THAJSKO „Země svobodných“.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE Hospodářství
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
IRSKO Robin Plch 8.A
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Indie leží v jižní Asii Tichý Oceán Tichý Oceán Tichý Oceán
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Velká Británie.
Vypracovala: Iva Nejezchlebová
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
RAKOUSKO.
BULHARSKO.
TURECKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE zahrnuje státy, které leží východně od Indie a jižně od Číny je geograficky rozdělená do dvou oblastí, jmenovitě Indochina a Malay souostroví.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
ŠVÝCARSKO.
                                                                                                       Thajsko                                        
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Celkový počet věží se odhaduje na šířku kolem 7 až 8 metrů, Zeď je dlouhá téměř 2900 kilometrů.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
Arménie znak vlajka.
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
Jihoafrická republika
LITVA.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Švédsko.
Viet Nam.
Írák.
Malta.
DÁNSKO.
Francie Miroslav Chmelka.
Malajsie.
FILIPÍNY.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
Č Í N A Asijské regiony VY_32_INOVACE_19_35
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Austrálie a Oceánie - hospodářství
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Kanada.
Transkript prezentace:

THAJSKO „Země svobodných“

Úřední název : Thajské království hl. město : Bangkok Všeobecně: Úřední název : Thajské království hl. město : Bangkok rozloha : 514 000 km počet obyvatel : 65 mil hlava státu : Bhumiphol Adulyadej Státní zřízení : konstituční monarchie Jazyky : thajština, angličtina, malajština,čínština

Obyvatelstvo: Počet : téměř 65 mil. Národnostní složení : Thajci 80% Číňané 10% Malajci 3,5% Laosané a Khmerové 1% Náboženství : Buddhisté 95% Ostatní 5% Lidnatost : 120 obyv/km2 Délka života : ženy 74 let muži 69 let Gramotnost : 93,8%

HOSPODÁŘSTVÍ Průmysl : 31% výroba oceli automobilů šperkařství -bohaté zásoby zemního plynu těžba: hnědé uhlí, ropa, zemní plyn, železná ruda, mangan, olovo, wolfram, zinek, fosfáty, antinon, niob vzestup : průmysl zpracovatelský vývoz rýže a gumy pokles : průmysl potravinářský textilní petrochemický

Zemědělství HDP : 10% V lesnictví pracuje 55% práceschopné populace 3 mil. ha půdy pro zemědělství sklizeň: rýže, sorgo, batáty, maniok, cukrová třtina, sója, podzemnice olejná, kokosové ořechy, sezam, juta, ananasy, mandarinky, banány, bavlna, Thajsko – světová špička v produkci orchidejí Chovaná zvířata – hovězí dobytek, buvoli, prasata, drůbež Chov vodních živočichů –krevety a ryby Nejvýznamnější dovozová položka –sušené mléko

Přírodní podmínky 3 odobí - tropické,teplé a deštivé tropické : listopad – únor teplé : březen – květen deštivé : červen - říjen Nejvyšší vrchol : Doi Inthanon ( 2,576 m ) Dešťové srážky – 14000 mm/rok

Historie do roku 1939 Thajsko = Siam Thajsko nikdy nebylo kolonizováno V 7. století sem přišli první kmeny z Číny Ve 13. století vzniklo v úrodném údolí řeky Chao Phraya, království Sukhothai generál Chakkri rozšířil již založené město Bangkok (1782) až na druhý břeh řeky, vystavěl zde palác v Bang Makoku (dnešní centrum města) a byl prohlášen za krále Ramu I. Území Thajska bylo smlouvou uznáno jako nezávislá zóna mezi tehdejšími francouzskými a anglickými asijskými koloniemi

Po vynuceném spojenectví s Japonci za 2 Po vynuceném spojenectví s Japonci za 2. světové války a po jejím ukončení, zde vládly jen pravicové režimy, za podpory Spojených států. V roce 1992 první svobodné parlamentní volby V čele země je král, je i duchovní hlavou národa, zákony vydává dvoukomorový parlament. V náboženství zcela dominují budhisté

Kultura a památky Grand Palace v Bangkoku-Démon Chiang Rai Královský palác v Bangkoku

Zajímavosti Přes snahu úřadů a organizací bojovat proti prostituci je nadále velmi výnosným obchodem a počet turistů, kteří přijíždějí do Thajska především za "sexuální turistikou", rovněž stoupá nehledě na zvyšující se již tak vysoké riziko nákazy přenosnými pohlavními nemocemi a AIDS. Thajsko, alespoň soudě podle výše trestů, věnuje velkou pozornost boji proti drogám. Za obchodování, držení nebo převážení drog se udělují tresty odnětí svobody až na doživotí, případně trest smrti (např. v dubnu 2001 bylo za pašování drog veřejně popraveno 5 osob, z toho dva cizinci).