Magdeburské polokoule

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zbyněk Poulíček, 7.A/8 Gymnázium Břeclav
Advertisements

Jana Gallistlová, IX.A Mgr. Jan Kříž
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Mechanické vlastnosti plynů.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 18.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.
Christian Andreas Doppler
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Lineární elektromotor
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fotoelektrický jev Předmět:
Významné osobnosti fyziky a chemie
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
 vyjadřující míru působení hmotného objektu (tělesa, silového pole) na jiné těleso, které se projevuje účinky statickými (tj. deformací tělesa) nebo.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ50 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Střední Amerika Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_035
Střídání ročních období
Název materiálu: ATMOSFÉRICKÝ TLAK – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektroskop, elektrometr a zdroje elektrického náboje
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Teslův transformátor Marek Vlk Tereza Váchalová
skotský mechanik, vynálezce a fyzik
Měření fyzikálních veličin – Měření času
David Benda IX.Ačerven Dětství 2.Rozhodnutí 3.Povolání 4.Proč? 5.Vzor 6.Uplatnění 7.Škola 8.Programy 9.Zdroje.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektromagnetické záření
Výpočet plochy pomocí metody Monte Carlo
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
MLŽNÁ KOMORA Jan Jedlička, Miloš Komínek, Radek Novák Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ve učebně B103.
Druhy transformátorů.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.  Leží na SZ Čech na hranici s Německem  Jde o kerné pohoří – vzniklo pohybem ledových ker  Krušné hory jsou.
Rubensova trubice.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Blaise Pascal Žil v: stol..
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Zatmění Slunce.
Laserový telefon Otto Hartvich Michal Farník Dagmar Bendová.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vodík palivo budoucnosti
Kdy hrozí, že už koule bude kritická
Domácí hrátky s plazmatem
Měření měrného náboje elektronu
Historické experimenty
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
Měření rychlosti světla Foucaultovou metodou
Powerpoint Templates Page 1 VY_32_INOVACE_16_30_Otto von Guericke a Jan Evangelista Torricelli.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Rezonanční jevy v elektrických systémech
Millikanův experiment
PŘENOS ZVUKU POMOCÍ SVĚTLA
KBF - témata bakalářských prací /2019
Transkript prezentace:

Magdeburské polokoule Helena Šediváková, Jan Berger, Petr Hruška, Jan Zima

Na začátku našeho pokusu byl německý fyzik Otto von Guericke… Meteorologie Hrátky s elektrickými jevy Vědecky nejplodnější Guerickovo období začíná v roce 1646. Nejprve ho zaujaly tehdy módní hrátky s elektrickými jevy a sestrojil přístroj na získávání elektrického náboje třením. Známější jsou jeho zásluhy o vývoj teploměru. Jeho teploměr tvořila měděná U-trubice, na jednom konci připojená k měděné baňce, na druhém konci volná. Když se do trubice nalil líh, jeho hladina se v důsledku teplotní roztažnosti pohybovala nahoru a dolů. Na hladině na plováku umístěná figurka andělíčka ukazovala na stupnici. Skutečnou proslulost získal Guericke pokusy s tlakem vzduchu. Téměř 2000 let žili lidé v přesvědčení, že příroda má strach z prázdnoty. Už Galileo ale měl o tom určité pochybnosti, které později věděcky potvrdili Torricelli a Pascal. Ale pro laickou veřejnost naprosto jasný a pádný důkaz provedl právě Guericke. Rozhodl se prokázat, že prostor, ve kterém není "nic" skutečně existuje. Vynalezl pístovou vývěvu, pomocí níž se snažil neúspěšně vyčerpávat vodu postupně z dřevěného sudu i z měděné koule. Obě tělesa se však zbortila. Ve svém nejslavnějším pokusu s magdeburskými koulemi – který od roku 1657 předváděl jak v Magdeburku, tak v Berlíně a snad i před císařem – dal k dvěma polokoulím (přiloženým k sobě a s vyčerpaným vzduchem) připřáhnout z každé strany osmispřeží koní. Přes veškerou snahu se je nepodařilo odtrhnout, stačilo však nepatrné pootočení kohoutku a odpadly samy od sebe

Otto von Guericke sestrojil v roce 1663 stroj s rotující sírovou koulí a s jeho pomocí vytvářel elektrické jiskry, zjistil například, že 2 opačně nabité koule se odpuzují, dříve byly známy pouze přitažlivé účinky elektrických sil…

