Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně VY_32_INOVACE_8B6 Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Mgr. Martin Rolek
Destilace metoda oddělování složek směsí založená na odlišných teplotách varu jednotlivých složek kapalné směsi při destilaci odchází z destilační nádoby nejprve složka s nejnižším bodem varu v destilační baňce pak zůstává složka s teplotou varu vyšší
Destilace stolního vína stolní víno obsahuje asi 11 % ethanolu, zbytek kapalné směsi tvoří především voda teplota varu ethanolu je 78,4 °C, proto dochází k jeho varu dříve přítomnost par ethanolu dokážeme jednoduše jejich zapálením
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci Datum vytvoření: 13.5.2013 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0210 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_8B6 Jméno autora: Mgr. Martin Rolek Název práce: Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně Předmět: Chemie Ročník: kvinta osmiletého gymnázia, 1. ročník čtyřletého gymnázia Časová dotace: 10 minut Vzdělávací cíl: seznámit se s aplikací metody destilace Pomůcky: Poznámka: Autorem videa i fotografie je autor tohoto DUM Inovace: Digitální podoba pokusu