Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM. Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
Základy HTML.
V čem se píší web. dokumenty
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
PHP – vkládání souborů a html 5
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
XML na papír Dušan Fencl
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
HTML a spol.. Nejpoužívanější formát dat textových dokumentů poskytovaných v rámci služby WWW. HTML (Hyper Text Markup Language) je jazyk pro popis struktury.
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
Aplikace XML pro Internet
Jazyk XML v geoinformatice
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
Základy XML – struktura dokumentu (včetně testových otázek) Otakar Čerba Oddělení geomatiky Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
XHTML X HTML (Extensible Hypertext Markup Language)
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
XML Validace.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyky Začínáme.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM

Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který slouží k tvorbě dokumentů s vlastními elementy a atributy, které je možné validovat oproti vlastnímu schématu. Je tedy možné vytvořit de facto vlastní jazyk. XML je zjednodušenou podmnožinu jazyka SGML. První verze jazyka byla publikována v roce Windscreen Wiper The Windscreen wiper automatically removes rain from your windscreen, if it should happen to splash there. It has a rubber blade which can be ordered separately if you need to replace it.

HTML VS. XML HTML –byl navrhnut pro zobrazování dat (zaměřuje se na to, jak data vypadají) –přikazuje interpretu, co má kde zobrazit –má předdefinované tagy (např.,,, …) –nelze definovat své vlastní tagy XML –byl navrhnut pro popis, uchovávání a přenos dat –nic nepřikazuje (protože to není programovací jazyk) –nemá předdefinované tagy –lze definovat své vlastní tagy (např.,, …)

Syntaxe XML –XML dokument má pouze jeden kořenový element –každý element musí mít počáteční a koncovou značku ( … ), nebo musí jít o prázdný element ( ) –není povoleno křížení elementů –název elementů a atributů může začínat pouze písmenem, podtržítkem nebo dvojtečkou –zápis vyhrazených znaků pomocí zástupných entit (&entita;) –komentáře nemůžou být vnořené a nesmí obsahovat --

Kontrola struktury dokumentu Pomocí XML můžeme vytvářet vlastní jazyky, které budou používat syntaxi XML. V našem jazyku odvozeném od XML si můžeme definovat, které elementy a atributy budou k dispozici a jak je půjde navzájem kombinovat. –Document Type Definition definice typu dokumentu, schématu dokumentu pocházející ještě z jazyka SGML –XML Schema Definition definují typy, které musí dokument obsahovat, od W3C, v současné době nejpoužívanější –Relax NG standardizován OASIS, vytváříme gramatiku jazyka –Schematron definuje sadu podmínek, které musí být pro dokument splněny

Příklad XML Schéma Jan Novák

Stylové jazyky XML důsledně odděluje obsahu dokumentu od jeho vzhledu. Dokumenty lze stylovat pomocí stylových jazyků: –CSS (Cascading Style Sheets ) –XSL (eXtensible Stylesheet Language) –DSSSL (Document Style Semantics and Specification) –FOSI (Formatted Output Specification Instance) –…

XSL (eXtensible Stylesheet Language) XSL se skládá z: –XSLT (XSL Transformations) - sloužící k transformaci dokumentů –XSL FO (formátovací objekty) - slouží k přesnému popisu vzhledu dokumentu

XML a webový prohlížeč –zobrazování XML dokumentu podle pravidel definovaných v připojeném stylu Podpora CSS XSL –podpora grafických a multimediálních formátů Gif, Jpeg, VSG, … Zobrazování jazyků založených na XML (MathML, CML,…) –navigace v dokumentu a kontextové vyhledávání Generování např. stromu struktury Vyhledávání textu pouze v určitém elementu

Použití XML –„Inteligentní“ webové stránky formátování obsahu dle výstupního zařízení (PC, mobilní telefony, webTV, organizéry nebo třeba herní konzole ) –Elektronické publikování generovaní např. PDF, Windows Help, … –Univerzální datový formát elektronické obchodování, výměnný formát heterogenních aplikací, … –…

Konkrétní aplikace XML –XHTML – nástupce jazyka HTML –RSS – Rich Site Summary je jazyk sloužící k syndikaci obsahu webových stránek –SMIL – Synchronized Multimedia Integration Language popisuje multimedia pomocí XML –MathML – Mathematical Markup Language je značkovací jazyk pro popis matematických vzorců a symbolů pro použití na webu –CML - Chemical Markup Language je značkovací jazyk pro popis chemických vzorců –SVG – Scalable Vector Graphics je jazyk pro popis dvourozměrné vektorové grafiky, statické i dynamické (animace) –DocBook – Sada definic dokumentů a stylů pro publikační činnost –SOAP, WSDL, BPEL, …

Jmenné prostory (namespaces) Jmenný prostor vytváří množinu jmen daného významu. Jmenné prostory umožňují používat nezávisle na sobě několik druhů značek. Můžeme tak vytvářet dokumenty, ve kterých jsou použité značky stejného jména a jiného významu. Výchozí jmenný prostor –deklarujeme pomocí speciálního atributu xmlns, hodnotou tohoto atributu je nejčastěji URL Prefix jmenného prostoru –kombinujeme-li více jmenných prostorů v dokumentu, oddělujeme je deklarovanou předponou čímž začleňujeme použité elementy do daného jmenného prostoru

Extensible HyperText Markup Language XHTML je nástupce HTML založený na XML. Rozlišujeme 3 druhy XHTML: –XHTML 1.0 Strict čistě strukturální značkování, neobsahuje žádné značky spojené s formátováním vzhledu –XHTML 1.0 Transitional povoluje atributy pro formátování textu a odkazů v elementu body a některé další atributy –XHTML 1.0 Frameset používa se při použití rámců pro rozdělení okna prohlížeče na dvě nebo více částí

Struktura XHTML dokumentu Deklarace XML Deklarace DTD Kořenový element html obsahuje atribut xmlns Element html vždy obsahuje dva elementy, head (hlavičku) a body (tělo dokumentu). Hlavička musí obsahovat element title a měla by obsahovat i metatag pro kódování (kvůli starším prohlížečům).

Zásady XHTML –všechny elementy a atributy musí být malými písmeny, XHTML je case-sensitive –všechny hodnoty atributů musí být v XHTML v uvozovkách –všechny XHTML tagy musí být párové (prázdné tagy se musí ukončit lomítkem, např. ) –tagy se nesmí nikdy křížit –striktní XHTML neobsahuje žádné atributy sloužící k formátování (oproti HTML jsou z XHTML vypuštěny formátovací tagy, např. font, b, i). –vkládané skripty na straně klienta (např. javascript) by měly být vloženy do sekce CDATA (starší prohlížeče CDATA nepodporují) –znak & musí být převeden na html entitu i pokud je součástí URL.

Jmenné prostory v XHTML Jmenný prostor musí být deklarován pomocí předpony u elementu html. Vlastní element můžete použít v XHTML dokumentu spolu s deklarovanou předponou běžný odstavec element p spadá do jiným namespace a proto se nejedná o odstavec

Jmenné prostory v XHTML Jméno elementu lze použít jako selektoru v kaskádovém stylu, musí však být uvedeno včetně předpony jmenného prostoru. Dvojtečka musí mít před sebou zpětné lomítko wnd\:wspd, wnd\:wdir { display: block; font-weight: bold; border: 1px solid red; margin: 5px; padding: 5px; } wnd\:p { display: block; background-color: yellow; }