KULTURA VRCHOLNÉHO A POZDNÍHO STŘEDOVĚKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu: Český středověk
Advertisements

Gotika -věk katedrál(velký chrám) -vznik ve 12-15století ve Francii lomenný oblouk.
GOTICKÁ KULTURA.
Gotika.
Románská kultura.
Umění raného středověku
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Gotika Úvod, architektura
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Gotická kultura a vzdělanost
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotické malířství a sochařství
Gotická kultura.
Gotika 7. ročník.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
zpracovaný v rámci projektu
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
České země, sochařství, malířství
Ve znamení gotického slohu
Gotika 12 st. – 16 st..
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Česká gotika.
GOTIKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Gotika.
Česká románská kultura
Gotika -vzniká ve Francii -uplatňuje se v století
Umělecký sloh vrcholného středověku
České země ve středověku
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_07 TÉMA: Gotické umění.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – gotika, druhy umění,
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Gotika Bolfíková Nikola.
Kultura středověku.
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Vzdělanost Pozdní gotika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Gotika Vzdělanost. Gotika Vzdělanost Kdy: 12. století Kde vznikla: Francie Hrad Bezděz.
Románský sloh.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Význam křesťanství ve středověku
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
Transkript prezentace:

KULTURA VRCHOLNÉHO A POZDNÍHO STŘEDOVĚKU GOTIKA

GOTIKA Gotika vznikla v polovině 12.století ve Francii. Typickým znakem jsou dlouhé štíhlé tvary Gotika se šířila po celé Evropě, mimo území, která byla pod vlivem Byzance Do Čech pronikala od 2.pol.13.století

CÍRKEVNÍ ARCHITEKTURA Gotické chrámy – vysoké a prostorné, vysoká okna zakončená lomeným obloukem, vnější opěrný systém, soustavy sloupů a pilířů Nejčastěji se užívala klenba žebrová

CÍRKEVNÍ STAVBY V ČECHÁCH Chrám sv.Bartoloměje v Kolíně Katedrála sv.Víta Chrám sv. Barbory v Kutné hoře

SVĚTSKÁ ARCHITEKTURA Vznikaly hrady, hradby, padací mosty, příkopy, hospodářské budovy a věže Nejznámější královské hrady- Karlštejn, Zvíkov, Bezděz, Buchlov Nejznámější šlechtické hrady- Kost, Pernštejn Bohatí měšťané stavěly kamenné domy Mosty- nejstarší most v Čechách najdeme kde?

SVĚTSKÉ STAVBY V ČECHÁCH Poznáš hrady na obrázku?

VÝTVARNÉ UMĚNÍ Výzdoba gotických chrámů – - madony (Panna Marie s malým Ježíškem) - piety ( Panna Marie s mrtvým Ježíšem) - nástěnné malby - deskové obrazy - oltáře Vznikaly i iluminované rukopisy

VÝTVARNÉ UMĚNÍ Na kterém obrázku je znázorněna pieta a na kterém madona?

UNIVERZITY Vznikaly od 12.století, nejdříve v Itálii Poskytovaly úplné vzdělání Měly 4 fakulty: právnickou, teologickou, lékařskou, filozofickou Vyučovalo se latinsky Znalosti antických učenců ( Aristoteles, Sofoklas, Hippokrat) Kdy byla založena 1.česká univerzita a kým?

LITERATURA Jazykem vzdělanců byla latina Začala vznikat i díla v češtině Nejznámější byla veršovaná česky psaná Dalimilova kronika, od vzniku světa až po vládu Jana Lucemburského Na konci 14.století byla přeložena do češtiny i Bible

ILUMINACE

KNIHTISK V polovině 15.století byl objeven knihtisk Vynalezl ho Němec Johannes Gutenberg Výroba knih tím zlevnila a stala se dostupnější pro více lidí Z kovových písmen se stavila stránka, tu pak bylo možno otisknout kolikrát bylo potřeba

HUDBA Chorály Vícehlasné skladby Vznikly první varhany Notové záznamy – světské hudby, vánoční koledy Nástroje – klávesové, drnkací, dechové a smyčcové

SHRNUTÍ - PROPOJTE A. KNIHTISK B. ČEŠTINA C. 1348 D. ŠLECHTICKÝ HRAD E. KRÁLOVSKÝ HRAD F. NEJSTARŠÍ MOST 1. PÍSEK 2. KOST 3. DALIMILOVA KRONIKA 4. KARLOVA UNIVERZITA 5. GUTENBERG 6. KARLŠTEJN

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI A 5, B 3, C 4, D 2, E 6, F 1

ZDROJE http://www.hrad.cz/cs/prazsky-hrad/turisticky-rozcestnik/katedrala-sv-vita.shtml Z 15.5.2011 http://photo.czechtourism.com/index.php?m=photo&a=detail&id=3135 Z 15.5.2011 http://www.bartolomej-kolin.cz/ Z 15.5.2011 http://www.rodinnevylety.cz/hrady-a-zamky/karlstejn Z 31.5.2011 http://www.mediafax.cz/kultura/3045743-Ceska-televize-natoci-na-hradech-Zvikov-a-Ledec-nad-Sazavou-pohadku-Micimutr Z 31.5.2011 http://birthday.wz.cz/index04.htm Z 31.5.2011 http://www.radio.cz/cz/rubrika/ocem/vanoce-ve-starych-rukopisech-a-pisnich Z 31.5.2011 http://www.nm.cz/knihovna-nm/tisky-fotogalerie.php Z 31.5.2011 http://www.worn.cz/moda-fashion/moda/style-com-dostane-svoji-tistenou-verzi/ Z 31.5.2011 Veronika Válková, Dějepis 7 pro základní školy, středověk a raný novověk, Praha 2007, vydalo SPN, 115 – 120 s.