Metody zpracování informací – 3 Historický přístup ve vyhledávání informací: Literární informace zdrojem jen psané nebo tištěné dokumenty (knihy, letáky, noviny, periodika Bibliografické informace zdrojem soupisy o knihách atd. Dokumentografické (faktografické) informace informace o informacích, data, fakta i technického charakteru
Metody zpracování informací – 3 Selekční jazyky prvotní zdroje vyhledávání – pořádání středověkých knihovních fondů – teologie, filozofie, artistická umění, medicína (většinou podle univerzitních fakult a zvyklostí daných církevním školstvím) abecední řazení X věcné řazení např. Bibliografia universalis Conrada Gessnera desetinné třídění Melvil Devey (USA, Congress Library)
Metody zpracování informací – 3 Selekční jazyky – moderní přístup
Metody zpracování informací – 3 Konjunkce logický součin AND letectví AND aerodynamika
Metody zpracování informací – 3 Disjunkce logický součet OR letectví OR aerodynamika
Metody zpracování informací – 3 Negace logický vztah NOT letectví NOT aerodynamika
Metody zpracování informací – 3 Konjunkce a disjunkce logický vztah AND / OR letectví AND aerodynamika OR aeroelasticita C
Metody zpracování informací – 3 Konjunkce a negace logický vztah AND / NOT letectví AND aerodynamika NOT aeroelasticita
Metody zpracování informací – 4 Disjunkce a negace logický vztah OR / NOT letectví OR aerodynamika NOT aeroelasticita
Metody zpracování informací – 3