Osobnost a temperament

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
(Základy psychologie)
První týmová práce Pavla Kotyzová
OSOBNOST ČLOVĚKA TYPY OSOBNOSTÍ.
Označení DUM Fi- DUM Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr.
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Mezi lidské vztahy a komunikace
Osobnost Občanská výchova.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
Autorka: Jaroslava Suchá Obrázky, informace: Klipart, Wikipedie
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
VY_32_INOVACE_ 10 - Dynamické vlastnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Temperament.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Analytická psychologie
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Galénova teorie Pavel Holinka, Vojtěch Hruška, Jan Pospíšil, Veronika Kučerová, Barbora Lázňovská.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Temperament Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_TMM24060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Eyesenckova typologie temperamentu Adam Křenovský, Jan Křemenák, Filip Slavíček a Kryštof Krejčí.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Typologie temperamentů
Starověké lékařství.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Temperament DUM_20. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Vše, co je modře, zaznamenejte do sešitu: Temperament = soubor vrozených vlastností projevujících se způsobem reagování, chování a prožívání. Rozčilujete.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Nejobecnější psychologický pojem – řada definic a přístupů. Většina obsahuje 3 základní oblasti : 1. Osobnost zahrnuje rozsáhlý soubor vlastností, procesů.
Dynamické vlastnosti osobnosti
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 06 – Osobnost a temperament NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_11_Osobnost člověka Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen  Definice  Rozdělení  Schopnosti  Temperament  Charakter.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
ANOTACE Vysvětlit žákům pojem osobnost, popsat typy osobností podle různých autorů, určit jejich charakteristiky.
OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
První týmová práce Pavla Kotyzová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Temperament Mgr. Denisa Denglerová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
OSOBNOST ČLOVĚKA TYPY OSOBNOSTÍ.
Temperament, charakter, motivace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_16 Temperament
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Dynamické vlastnosti – temperament
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Kejřová Psychologie.
PODOBNOST A ODLIŠNOST LIDÍ
Transkript prezentace:

Osobnost a temperament

Osobnost Osobnost je „individuum, chápané jako integrace k seberealizaci v interakci se svým prostředím.“ (Říčan, P. – Psychologie osobnosti) Komplex tří aspektů: - fyzická stránka - psychická stránka - společenská stránka

Temperament souhrn charakteristických rysů osobnosti určuje, jak dotyčný jedinec reaguje na různé podněty a situace zahrnuje tendenci měnit nálady popisuje vzrušivost (ochotu reagovat na podněty)

Typologie osobnosti Hippokratova typologie - starořecký lékař, autor tzv. Hippokratovy přísahy - 460 – cca 377 př.n.l. - založil svou teorii na představě, že povahu člověka určuje převažující „tělesná šťáva“ - později rozpracoval Galénos (3. stol. n.l.)

sangvinik (krev) – reaguje přiměřeně podnětu, vyrovnaný, optimistický, veselý flegmatik (hlen) – vyrovnaný, lhostejný, až apatický, pasivní, nemá rád změny melancholik (černá žluč) – posmutnělý, pesimistický, nevyrovnaný, uzavřený, žije spíše vnitřním životem cholerik (žluč) – velmi vzrušivý, hněvivý, sklony k agresivitě, nevyrovnaný, impulzivní a nerozvážný

- podle vztahu jedince k okolnímu světu 2. Typologie C. G. Junga - podle vztahu jedince k okolnímu světu extrovert – spontánní, komunikativní, otevřený, povrchní, společenský introvert – uzavřený, hluboké city, nerad se seznamuje s cizími lidmi, nerad se prezentuje na veřejnosti, opatrný, mlčenlivý, empatický rozvinul Hippokratovu typologii: - stabilní extrovert = sangvinik - stabilní introvert = flegmatik - labilní extrovert = cholerik - labilní introvert = melancholik

Kruh Hippokratovy typologie temperamentu s vlastnostmi přidanými I. P Kruh Hippokratovy typologie temperamentu s vlastnostmi přidanými I. P. Pavlovem, C. G. Jungem, H. Eysenckem a J. P. Guilfordem.

Shrnutí Osobnost v psychologickém smyslu je každý člověk, je tvořena třemi stránkami – fyzickou, psychickou a společenskou Temperament je způsob, jakým jedinec reaguje na podněty z okolí Nejznámější typologie osobnosti pochází od Hippokrata – 4 typy (sangvinik, cholerik, melancholik, flegmatik) Podle přístupu ke světu stanovil C. G. Jung dva typy – extrovert a introvert

Zdroje ŘÍČAN, Pavel. Psychologie osobnosti: obor v pohybu. 6., rev. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2010, 208 s. Psyché (Grada). ISBN 978-802-4731-339. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Hippocrates_rubens.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Galen_detail.jpg/478px-Galen_detail.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Temperament http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Jung_1910-cropped.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Kruh_typologie_temperamentu.png