MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Advertisements

Měření na mapách.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Autor: Mgr. Marie Smolíková Datum: Ročník: 7.
Měřítko mapy, plánu Matematika – 7. ročník
Poměr Výpočet vzdáleností
VY_42_INOVACE_396_MĚŘÍTKA MAP A PLÁNKŮ
Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Dostupné tištěné mapy pro území ČR
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
pro 4. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme– Mapy a plány
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
Kartografie – měřítko mapy
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Měřítko plánu a mapy.
MAPY.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Poměr Výpočet vzdáleností
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
DRUHY MAP.
18.
Elektronická učebnice - I
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
úvod a kartografická zobrazení
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_04_07_mapy.
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_07_Topografie
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Předmět: Zeměpis Ročník: 6. Tématický celek: Glóbus a mapa
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_19_Vlastivědný kvíz
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY VY_08_Vla4_8p Dnes Vás Všeználek seznámí s druhy map a měřítkem mapy. MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/03.0064

Co tedy mapa je? Mapa je zmenšený obraz krajiny, např. České republiky. Vzniká přenesením libovolné části zemského povrchu do roviny většinou na papír. Mapu využívají turisté, cyklisté, motoristé, stavitelé , vojáci a piloti. Je nakreslena tak, jako bychom se na ni dívali z výšky. Obrázek 1: obecná zeměpisná mapa [1]

Turisté používají turistické mapy nebo plánky, motoristé používají autoatlasy. Obrázek 2: turistická mapa [2] Turistická mapa - najdeme zde podrobně znázorněný terén, údaje pro turisty, železniční stanice, silnice a cesty, rozhledny, tábořiště, zajímavé památky, místa pro oddech a občerstvení, různobarevnými čarami značené nejvhodnější turistické trasy. Autoatlas - jsou v něm vyznačeny například různé druhy silnic, města, čerpací stanice, …

Obrázek 3: plán města [3] Plány znázorňují menší území než mapy a umožňují podrobnější orientaci. V plánech měst najdeme názvy ulic, úřady, náměstí, parky, domy, autobusové zastávky,…..

Zmenšeným modelem naší Země je globus Zmenšeným modelem naší Země je globus. Podle něho bychom se ale na výlet vydat nemohli, protože na něm jen stěží rozeznáme Českou republiku. Obrázek 4: globus [4]

Ve škole používáme vlastivědné mapy – velké nástěnné a žákovské. Pro orientaci v našem okolí, k zobrazení naší země nebo světadílu jsou určeny mapy. Ve škole používáme vlastivědné mapy – velké nástěnné a žákovské. Jsou na nich zakresleny : zemský povrch, hory, pohoří, řeky, jezera, průmysl, zemědělství, podnebí, územní členění, … Soubor map se nazývá ATLAS. Obrázek 5: mapa světa [5]

Měřítko mapy Mapa je zmenšený obraz krajiny. Míru zmenšení určuje měřítko mapy. Udává poměr, kolikrát je vzdálenost mezi dvěma místy větší ve skutečnosti než na mapě. Měřítko 1 : 100 Bude tedy platit, že 1 cm na mapě představuje 100 cm ve skutečnosti.

Na každé mapě je uvedeno měřítko. Nástěnná mapa České republiky má měřítko 1 : 350 000. Znamená to tedy, že 1 cm na mapě je ve skutečnosti vzdálenost 350 000 cm (3 km 500m). Příruční mapa České republiky je menší, aby se na ni celá vešla. Má měřítko 1 : 1 000 000 cm (10 km). Znamená to, že 1 cm na mapě je 1 000 000 cm ve skutečnosti. Plány měst jsou podrobnější než mapy. Mívají měřítka 1 : 75 000. Znamená to, že 1 cm na mapě je 75 000 cm (750 m)ve skutečnosti. Na každé mapě nebo plánu je grafické měřítko podle kterého si můžeme skutečnou vzdálenost naměřit.

Odpověděl jsi správně? Chválím tě, jsi pozorný žák. Otázky a úkoly k opakování učiva: Co je mapa? Jaké známe druhy map? Co najdeme v automapě? Co najdeme na turistické mapě? Co najdeme na plánech? Co je globus? Jak se nazývá soubor map? Co je měřítko mapy? Přečti a vysvětli měřítko na žákovské vlastivědné mapě. Podle měřítka na mapě urči vzdálenost mezi městy Praha a Brno. Podle měřítka na mapě urči vzdálenost mezi městem Pardubice a Ostrava. Podle měřítka na mapě urči vzdálenost mezi městy Karlovy Vary a Jihlava. Odpověděl jsi správně? Chválím tě, jsi pozorný žák.

Použité zdroje: [1, 2, 3, 4, 5] AUTORSKÝ KOLEKTIV. Vlastivědný atlas pro 4. a 5. ročník ZŠ. Geodézie ČS a. s. Praha 10: Pražská 18, 2000. ISBN 80-7279-026-9.