REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
a Internetové dispečinky
Portál jihočeských knihoven Jihočeská vědecká knihovna PhDr. Zuzana Hájková
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Regionální knihovní systém Clavius REKS
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Základy databázových systémů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Technologická centra a hostování Jihlava
USB porty a jejich využití
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
E-Learning Strategie společnosti Microsoft pro podporu vzdělávání
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Databázové systémy Architektury DBS.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
REKS Stav automatizace knihoven na Opavsku. Něco z historie OPAVA : Počátek automatizace rok 1994: listopad 1995 spuštění výpůjčního protokolu na hlavní.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Integrovaný knihovní systém CLAVIUS
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Webový knihovní systém
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Informační systém Národní soustavy kvalifikací Návod na obsluhu.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
SAP & Aleph na VUT v Brně závěrečná fáze vývoje Antonín Vaishar, Sualeph podzim 2010, Brno.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Národní knihovna v Praze
5/6/2018 VIZUALIZACE ROZPOČTU Petra Hoffmanová.
Discovery služby a souborný katalog
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Podpora regionálních funkcí knihoven v aplikacích firmy KP-sys
Automatizace venkovských knihoven – nutnost či luxus
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
Transkript prezentace:

REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008

Co je to REKS  automatizovaný knihovní systém, který řeší automatizaci určitého regionu a ne jen jedné určité knihovny  Garantuje zpracování KF dle stávajících standardů

Hlavní výhody REKSU  jednoduchá obsluha  bezpečnost dat - všechna data jsou na centrálním SQL serveru (společné zálohování dat)  ulehčení realizace půjčování výměnných souborů a provádění revizí fondů  nižší náklady na provoz REKS (centrální správa a údržba systému)možnost vzdálené technické a uživatelské pomoci účastnické knihovně  automatický vznik regionálního katalogu všech typů dokumentů  unifikace katalogizačních záznamů v rámci regionu

Technické zázemí – pověřená knihovna Požadavky na REKS  Internet - spolehlivá pevná linka s rychlostí minimálně 256 kbit/s HW - kvalitní server, operační paměť minimálně RAM 1 GB, záložní zdroj SW - operační systém Microsoft Windows 2003 Server + CAL terminal serveru SW - databázový SQL server - Microsoft SQL server 2000/2005 (lic. per processor) Požadavky na server pro regionální knihovní systém se příliš neliší od požadavků na server pro lokální knihovní systém a je předpoklad, že v řadě případů bude v knihovnách provozován regionální knihovní systém na současném serveru. HW SW  Pověřená knihovna musí sama vlastnit licenci systému Clavius SQL na moduly, které jsou součástí REKS

Technické zázemí - připojovaná knihovna Požadavky na připojovanou knihovnu (do svazků )  Internet - spolehlivá pevná linka s rychlostí minimálně 64 kbit/s HW - jakékoli PC vhodné pro operační systém Windows SW - minimálně Microsoft Windows 98 s Internet Explorer 4.1 a výš

Popis regionálního knihovního systému Clavius REKS  Clavius REKS je produkt vycházející z knihovního systému Clavius  Obsahuje moduly katalogizace monografií, WWW katalog, výpůjční protokol, EMVS a modul Revize. Nejpodstatnější je plná podpora práce více knihoven v jedné společné databázi tak, aby byla zachována relativní nezávislost a samostatnost jednotlivých knihoven v rámci systému. Zároveň však vzniká společná báze dokumentů jako základ regionálního souborného katalogu a možnost kooperace při katalogizaci, neboť se sdílí bibliografické záznamy v rámci systému v kterékoli knihovně.katalogizace monografiíWWW katalogvýpůjční protokolEMVSmodul Revize

Dvě varianty přístupu 2 typy připojení podle nároků a schopností uživatele :  Varianta plnohodnotná - přistupuje vzdáleně k plně funkčnímu rozhraní všech dostupných modulů knihovního systému Clavius REKS.  Varianta zjednodušená - používá jednodušší webové rozhraní umožňující provádět základní sadu operací prováděnou v malé knihovně. Varianta zjednodušenázákladní sadu operací

REKS – přístup z webu

Přihlášení

Úvodní stránka Clavius REKS

Vyhledávání v databázi

Výsledky vyhledávání

Další krok

Vložení svazku

Přírůstkový seznam

Jednoduchý výpůjční protokol

Půjčení knih

Další operace