DIVADLO NA ZÁBRADLÍ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.10 Název pro školu:
Sloupcová sazba a oddíly
Alfons Mucha Název školy
Divadelní inscenace jako kolektivní dílo I Dramatická výchova a umění Obr. 1.
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Glóbus a zeměpisná síť Název školy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
Zemětřesení Název školy
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_CESKA_LITERATURA_2._POLOVINY_20._STOL ETI_VYZNAMNE_DIVADELNI_SCENY_15.
DIVADLA MALÝCH FOREM Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Energiequellen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KABARET ČERVENÁ SEDMA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Václav Havel životopis, dramata,
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lidské rasy Název školy
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
BYTOVÉ DIVADLO VLASTY CHRAMOSTOVÉ
Topologie počítačových sítí
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Objektová tvorba - asambláž
Zelená revoluce Název školy
Práce nutné ke vzniku mapy
Národy světa Název školy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Socioekonomická geografie
Ich und mein Computer Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika II Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Body art - ruce Název školy
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
DIVADLO HUSA NA PROVÁZKU
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Etapy českého národního obrození
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
DIVADLO ZA BRANOU Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Symbolismus Název školy
Jak pracuje počítač Název školy
DIVADLO SKLEP Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
DIVADLO SEMAFOR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Socioekonomická geografie - opakování
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Funkcionalistický Zlín
Poznávání krajů českých
Matyáš Bernard Braun Název školy
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
České divadlo po 2. světové válce
České divadlo po 2. světové válce
DIVADLO 60. LET.
Transkript prezentace:

DIVADLO NA ZÁBRADLÍ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Divadlo Na zábradlí Označení DUM VY_32_INOVACE_01_2_09 Autor Mgr. Radek Šipula Datum 19. 5. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a umění Vzdělávací obor Jazyk český Tematický okruh Divadlo Ročník 4. ročník, oktáva

ZALOŽENÍ DIVADLA: vzniklo roku 1958 u jeho zrodu stáli čtyři divadelníci: Helena PHILIPPOVÁ, Jiří SUCHÝ, Vladimír VODIČKA a Ivan VYSKOČIL první hrou bylo 9. prosince 1958 leporelo KDYBY TISÍC KLARINETŮ (video: 2:58) vstupné se prý házelo do krabice od bot, topilo se v kamnech a v zadní části hlediště herci zatloukli pár hřebíků místo šatny v březnu 1959 se k DNZ připojil mim Ladislav FIALKA, díky tomu tu vedle sebe existovaly činohra a pantomima (až do FIALKOVY smrti v roce 1991) fotografie: mim Ladislav FIALKA

NÁZEV DIVADLA: své jméno dostalo podle uličky vedoucí z ANENSKÉHO náměstí na nábřeží 1] 2]

STRUČNÝ PŘEHLED HISTORIE DNZ: DIVADLO NA ZÁBRADLÍ založili na konci 50. let Ivan VYSKOČIL s Jiřím SUCHÝM na začátku 60. let s příchodem režiséra Jana GROSSMANA a dramatika Václava HAVLA divadlo rozvíjelo především českou podobu ABSURDNÍHO DRAMATU (HAVLOVA ZAHRADNÍ SLAVNOST a VYROZUMĚNÍ či JARRYHO KRÁL UBU) po roce 1968 museli GROSSMAN i HAVEL z divadla odejít v 70. a 80. letech zde působila řada režisérů tzv. NOVÉ FILMOVÉ VLNY, kteří v divadle našli dočasné útočiště (Evald SCHORM) v 90. letech se DNZ stalo jednou z nejvýznamnějších českých činoherních scén vynikající úroveň si udržuje i nadále

DIVADLO NA ZÁBRADLÍ A VÁCLAV HAVEL: bývalý prezident Václav HAVEL působil v DNZ v letech 1960 - 68 postupně prošel několika funkcemi do dějin divadla se zapsal jako kulisák, herec, dramaturg, tajemník činohry i dramatik fotografie Václava HAVLA v DNZ fotografie HAVEL v DNZ

REŽISÉRSKÉ OSOBNOSTI DIVADLA: v DIVADLE NA ZÁBRADLÍ působila celá řada vynikajících režisérských osobností za nejvýznamnější a nejosobitější jsou považováni Jan GROSSMAN, Evald SCHORM a PETR LÉBL

JAN GROSSMAN: 3] do DNZ nastoupil v roce 1961 (jako dramaturg a režisér) v následujícím roce stal i uměleckým šéfem činohry jeho působení v DNZ v 60. letech je považováno za jednu z nejvýznamnějších kapitol v historii českého poválečného divadla po příchodu okupačních vojsk v roce 1968 musel z DNZ odejít vrátit se mohl až na přelomu 80. a 90. let v letech 1990 - 1993 stihl ještě inscenovat řadu skvělých inscenací, mimo jiné dvě hry Václava HAVLA (LARGO DESOLATO a POKOUŠENÍ), tehdejšímu dramaturgovi DNZ Karlu STEIGERWALDOVI uvedl jeho text HOŘE, HOŘE, OPRÁTKA A JÁMA, KAFKOVO BRKO od britského autora Alana BENNETTA a také MOLIÉROVA DONA JUANA v době příprav KUPCE BENÁTSKÉHO Jan GROSSMAN v únoru 1993 zemřel

PAMĚTNÍ DESKA NA FASÁDĚ: 4]

