Obecná charakteristika Architektura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Klasicismus Předmět, ročník Výtvarná výchova, 2. ročník
Advertisements

Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Významné památky ČR.
Vztahy mezi Čechy a Němci
Klasicismus a empír Pro žáky 8. ročníku ZŠ
KLASICISMUS Mgr. Eliška Handšuhová ZŠ Oblačná Liberec
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
19. století Klasicismus.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
KLASICISMUS.
Klasicismus a romantismus
Empír - (z lat. empire = císařství )
Umělecké slohy a moderní umění 3. Rokoko a Klasicismus
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Klasicistní malířství
Název materiálu Označení materiálu: VY_32_INOVACE_01_ Klasicismus.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Umění a kultura, Výtvarná.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
století vznik kapitalistické společnosti
Klasicismus Umění 19. století.
KLASICISMUS EMPÍR.
Umělecké slohy a moderní umění 6. Romantismus a Secese
Gotika.
Umělecké slohy a moderní umění 1. Románské umění a Gotika
Závěr 18. století – poč. 19. století
KLASICISMUS VY_32_INOVACE_ 15 Klasicismus.
Umělecké slohy a moderní umění 4. Empír
Rokoko, klasicismus - 1 Označení materiálu:
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasicismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_11_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
KLASICISMUS (18. stol. – přelom 18. – 19. st.,
Klasicismus Empír.
Klasicismus a empír 18. – 19. století.
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Umělecké směry 19. století
Evropská kultura na prahu moderní doby
Klasicistní architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti.... intelektuální hnutí, životní postoj a filozofický směr 18. století, kdy se v Evropě rozšířily racionální,
Architektura Evropské stavební slohy.... Počínaje středověkem vnímáme v architektuře různých oblastí Evropy více či méně jednotné formální znaky. Podoba.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
VY_32_INOVACE_209_Klasicismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
KLASICISMUS A EMPÍR od poloviny 18.století k počátku 19. století.
Klasicismus Charakteristika uměleckého slohu ve výtvarném umění.
Empír Charakteristika uměleckého směru. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
ARCHITEKTONICKÉ SLOHY
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Klasicismus, empír, romantismus (1. pol. 18.–1. pol. 19. století)
Dějiny umění Úvod do dějin umění - architektura 1.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Klasicismus VY_32_INOVACE_46_933
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
Architektura do začátku 20. století.
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Klasicismus Konec 18. stol. Autor: Lenka Mulačová
Architektonické směry
KLASICISMUS Přelom 18./19. STOLETÍ.
Rokoko, klasicismus Označení materiálu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

Obecná charakteristika Architektura Klasicismus Obecná charakteristika Architektura

Evropa v období klasicismu: filosofie Francouzské osvícenství Charles Montesquieu Voltaire Encyklopedisté Ostatní David Hume Imanuel Kant Preromantismus Jean Jacques Rousseau Ještě z dalších filosofických směrů, které ovlivnily 18. Století: Fyziokraté (jediným pravým zdrojem bohatství je půda, která je ale zatížena neúměrnými poddanskými dávkami; žádali úpravu feudálních poměrů) Také utopičtí socialisté: Adam Smith (1723-1790) Pojednání o podstatě a bohatství národů: prvá liberalistická teorie národního hospodářství založená na svobodě trhu. Překážkou šíření osvícenských idejí byl osvícenský řád, zrušen 1773 a jeho statky byly zabrány jednotlivými státy. Německé osvícenství: Gothold Ephraim Lessing (1729-1781) spis hamburská dramaturgie: Shalespeare jako vzor dramatického umění Laokoon: pokus o určení hranic mezi uměním dramatickým a básnickým Johann Gotfried Herder (1744-1804) Tvořivost národního ducha, jak se odráží v lidové písni a pověstech. Hledání obecného pokroku lidstva a takové vlastenectví, jehož láska k vlastnímu národu neznamená zášť k jiným národům. Dokonce oceňoval Slovany a předvídal jim mírumilovnou budoucnost. Co na Slovanech oceňoval byla mírumilovná demokratičnost v kontrastu s bojovnými a bojechtivými Germány. Působil na dvoře výmarského vévody spolu s Johanem Wolfgangem Goethem a Friedrichem Schilerem. Jejich současníky byli Joseph Haydn a Wolfgang Amadeus Mozart a Ludvig van beethoven . (Doplnit letopočty!)

Evropa v období klasicismu: historie Reformy Marie Teresie a Josefa II. Vláda Kateřiny II. V Rusku Vznik Spojených států amerických Velká francouzská revoluce Napoleonské války

Klasicismus – všeobecná charakteristika časové vymezení: poslední třetina 18. století – prvá desetiletí 19.století reakce na subjektivismus baroka, snaha najít opět umělecký řád v umělecké tvorbě Znaky: jasný, jednoduchý, ohraničený tvar harmonická kompozice zesvětštění, zracionálnění Reakce na subjektivismus baroka a rokoka

Johann Joachim Winckelmann (1717-1768) zakladatel teorií klasicistního umění „Myšlenky o napodobení řeckých děl v malířství a sochařství skrze přírodu“ „Dějiny antického umění“ (1764) akcentoval antiku, věřil, že feudalismus překážel rozvoji umění s etickým a uměleckým obsahem a také ničil osobnost Krása vzkvétá jen ve svobodném a demokratickém zřízení (takovým byly například antické Athény); feudalismus ničí osobnost a překáží rozvoji umění s etickým a občanským obsahem. Myšlenky= program všech klasicistů Dějiny= vyhledávaná učebnice o antickém umění; z antiky si nejvíce vážil estetického ideálu umírněnosti a harmonického klidu; ten byl dokonale realizován v řeckém sochařství zvláště u Feidia a Skopase.

