BELGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BELGIE.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VY_52_INOVACE_03/2/32_ZEMĚPIS
Kanada.
IRSKO Robin Plch 8.A
Benelux BENELUX.
ZÁPADNÍ EVROPA.
Velká Británie.
Belgie – země Vlámů a Valonů
Oblast: Západní Evropa Belgie
Západní Evropa.
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Západní Evropa.
BULHARSKO.
SRBSKO.
NIZOZEMSKÉ KRÁLOSTVÍ.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Téma hodiny: Belgie Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠVÝCARSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
BENELUX.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
FRANCIE ZEMĚ GALSKÉHO KOHOUTA.
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SLOVINSKO.
Austrálie.
LITVA.
Švédsko.
KANADA.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Bělorusko.
DÁNSKO.
BELGIE.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_267_Belgie Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Antonín Košíček Sára Šobková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Belgie Jakub Jenšovský.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Martin Veselý Belgie. Poloha Belgie leží mezi Francií, Německem a Lucemburskem. Hlavní město je Brussel. Belgie má celkem obyvatel, z toho.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Transkript prezentace:

BELGIE

Základní údaje Oficiální název: Belgické království Rozloha: 30 510 km2 Počet obyvatel: 10 340 000 Hlavní město: Brusel (Bruxelles) Jazyky: vlámština, francouzština, němčina Umístění: Západní Evropa Sousedé: Francie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko

Státní zřízení Belgie je federativní konstituční monarchie Dvoukomorový Parlament V čele státu stojí král (Albert II.)

Přírodní poměry Povrch: Z větší části plochý a nížinatý. Nadmořská výška a členitost terénu stoupají směrem k oblasti Arden na jihu Belgie Řeky: Šelda (Schelde), Máza (Meuse) Nejvyšší bod: Signal de Botrange (694 m) Nejvyšší pohoří: Hautes Fagnes

Podnebí Belgie leží v mírném pásu Má mírné oceánské podnebí Mírné zimy, nepříliš teplá léta, vysoký úhrn srážek po celý rok Průměrná roční teplota v Bruselu činí 9,8 °C Roční úhrn srážek je 780,1 mm Doba slunečního svitu je 1555 hodin ročně

Průmysl a zemědělství Průmysl: hutnický, strojírenský, textilní, petrochemický Nerostné bohatství: železná ruda, černé uhlí, barevné kovy, zinek, měď…, ropa chybí Jaderná energetika Převažuje živ. výroba – skot, vepři, rybolov Rostlinná výroba – obilniny, brambory, len, chmel

Doprava Hustá a kvalitní dopravní síť Antverpy – jeden z největších přístavů na světě Brusel – významné středisko mezinárodní letecké dopravy Čilý cestovní ruch

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 10 340 000 Hustota zalidnění: 328 obyvatel/km2 Průměrná délka života: 73 let (muži), 80 let (ženy) Obyvatelé: Vlámové (58 %) , Valoni (33 %), dále Italové, Francouzi, Němci… Roční přirozený přírůstek: 0,2 % Urbanizace: velmi vysoká (97 %) Náboženství: 85 % římskokatolické Gramotnost: 98 %

Města Hlavní město: Brusel (970 000) – významné hospodářské, politické (sídlo EU), kulturní středisko s průmyslovými předměstími 2. největší město - Antverpy Waterloo Dále: Gent, Charleroi, Lutych, Bruggy

Mapa Belgie

Obrázky

KONEC