EVALD SCHORM: patří do tzv. NOVÉ VLNY českého filmu z počátku 60. let 20. století je všeobecně považován za velmi výraznou a mimořádnou tvůrčí osobnost českého filmu i divadla většina z jeho pěti hraných snímků z 60. let skončila v trezoru a nesměla se vůbec promítat po roce 1968 mu v důsledku normalizace bylo zakázáno točit, věnoval se pouze divadelní režii od roku 1976 vytvořil v DNZ řadu vynikajících inscenací (například SHAKESPEARŮV HAMLET a MACBETH, DOSTOJEVSKÉHO BRATŘI KARAMAZOVI či CONFORTÉSŮV MARATON po dvacetiletém zákazu točit mu byl povolen film VLASTNĚ SE NIC NESTALO, jehož premiéry se ale nedožil

PETR LÉBL: roku 1993 nahradil v DNZ zemřelého Jana GROSSMANA bylo mu osmadvacet let a stal se nejmladším uměleckým šéfem v Čechách už jeho první představení po jmenování (GENET - SLUŽKY) se objevilo v anketě kritiků v kategorii NEJLEPŠÍ INSCENACE ROKU na druhém místě za inscenaci ČECHOVOVA RACKA získal v roce 1994 poprvé CENU ALFREDA RADOKA v roce 1997 se mu to podařilo podruhé (IVANOV podle A. P. ČECHOVA) prakticky každá jeho další režie byla nepominutelnou událostí: REVIZOR, HRDINA ZÁPADU, CABARET za svého působení v DIVADLE NA ZÁBRADLÍ vytvořil celou řadu inscenací, u naprosté většiny z nich figuroval také jako autor scénické výpravy (pod pseudonymem WILLIAM NOVÁK, též W. N.) Petr LÉBL (video 04:02) ukončil svůj život 12. prosince 1999 v provazišti milovaného divadla, bylo mu pouhých 34 let

NEJSLAVNĚJŠÍ INSCENACE DNZ: Jan GROSSMAN inscenoval v DNZ KRÁLE UBU (1964) hříčku Václava HAVLA VYROZUMĚNÍ (1965) a ZAHRADNÍ SLAVNOST dramatizaci románu F. KAFKY PROCES (1965) HAVLOVO LARGO DESOLATO Evald SCHORM také vytvořil v DNZ řadu vynikajících až kultovních inscenací byly to například W. SHAKESPEARE: HAMLET, MACBETH F. M. DOSTOJEVSKIJ: BRATŘI KARAMAZOVI C. CONFORTÉS: MARATON Petr LÉBL: ČECHOV: RACEK ČECHOV: IVANOV

HLEDIŠTĚ DIVADLA I S BALKONEM: fotografie HLEDIŠTĚ

FOYER: fotografie FOYER

NĚCO K ZAMYŠLENÍ: Jména alespoň dvou pánů, kteří stáli u vzniku tohoto divadla. Jak se jmenovala 1. hra, která tu měla premiéru? Uveďte jména alespoň dvou režisérů, kteří spojili svou uměleckou dráhu s DNZ. Jaká je souvislost mezi DNZ a Václavem HAVLEM? Řekněte názvy alespoň dvou her, které divadlo od jeho vzniku proslavily.

ODPOVĚDI NA OTÁZKY: Vladimír VODIČKA, Ivan VYSKOČIL a Jiří SUCHÝ KDYBY TISÍC KLARINETŮ Jan GROSSMAN, Evald SCHORM, Petr LÉBL Václav HAVEL působil v DNZ v letech 1960 - 68 a postupně prošel několika funkcemi, do dějin divadla se zapsal jako kulisák, herec, dramaturg, tajemník činohry i dramatik KRÁL UBU, VYROZUMĚNÍ, ZAHRADNÍ SLAVNOST, PROCES, LARGO DESOLATO, HAMLET, IVANOV, RACEK . . .

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 1] - NEUVEDEN. 800px-Praha,_Staré_Město,_Na_Zábradlí commons.wikimedia.org [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Staré_Město,_Na_Zábradlí.JPG 2] - NEUVEDEN. Měšťanský_dům_U_zeleného_kloboučku,_divadlo_Na_Zábradlí_(Staré_Město)_Anenské_nám. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Měšťanský_dům_U_zeleného_kloboučku,_divadlo_Na_Zábradlí_(Staré_Město)_Anenské_nám..jpg 3] - NEUVEDEN. JanGrossman commons.wikimedia.org [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:JanGrossman.jpg

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 4] - NEUVEDEN. 800px-Praha,_Stare_Mesto_-_Anenske_namesti_5_(Jan_Grossman,_pametni_deska) commons.wikimedia.org [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Stare_Mesto_-_Anenske_namesti_5_(Jan_Grossman,_pametni_deska).jpg KOLEKTIV, MENCLOVÁ, Věra a VANĚK, Václav: Slovník českých spisovatelů. 2., rozšířené vydání. Praha: Libri, 2005. 832 s. ISBN 80-7277-179-5 KARPATSKÝ, Dušan: Malý labyrint literatury. 4. vydání. Praha: Albatros, 2008. 600 s. ISBN 978-80-00-02154-6 JUST, Vladimír: Z dílny malých scén. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, 1989. 316 s. ISBN 80-204-0037-0

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: JUST, Vladimír: Divadlo v totalitním systému. 1. vydání. Praha: Academia, 2012. 679 s. ISBN 978-80-200-1720-8 ČERNÝ, František: Kapitoly z dějin českého divadla. 1. vydání. Praha: Academia, 2000. 410 s. ISBN 80-200-0782-2 JANOUŠEK, Pavel: Ivan Vskočil a jeho neliteratura. 1. vydání. Praha: Host, 2009. 384 s. ISBN 97-8807-294310-4