AUTOR: Ing. Helena Zapletalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svalová tkáň Anatomie II..
Advertisements

Svalstvo.
Pohybová soustava Soustava svalová
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SOUSTAVA OPĚRNÁ.
Nervová soustava- úvod
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Svalová tkáň MUDr. Marián Liberko.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SVALSTVO.
TKÁŇ SVALOVÁ Olga Bürgerová.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
SOUSTAVA SVALOVÁ.
Příčně pruhované svaly: Stavba.
Procvičovací schémata ? ? ?.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Fyziologie svalů.
Biologie člověka.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_423.
SVALY Obecná charakteristika.
TEST Pohybová soustava Septima A. 8. listopadu 2006.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Svalová (pohybová) soustava
BIGY, 2009, HCl.  Svaly dělíme dle tvaru - ploché - kruhové -dvouhlavé -tříhlavé -čtyřhlavý - dlouhé - krátké - hranaté,… Celkem asi 600 svalů!
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soustava pohybová - svalstvo
Svaly - praktika Svaly Svalová tkáň je typická tím, že je složena z buněk, které jsou nadány schopností kontrakce – pohybu. Sval hladký Sval příčně.
Jaroslava Megová a Markéta Vrchotová
Typy svalové tkáně Kontrakce růst a regenerace Rychlá, po poškození
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
EU peníze středním školám
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Tkáně. Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokuste se vystihnout pojem tkáň soubor tvarově podobných buněk s určitou,
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava.
Tkáň svalová.
Svalová soustava Funkce - spolu s kosterní soustavou umožňuje pohyb
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA2_P1-2
zpracovaný v rámci projektu
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Téma: Tkáně.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

AUTOR: Ing. Helena Zapletalová Stavba a funkce svalů VY-32-INOVACE-BIO-312 AUTOR: Ing. Helena Zapletalová ANOTACE: Tento soubor je určen žákům 3. ročníku gymnázia KLÍČOVÁ SLOVA: sval, svalová tkáň, pohyb, sarkomera, kontrakce, svalová práce

Svaly společně s opěrnou soustavou vytváří pohybový systém člověka (jsou pružné a pevné) nejobjemnější tělesná soustava, tvoří asi 40% tělesné hmotnosti soubor všech svalů = svalstvo volní i automatizované pohyby celého těla základní vlastností je schopnost se smršťovat a zkracovat (kontraktilita)

Svalová tkáň hladká inervace vegetativními nervy vůlí neovladatelná buňky jednojaderné málo výkonná, ale neunavitelná tvoří stěnu cév a orgánů

Svalová tkáň příčně pruhovaná inervace mozkomíšními nervy vůlí ovladatelná buňky mnohojaderné  unavitelná

Svalová tkáň srdeční Srdeční svalovina tvoří srdce. Jeho základem jsou krátká, vzájemně propojená, příčně pruhovaná vlákna s jedním jádrem. Pracuje vysoce intenzivně po celou dobu života. Nejsme schopni ho ovládat vlastní vůlí.

hladká příčně pruhovaná srdeční

Stavba svalu jsou funkční složky, orgány tohoto aktivního pohybového aparátu svaly připojeny na kosti = šlachy(tuhé vazivo) některé svaly se upínají přímo do kůže – mimické svalstvo základem svalu je příčně pruhovaná tkáň tvoří svalová vlákna – průřez vlákna 10 – 100 μm, délka 0,5 až 20 cm svalová vlákna snopečky snopce svalové bříško povázka = fascie

Svalová vlákna myofybrily sarkoplazma = cytoplazma svalové buňky člení se na podjednotky = tzv. sarkomery (funkční jednotky) světlé a tmavé pruhy - uspořádání aktinu a myozinu sarkoplazma = cytoplazma svalové buňky sarkozómy = svalové mitochondrie sarkoplazmatické retikulum

Chemické složení svalu složení obsahuje lidský sval 75% vody, 24% organických látek a 1% látek anorganických. Z organických látek jsou nejdůležitější kontraktilní bílkoviny myozin a aktin, červené barvivo myoglobin, které zajišťuje dýchání buněk, prostřednictvím vázání O2, enzymy a rezervní látky, glykogen a makroergní fosfáty, které slouží jako energetický zdroj pro svalovou kontrakci. Z anorganických látek jsou důležité ionty draslíku, vápníku regulující vlastní svalový stah a následný proces relaxace.

