Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Název Mollové stupnice s béčky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Název Durové stupnice s béčky Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název LIDSKÁ KOSTRA – STAVBA, VÝVOJ, RŮST A SPOJENÍ KOSTÍ
Titul - název Případný podtitul Sada č. X VY_32_INOVACE_X_01_nazev Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ , „Modernizací výuky.
Název Intervaly Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_31-18 Česká próza po r Ladislav Fuks.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_376 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NázevNásobení mnohočlenů Předmět, ročník Matematika, tercie (3. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Výkladová.
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Sofisté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Název Durové stupnice s křížky Předmět, ročník
Název Mollové stupnice s křížky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: George Orwell životopis, charakteristika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Ladislav Fuks Michaela Sadílková, V8A
Spalovač mrtvol. Ladislav Fuks *24. září 1923 ┼19. srpna 1994.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace o životě a díle Ladislava Fukse. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, 2005. Klíčová slova Fuks, život, dílo Autor Mgr. Andrea Kaňáková Datum 10. 4. 2014 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Ladislav Fuks 1923-1994

životopis psal hlavně psychologickou prózu zabýval se tématem úzkosti člověka ohrožovaného nesvobodou a násilím své téma zasadil do období druhé světové války a holokaustu téměř všemi jeho knihami prochází figura senzitivního, slabého hocha, žijícího ve svém vnitřním světě a toužícího po citovém přátelství autobiografické prvky

životopis nebyl židovského původu, ale dokázal se vcítit, dokázal prožívat úzkost z ohrožení (homosexuál – za války byli homosexuálové posíláni do koncentračního tábora) vzdělaný – vystudoval filozofii, psychologii a dějiny umění na UK v Praze koncem 60. let podlehl tlaku komunistického režimu a psal lit. poplatnou době

ukázka: Mí černovlasí bratři Mí černovlasí bratři, 1964 – sbírka šesti povídek o osudech pěti gymnazistů za druhé světové války (z nichž tři jsou židovského původu a tím se dostávají mimo společnost) Spojuje je postava rasistického učitele zeměpisu. Hlavní postavou knihy je chlapec Michael, alter ego autora, který je postupem času nucen postavit se smrti svých kamarádů – „bratrů“ tváří v tvář; židovští chlapci totiž jeden po druhém mizí, ať už v koncentračních táborech či tragicky(sebevražda). Pro knihu je charakteristický leitmotiv „Smutek je žlutý a šesticípý jako Davidova hvězda“, který vystihuje Michaelovy myšlenky a pocity dítěte, které je náhle postaveno před strašlivou pravdu války a umírání.

Otázky k textu Charakterizujte postavu učitele zeměpisu. Najděte příklad rasistického chování. Kdo je vypravěčem? Jak si ho představujete? Proč ho zachvátila hrůza, když zeměpisář vyvolal Davida Kohn? Proč se zeměpisář usmíval, když viděl přijíždět tanky? Jaká byla Kchonyho cesta do světa?

Odpovědi Učitel zeměpisu je velmi přísný, příliš autoritativní. Kchonyho ponižuje kvůli jeho židovskému původu. Student (primy? sekundy?), dítě – s Kchonym si rádi hráli s vláčky, popisuje věci dětskýma očima – „Kchony se zjevil v podobě malého medvěda“ (měl na sobě huňatý kabát) Učitel, podle vypravěče, Kchonyho týral. Zřejmě sympatizoval s Němci. Kchony zemřel spolu s otcem na otravu plynem nad albem fotoggrafií. Kchony snil o tom, že bude cestovat.

obrázek č.1

zdroje 1. Wikipedia [online]. 2014-04-10 [cit. 2014-04-10]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Fuks 2. Obrázek [cit. 2014-04-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://www.knihovnaslany.cz/wp- content/gallery/kalendarium/fuks_1.jpg 3. Lederbuchová, Ladislava; Stehlíková, Monika. Čítanka 8. Plzeň.Fraus.2005.224s. 1. vydání ISBN 80-7238-422-8