu, nastává pravidelný (zrcadlový) odraz. Dopadá li svazek paprsku na drsnou plochu (jako papír, stěnu, mléčné sklo aj.) je úhel dopadu pro každý dopadající paprsek jiný, proto se odražené paprsky rozptylují na všechny strany, vzniká odraz rozptýlený (difúzní).

Téměř všechno světlo (ať sluneční nebo s pozemských světelných zdrojů) se po dopadu rozptyluje. Rozptýlené světlo umožňuje vidět i předměty, které nejsou přímo osvětlovány.

Zákon odrazu Velikost úhlu odrazu je rovna velikosti úhlu dopadu. Odražený paprsek zůstává v rovině dopadu. Matematicky lze tento poznatek zapsat velmi jednoduše: a’= a

Periskop Periskop je optické zařízení, které umožňuje boční posun přijímaného světelného paprsku. Používá se především ve vojenství, kde umožňuje výhled, aniž by byl pozorovatel vystaven přímé střelbě. Je důležitou součástí vybavení ponorek a bojových vozidel, používá se ale i v mnoha dalších oborech. Funguje na principu vertikálního tubusu na koncích opatřeným zrcadly nakloněnými v 45° úhlu tak, aby navzájem odrážely vnější obraz.

Princip periskopu. Periskop nalevo používá zrcadla v místech „a“ zatímco napravo používá hranoly v místech „b“. Pozorovatel je „c“.

Stránky ze kterých jsme čerpaly www.terikuv.blog.cz www.referaty-seminarky.cz www.gymhol.cz www.wikipedie.cz