Svalová kontrakce 2 bílkoviny: aktin + myozin při kontrakci se aktinová vlákna posouvají mezi vlákna myozinu → sval se zkracuje motorické nervové vlákno → nervový impuls → vylití mediátoru do štěrbiny nervosvalové ploténky → na svalovém vláknu vzniká akční potenciál (dochází k depolarizaci) → uvolnění iontů Ca2+ ze sarkoplazmatického retikula → reakce mezi aktinem a myozinem → svalová kontrakce (= stah; štěpí se ATP = energie) → ionty Ca2+ se vracejí zpět → vazba aktin-myozin se uvolní → svalová relaxace (= uvolnění) 

Cévní zásobení svalu Krevní zásobení je úměrné metabolické aktivitě svalových vláken. Do každého svalu vstupuje množství cév z okolních tepen. Krevní cévy vstupují do svalu společně s nervy v neurovaskulární bráně. Na 1 mm2 svalu připadá asi 2 000 vlásečnic a při vhodném tréninku se kapilarizace svalů zlepšuje.

Inervace svalů Inervace svalů: inervace mozkovými a míšními nervy přenašeč acetylcholin Nervosvalová ploténka: vznik svalového vzruchu – šíří se po jednotlivých vláknech přenašečem je acetylcholin vzruch z jednoho nervového vlákna – činnost více svalových vláken nervové vlákno se větví a inervuje větší počet vláken svalových motorická jednotka: je jeden neuron a všechna svalová vlákna, která inervuje

Dělení svalů Podle směru působení: synergisté (společně tentýž pohyb) antagonisté (protichůdné pohyby) Podle funkce ohybače (flexory) natahovače (extensory)  přitahovače (adduktory) odtahovače (abduktory)  svěrače (sfinktery) rozvěrače (dilatátory) 

Dělení svalů podle směru svalových snopců: přímý šikmý příčný podle krajiny kde leží: prsní, čelní…….. podle stavby: dvojhlavý, trojhlavý, čtyřhlavý

OPAKOVÁNÍ

Doplňte text Svaly tvoří průměrně ……..% celkové tělesné hmotnosti Svaly jsou z …....% tvořeny vodou z………% organickýmí látkami a z ……..% anorganickými látkami Z organických látek jsou nejdůležitější kontraktilní bílkoviny ……….. a …………., červené barvivo……………… , které zajišťuje dýchání buněk, prostřednictvím vázání O2

Vyberte správnou variantu Ve svalech jsou/nejsou nervová vlákna. Za nepřístupu/přístupu kyslíku vzniká ve svalech kyselina mléčná. Svaly, které vykonávají společně tentýž pohyb, se nazývají synergisté/antagonisté Ke stahu svalu jsou/nejsou potřeba Ca2+ ionty. Ve svalech jsou/nejsou cévy.  

Podle charakteristiky přiřaďte typ svalové tkáně inervace vegetativními nervy,vůlí neovladatelná, buňky jednojaderné,málo výkonná, ale neunavitelná tvoří stěnu cév a orgánů inervace mozkomíšními nervy,vůlí ovladatelná, buňky mnohojaderné, unavitelná - Jeho základem jsou krátká, vzájemně propojená, příčně pruhovaná vlákna s jedním jádrem. Pracuje vysoce intenzivně po celou dobu života. Nejsme schopni ho ovládat vlastní vůlí

POUŽITÉ ZDROJE: http://www.med.muni.cz/histol/MedAtlas_2/img_low/HP_obr16.jpg . http://www.szs-tabor.cz/Projekt/projekt/som/Obrazovy_pruvodce/tema/t02/210.jpg http://www.latinsky.estranky.cz/img/original/334/sval-stavba.jpg Http://www.biomach.cz/biologie-cloveka/pohybova-soustava. [online]. [cit. 2013-10-16]. Http://gymtri.trinec.org/index.php?option=com_content&view=article&id=305&catid=27&Itemid=22 [online]. [cit. 2013-10-16]. Http://is.muni.cz/do/1451/e-learning/kineziologie/elportal/pages/zakladni_slozky.html. [online]. [cit. 2013-10-16]. www.glassschool.cz