Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice Významné bakteriální toxiny v lidské výživě se zaměřením na Stafylokokovou enterotoxikózu Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
Druhy bakterií probiotické = „přátelské“ patogenní - mohou u člověka vyvolat otravy z potravin – jsou způsobené toxiny
Kdo je nejvíce ohrožen? těhotné ženy malé děti starší lidé lidé trpící vážným onemocněním jater, ledvin lidé s oslabenou imunitou
Jak se bakterie dostanou do potravin? bakterie mohou přejít do jídla z: - hlíny - nemytých rukou - ze špinavého prkénka…
Jak otrava vzniká? po konzumaci hotových jídel, která nebyla snědena ihned po uvaření a pak nebyla dobře skladována
Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin? Dodržováním zásad a rad, které vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace Např.: - před přípravou jídla nebo jakoukoliv manipulací s potravinami si myjte ruce - uchovávejte syrové potraviny v ledničce tak, aby nedocházelo ke kontaktu s uvařenými pokrmy - nikdy nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě
Stafylokoková enterotoxikóza původce: termostabilní enterotoxiny produkované zlatým stafylokokem zdroj: člověk průběh: náhlý začátek, křeče v žaludku, zvracení, bez teplot k úzdravě dochází do 24 hod.
Stafylokoková enterotoxikóza přenos: prostřednictvím kontaminovaných potravin epidemiologická opatření: - preventivní - represivní
Informační zdroje 1. GÖPFERTOVÁ, D. – PAZDIORA, P. – DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí: Učebnice pro lékařské fakulty (bakalářské a magisterské studium). Dotisk 1. vydání. 2003. ISBN 80-246-0452-3. 2. Jídlo a hrozby: Otravy z jídla [online]. © 2008 [cit. 2008-03-18]. Dostupné z: <http://www.viscojis.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=21>. 3. Jídlo a hrozby: Stafylokoková enterotoxikóza [online]. © 2008 [cit. 2008-03-18]. Dostupné <http://www.viscojis.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=21>. 4. Letní nákazy: bakteriální intoxikace [online]. [cit. 2008-02-23]. Dostupné z: <http://www.mzcr.cz/data/c2740/lib/Letni_nakazy_01.doc>. 5. ŠPELINA, V. Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy). 1. vydání. 2007. (leták) 6. ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první. 1994. ISBN 80-85120-45-3.
Použité obrázky •ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první. 1994. ISBN 80-85120-45-3. •http://www.microbelibrary.org/microbelibrary/files/ccImages/Articleimages/Atlas_LB/Staphylococcus%20aureus%20TopView.jpg •http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.biology4kids.com/extras/dtop_micro/7821_580.jpg&imgrefurl=http://www.biology4kids.com/extras/dtop_micro/7821.html&h=435&w=580&sz=37&hl=cs&start=11&tbnid=5TQvrK1YPqFYYM:&tbnh=101&tbnw=134&prev=/images%3Fq%3DStaphylococcus%2Baureus%26gbv%3D2%26hl%3Dcs%26sa%3DG •http://www.bezpecnostpotravin.cz/attachments/PZ10.pdf •http://www.viscojis.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=21 •http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/MRSA_SEM_7821_lores.jpg/300px-MRSA_SEM_7821_lores.jpg&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Stafylokok&h=204&w=300&sz=19&hl=cs&start=183&tbnid=Asa0MUeoDG78MM:&tbnh=79&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dtoxiny%2Bv%2Bpotravin%25C3%25A1ch%26start%3D180%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Dcs%26sa%3DN •http://cache.eb.com/eb/image?id=58705&rendTypeId=4
Děkuji za pozornost