Rozvoj antické archeologie Vykopávky v římských městech přinesly podněty pro architekturu a sochařství (Pompeje, Herkulaneum) malířství hledá inspiraci v římském reliéfu klasicismus – celá slohová epocha, která pronikla do všech oblastí a druhů umění, v 19. století ustrnul v tzv. akademismu Ty rozvíjeny od poloviny 19. Století; obojí zasypáno při výbuchu Vesuvu v roce 79 n.l. V polovině 18. Století vznikla také vědecká estetika; Alexandr Gottlieb Baumgarten (1714-1762); ve svém spisu estetika rozlišil poznání intelektuální (věda a filosofie) a citové (umění) Diderot: spojoval krásu s citem a vyzýval umělce, aby se učili od přírody, která nedělá nic nesprávně

Pompeje: v pozadí s Vesuvem; Faunův dům; Ulice hojnosti; brána do Pompeje zvaná Herkulaneum

Klasicistní architektura Znaky: nápodoba stylů minulosti nejprve příklon k antice, později v 19. století k románskému stylu, gotice, renesanci, baroku vedoucí země klasicismu – Francie období Ludvíka XV., XVI. umělecký sloh VFR dozníval v době Napoleonově - empír

Francie Malý Trianon architekt: Jacques-Angeo Gabriel (1751-1775) dvorní architekt Ludvíka XV. (také vojenská škola)

Francie Pantheon arch.: Jacques-Germain Soufflot (1713-1764) původně kostel sv. Jenovéfy, půdorys řeckého kříže 1791- Slavín k poctě velkých mužů Francie Slavín: pochová nivelcí muži Francie: J.J. Rousseau, E. Zola, V. Hugo, Voltaire

Další klasicistní stavby v Paříži triumfální oblouk na náměstí Étoile Vendomský sloup Carroussel v Louvru hl. architekti empírového slohu: J. F. Chalgrin, P.F. Fontaine, Ch. Percie Vendomský sloup: nápodoba Trajánova sloupu v Římě (J.G. Gondouin, 1810, reliéfy s výjevy z tažení 1805) Triumfální olouky: Jean Francois Chalgrin Caroussel v Louvru: P.F. Fontaine, Ch. Percier: inspirováno římskými oblouky Tita a Septimia Severa

Londýnská National Gallery: Trafalgar square Architekt William Wilkins: cesta do Itálie, Řecka a Malé Asie; vydal knihu Památky Velkého Řecka (1807), projektoval budovu Národní galerie (1833)

Covent Garden: toto je současný pohled, ale původně bylo divadlo v Covent Garden navrženo jako řeckodórský projekt v roce 1808 architektem Robertem Smirkem. Bylo zničeno v roce 1856. Tento architekt vytvořil také plány pro Britské museum s iónským portikem.

Kostel Sv. Pankráce v Londýně; architekt William Inwood (stavba 1818-1822); vzorová stavba novořeckého slohu Snímky: Portikus, lucerna, portikus1, Karyatidy v boční lodi, apsida, apsida s detaily; voluty a akroteria

Brandenburská brána: různé pohledy Architekt Carl Gothard Langhans (1793)

Glyptotéka v Mnichově Jinak Mnichov byl sídelním městem krále Ludvíka I (Bavorsko); ten byl celkově velkým mecenášem umění a velkým stavebním mecenášem Jeho architektem byl leo von Klenz (1784-1864), který navrhoval Glyptotéku, Starou Pinakotéku a Propylaje. Jeho dílem je také Valhala nad Dunajem u Řezna, tedy jakýsi německý Pantheon, který měl zvěčnit slávu velkých Němců.

Stará Pinakotéka

Ludwig platz Ještě další příklady evropské klasicistní architektury: Vídeň: Pietro Nobile, Hradní brána a Theseův chrám (zmenšená kopie athénského Pantheonu), určen pro instalaci Canovova zápasu Thesea s minotaurem. V Rusku je hodně takovýchto klasicistních staveb v Patrohradě (budova Burzy, Thomas de Thomon). Na slovensku klasicistní kostely (Bratislava, Komárno, Banská Štiavnica), empírové zámečky (Dolní Krupá, Topolčianky).

Klasicistní architektura v českých zemích Světská architektura Stavovské divadlo (Nosticovo) Dům u Hybernů Zámek Kačina Urbanismus Lázeňská architektura Parky a zahrady Urbanismus: zakládání nových města a městských čtvrtí (Mariánské Lázně – 1818-1820; Karlín – podle císařovny Karoliny Augusty; autor Jiří Fischer – zemský stavební ředitel. Z parků: Královská obora (Stromovka); Chotkovy sady; Kinského zahrada s empírovou vilou.

Zámek Kačina: hrabě Rudolf Chotek u Nových Dvorů na Kutnohorsku, zámek s anglickým parkem. Architekt: Christian friedrich Schuricht, stavěno 1802-1822.

Klasicistní architektura mimo Evropu

Klasicistní architektura mimo Evropu