Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Mgr
Tematická oblast: Ruční zpracování kovů Okruh: Závity
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
10 min + vyhodnocení + diskuse
Způsob života a dorozumívání včely medonosné
Poznávání částí lidského těla.
VY_32_INOVACE_PSYM24860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Daně.
EUKLEIDÉS.
Státy J a JV Asie I. III2-Z7-II-12
Rok 1968 a období normalizace
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Česká vážná hudba 20. století
Číslo v digitálním archivu školy
Alimentární intoxikace
San Marino Nejvznešenější sanmarinská republika
ŠPANĚLSKO Bára Bažantová 7.B.
VY_32_INOVACE_CH.8.17 –ALKOHOLY- prezentace
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Listerióza a nutriční toxikologie
Prezident ČR. Neodpovědnost a imunita Pro postavení prezidenta republiky jako hlavy státu v parlamentní republice je charakteristická neodpovědnost a.
PRVNÍ PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_CH Sulfidy - prezentace
Autor: Bc. Lucie Čechová, ZŠ Lingua Universal
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
ČÁSTI TĚLA ROSTLIN DÍL 1. Kořeny, stonek, listy.
Prezidenti naší vlasti.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_423, 22. sada, Prvouka
JARO.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Opakování Ploštěnci.
Opakování učiva - hlísti
NEMOCI TRÁVICÍ SOUSTAVY.
Autor : J.Čáp Oblasti Asie II - základní údaje -3- ( JZ Asie) 0 VY_32_INOVACE_ZEMEPIS_CAP_1.18.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
  Název Sexuální chování člověka Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
LIST VY_52_INOVACE_B1 – 21 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_29_SVALY_PREDNI_CAST
Řád: Roztoči.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o destilované vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná vlastnosti.
10 min + vyhodnocení + diskuse
PŘÍRODOPIS - 9. roč. VODNATÉ OXIDY
Řád: Chrostíci.
Řád: Solifugy.
VY_32_INOVACE_426, 22. sada, Prvouka
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roční období a změny v přírodě
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Vypracovala: V. Černochová
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
VY_32_INOVACE_PSYPS15860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Třída: Chvostoskoci.
LÉTO.
PODZIM.
Řád: Sekáči.
ČLENOVCI.
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování listnatých stromů
Blanokřídlí Lumci.
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Savci.
Alimentární intoxikace
Transkript prezentace:

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice Významné bakteriální toxiny v lidské výživě se zaměřením na Stafylokokovou enterotoxikózu Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Druhy bakterií probiotické = „přátelské“ patogenní - mohou u člověka vyvolat otravy z potravin – jsou způsobené toxiny

Kdo je nejvíce ohrožen? těhotné ženy malé děti starší lidé lidé trpící vážným onemocněním jater, ledvin lidé s oslabenou imunitou

Jak se bakterie dostanou do potravin? bakterie mohou přejít do jídla z: - hlíny - nemytých rukou - ze špinavého prkénka…

Jak otrava vzniká? po konzumaci hotových jídel, která nebyla snědena ihned po uvaření a pak nebyla dobře skladována

Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin? Dodržováním zásad a rad, které vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace Např.: - před přípravou jídla nebo jakoukoliv manipulací s potravinami si myjte ruce - uchovávejte syrové potraviny v ledničce tak, aby nedocházelo ke kontaktu s uvařenými pokrmy - nikdy nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě

Stafylokoková enterotoxikóza původce: termostabilní enterotoxiny produkované zlatým stafylokokem zdroj: člověk průběh: náhlý začátek, křeče v žaludku, zvracení, bez teplot k úzdravě dochází do 24 hod.

Stafylokoková enterotoxikóza přenos: prostřednictvím kontaminovaných potravin epidemiologická opatření: - preventivní - represivní

Informační zdroje 1. GÖPFERTOVÁ, D. – PAZDIORA, P. – DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí: Učebnice pro lékařské fakulty (bakalářské a magisterské studium). Dotisk 1. vydání. 2003. ISBN 80-246-0452-3. 2. Jídlo a hrozby: Otravy z jídla [online]. © 2008 [cit. 2008-03-18]. Dostupné z: <http://www.viscojis.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=21>. 3. Jídlo a hrozby: Stafylokoková enterotoxikóza [online]. © 2008 [cit. 2008-03-18]. Dostupné <http://www.viscojis.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=21>. 4. Letní nákazy: bakteriální intoxikace [online]. [cit. 2008-02-23]. Dostupné z: <http://www.mzcr.cz/data/c2740/lib/Letni_nakazy_01.doc>. 5. ŠPELINA, V. Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy). 1. vydání. 2007. (leták) 6. ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první. 1994. ISBN 80-85120-45-3.

Použité obrázky •ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první. 1994. ISBN 80-85120-45-3. •http://www.microbelibrary.org/microbelibrary/files/ccImages/Articleimages/Atlas_LB/Staphylococcus%20aureus%20TopView.jpg •http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.biology4kids.com/extras/dtop_micro/7821_580.jpg&imgrefurl=http://www.biology4kids.com/extras/dtop_micro/7821.html&h=435&w=580&sz=37&hl=cs&start=11&tbnid=5TQvrK1YPqFYYM:&tbnh=101&tbnw=134&prev=/images%3Fq%3DStaphylococcus%2Baureus%26gbv%3D2%26hl%3Dcs%26sa%3DG •http://www.bezpecnostpotravin.cz/attachments/PZ10.pdf •http://www.viscojis.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=21 •http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/MRSA_SEM_7821_lores.jpg/300px-MRSA_SEM_7821_lores.jpg&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Stafylokok&h=204&w=300&sz=19&hl=cs&start=183&tbnid=Asa0MUeoDG78MM:&tbnh=79&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dtoxiny%2Bv%2Bpotravin%25C3%25A1ch%26start%3D180%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Dcs%26sa%3DN •http://cache.eb.com/eb/image?id=58705&rendTypeId=4

Děkuji za pozornost