VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura do doby Karla IV.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.15 Anotace: Prezentace se zaměřuje na divadlo a film, porovnává jejich funkci, vysvětluje jednotlivé pojmy, uvádí základní filmové.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje fiktivní internetový obchod, který žákům slouží jako podklad pro sepsání objednávky. Vzdělávací.
Osvobozené divadlo.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.04 Anotace: Prezentace je zaměřena na vyplňování jednoduchých tiskopisů. Vysvětluje účel podacího lístku a poštovních poukázek.
Téma: Středověká literatura
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury. E. Hemingway. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
Gotická kultura a vzdělanost
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
Gotická kultura.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na líčení, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru jsou cvičení, na kterých si žáci mohou procvičit.
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.09 Anotace: Žáci si hravou formou ověří své znalosti a všeobecný přehled. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úvahou a její kompozicí. Žák se pokusí sám vytvořit jednoduchou úvahu. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s proslovem a jeho kompozicí
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
Ve znamení gotického slohu
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
Česky psaná literatura
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici oznámení a zprávy, jejich hlavní znaky a funkci. Ke každému slohovému útvaru.
Soubor testů 2 Mgr. Ludmila Růžičková
Gotika.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
{ HOSPODINE, POMILUJ NY HOSPODINE, POMILUJ NY Závěr 10.ST. – NEJSTARŠÍ DUCHOVNÍ PÍSEŇ – PSÁNA STAROSLOVĚNSKY Závěr 10.ST. – NEJSTARŠÍ DUCHOVNÍ PÍSEŇ –
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Středověká literatura - úvod
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rytířská hrdinská epika
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr. Zuzana Lindovská Jazyk: český Očekávaný výstup: Uvádí základní literární směry a jejich významné představitele v české a světové literatuře. Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : sedmý ročník základní školy

Počátky a rozvoj česky psané literatury

Středověká Praha

stejně jako v Evropě i u nás se začíná od 13 stejně jako v Evropě i u nás se začíná od 13. století prosazovat v umění i architektuře gotika, která vystřídala románský sloh nejvýznamnější gotickou památkou je katedrála sv. Víta v Praze

Románský sloh architektura oblečení

Gotika architektura oblečení

Katedrála sv. Víta v Praze rozeta Lomený oblouk

Svatováclavský chorál nejstarší dochovanou česky psanou literární památkou jsou první tři sloky duchovní písně Svatý Václave vznik asi na konci 12. století byla zpívána při slavnostních příležitostech (plnila funkci hymny) říkalo se jí také svatováclavský chorál

Česky psaná literatura vedle kněžích začínají psát i šlechta a měšťané kromě duchovní epiky (legendy) vzniká také světská epika (rytířské eposy a kroniky)

Duchovní epika legendy je veršovaný nebo epický útvar vypráví se v ní o životě, skutcích, zázracích a mučednictví církevních světců autoři legend byli vzdělaní (kněží) a většinou anonymní např: Legenda o sv. Václavu, Legenda o sv. Kateřině

Světská epika rytířské eposy byly psány šlechtou a měšťanstvem zachycují rytířské příběhy, jejich hrdinské činy, ale také milostné aféry a pletky u dvora rytířské eposy položily základ dnešnímu románu nejznámější jsou např: Tristan a Isolda (z keltské legendy) nebo Píseň o Nibelunzích (německý rytířský epos)

Dalimilova kronika vznik v letech 1310-1314 autor neznámý jméno Dalimilova jí přisoudili později kronikáři zachycuje význačná období českých dějin až do nástupu Jana Lucemburského na trůn r. 1310 byla napsána ve verších českým lidovým jazykem odpor k bohatým zastává se chudých

Použitý zdroj DOROVSKÁ, D., ŘEŘICHOVÁ, V. Čítanka 8. nakl. PRODOS, Český Těšín 2000. ISBN 80-7230-065-2. s. 6, 13.