Na začátku našeho pokusu byl německý fyzik Otto von Guericke… Meteorologie Hrátky s elektrickými jevy Vědecky nejplodnější Guerickovo období začíná v roce 1646. Nejprve ho zaujaly tehdy módní hrátky s elektrickými jevy a sestrojil přístroj na získávání elektrického náboje třením. Známější jsou jeho zásluhy o vývoj teploměru. Jeho teploměr tvořila měděná U-trubice, na jednom konci připojená k měděné baňce, na druhém konci volná. Když se do trubice nalil líh, jeho hladina se v důsledku teplotní roztažnosti pohybovala nahoru a dolů. Na hladině na plováku umístěná figurka andělíčka ukazovala na stupnici. Skutečnou proslulost získal Guericke pokusy s tlakem vzduchu. Téměř 2000 let žili lidé v přesvědčení, že příroda má strach z prázdnoty. Už Galileo ale měl o tom určité pochybnosti, které později věděcky potvrdili Torricelli a Pascal. Ale pro laickou veřejnost naprosto jasný a pádný důkaz provedl právě Guericke. Rozhodl se prokázat, že prostor, ve kterém není "nic" skutečně existuje. Vynalezl pístovou vývěvu, pomocí níž se snažil neúspěšně vyčerpávat vodu postupně z dřevěného sudu i z měděné koule. Obě tělesa se však zbortila. Ve svém nejslavnějším pokusu s magdeburskými koulemi – který od roku 1657 předváděl jak v Magdeburku, tak v Berlíně a snad i před císařem – dal k dvěma polokoulím (přiloženým k sobě a s vyčerpaným vzduchem) připřáhnout z každé strany osmispřeží koní. Přes veškerou snahu se je nepodařilo odtrhnout, stačilo však nepatrné pootočení kohoutku a odpadly samy od sebe Pokusy s atmosferickým tlakem

Experiment v Ratisboně Vynález vývěvy -lidé měli odjakživa strach z „ničeho“ Skutečnou proslulost získal Guericke pokusy s tlakem vzduchu. Téměř 2000 let žili lidé v přesvědčení, že příroda má strach z prázdnoty. Už Galileo ale měl o tom určité pochybnosti, které později věděcky potvrdili Torricelli a Pascal. Ale pro laickou veřejnost naprosto jasný a pádný důkaz provedl právě Guericke. Rozhodl se prokázat, že prostor, ve kterém není "nic" skutečně existuje. Vynalezl pístovou vývěvu, pomocí níž se snažil neúspěšně vyčerpávat vodu postupně z dřevěného sudu i z měděné koule. Obě tělesa se však zbortila. Otto von Guericke se narodil v roce 1602. Velmi známým se Otto von Guericke stal svými působivými experimenty na císařském dvoře v Magdeburgu v roce 1654. Pokusy názorně ukázaly velkou, pro jeho současníky neočekávanou, sílu atmosférického tlaku. Vývěva - vzduchová pumpa V roce 1650 Otto von Guericke vynalezl vzduchovou pumpu (vývěvu), s pomocí které mohl dosahovat velmi nízkých tlaků. Vývěva mohla odčerpat vzduch pod pístem, který byl umístěn ve válci o průměru 50,8 cm. Píst byl připojen k lanu na kladce. Otto von Guericke - experiment v Ratisboně Píst stlačený atmosférickým tlakem vytrvale odolával síle dvaceti mužů, kteří se jej přes lano na kladce snažili vytrhnout z válce.

Nejznámější experiment předvedl Otto von Guericke v roce 1650 v Magdeburgu. Guericke spojil dvě kovové polokoule, mezi které vložil kožené těsnění. Svou pumpou pak vyčerpal přes ventil vzduch z vnitřku koule. Tlak okolního vzduchu pevně přitiskl polokoule k sobě. Ani 16 koní zapřažených po 8 ke každé polokouli v opačných směrech nedokázalo polokoule od sebe oddělit. To se podařilo až poté, co Guericke do koule napustil vzduch. Tímto pokusem Guericke potvrdil hypotézu zvanou ''horror vacui''. Prokázal, že obě pokokoule nebyly k sobě pevně připoutány vzduchoprázdnem, ale že polokoule držel u sebe tlak okolního vzduchu. Pokus byl velmi efektní. Pravdou ale je, že i když diváci viděli celkem 8 párů koní, které se naží oddělit polokoule od sebe, ve skutečnosti síla tahu odpovídala pouze 4 párům koní. Pokud by měla být vyvinuta síla 8 párů, musela by jedna polokoule být ukotvena k nějakému pevnému bodu (např. stěně).

Fyzikální výpočty (zhruba!) F = p*S F = 105 Pa * л * 0,0752 m2 F = 1770 N

Prameny www.converter.cz/fyzici/guericke.htm (9.12.2006) http://chem.ch.huji.ac.il/~eugeniik/history/guericke.html (13.12.2006) http://www.physik.unizh.ch/teaching/physik-b/WS0506/woche5/woche5.html (13.12.2006) http://de.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Guericke (13.12.2006) Gymnázium Polička RNDr. Vícha

Poděkování Ottovi von Guerickovi RNDr.Víchovi Doc. Ing. Češpírovi, CSc. Fyzikálnímu praktiku FJFI