Symetrie a jejich narušení ve fyzice elementárních částic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Zpracováno dle: Dobrodružství částic Zpracováno dle:
Rozjímání nad základními parametry
Interakce neutronů s hmotou
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Zajímavé problémy současné fyziky a spolupráce FJFI na nich.
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
“Chytří lovci stopují konečnou teorii hledáním známek symetrie
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Každý z nábojů na povrchu tvoří uzavřenou proudovou smyčku.
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
“Tento velký detektivní příběh dosud není vyřešen. Nemůžeme si být jisti, zda vůbec má konečné řešení. Četba nám již poskytla mnoho: naučila nás základům.
Elementární částice 1) Úvod
Elektrické a magnetické momenty atomových jader,
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Částicová fyzika – objev neutrin Beta rozpad Roku 1930 se při studiu β rozpadu došlo k výrazné nesrovnalosti v energetické bilanci reakcí. β rozpad je.
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Vesmír.
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Původ hmoty ve Vesmíru Radomír Šmída
Vakuum ve skutečnosti prázdnota není aneb kouzla kvantové vyziky
Cesta ke sjednocení interakcí
Homogenní elektrostatické pole
Uplatnění spektroskopie elektronů
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
Pojem účinného průřezu
BARYONY p, n, Λ, Σ, Ξ, Ω nukleony hyperony nukleony Obecně pro baryon i 1baryony.
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Fyzika elementárních částic
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.
KVANTOVÁNÍ ELEKTRONOVÝCH DRAH
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
Úvod do subatomové fyziky
Kam zmizela antihmota.
Zákonitosti mikrosvěta
7 Jaderná a částicová fyzika
Astrofyzika – dálkové studium
Elektronový obal atomu
Kvarky, leptony a Velký třesk
„Náznak další poruchy,“ rychle pronesl Spock
Interakce neutrin s hmotou
Hmota Částice Interakce
Standardní model.
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Několik poznámek k poruchové QCD
Kvark-gluonové plazma
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Transkript prezentace:

Symetrie a jejich narušení ve fyzice elementárních částic (Nobelova cena za fyziku v minulém roce) Jak si s mimozemšťanem sdělit co je levá strana a antihmota “Chytří lovci stopují konečnou teorii hledáním známek symetrie. Přírodní zákony jsou všechny vyjádřením symetrie, a veškerá fyzika je v jistém smyslu hledáním symetrie.” T. Ferris: “Zpráva o stavu vesmíru” Vladimír Wagner Ústav jaderné fyziky AVČR, 250 68 Řež, E_mail: WAGNER@UJF.CAS.CZ, WWW: hp.ujf.cas.cz/~wagner/ 1. Úvod 2. Podivné částice – cesta ke studiu narušení 2.1 Objev podivných částic 2.2 Problémy se dvěma stejnými částicemi s různými rozpady 3. P + C + T symetrie 3.1 Zcadlová symetrie 3.2 Nábojové sdružení - symetrie mezi hmotou a antihmotou 3.3 Kombinovaná CP symetrie a její narušení 4. Popis narušení CP-symetrie v kvarkovém modelu 4.1 Míchání kvarkových stavů 4.2 CKM matice 5. Závěr

Nutné pro pochopení vzniku našeho světa (hvězd, planet i lidí) Proč je důležité zkoumání narušení základních symetrií? Odpověď na otázky: 1) Proč vzniklo ve vesmíru více hmoty než antihmoty? 2) Jak sdělit mimozemské civilizaci, která ruka je levá a že jsem s hmoty a ne antihmoty? P – symetrie → šup za zrcadlo C – symetrie → zaměnit částice za antičástice T – symetrie → obrátit tok času Přebytek hmoty nad antihmotou = baryonová asymetrie = poměr mezi počtem baryonů a fotonů reliktového záření (předpoklad: reliktní fotony vznikly při anihilaci) nb/nγ = 10-9. Pochopení zmíněných symetrií a jejich narušení klíčové pro pochopení rozdílu mezi hmotou a antihmotou (Tři podmínky A. Sacharova) Nutné pro pochopení vzniku našeho světa (hvězd, planet i lidí)

Zrcadlová symetrie a její narušení Nezachování parity – jak sdělit mimozemšťanům jaká je naše levá a pravá strana Fyzikální procesy probíhají jinak v levotočivé a pravotočivé souřadné soustavě levá a pravá strana se liší obraz v zrcadle je jiný než zobrazovaný jev Důležitý vztah mezi hybnostmi (vektor) a momenty hybností (pseudovektor) Transformace vektoru při zrcadlení: Transformace pseudovektoru (axiálního vektoru) při zrcadlení: Transformace skaláru při zrcadlení: nemění se znaménko Transformace pseudoskaláru při zrcadlení: mění se znaménko Parita P – kvantové číslo popisující symetrii vůči zrcadlovému zobrazení operátor parity změní znaménko u prostorových souřadnic P (r,t)= (-r,t) Sudá parita – znaménko vlnové funkce se nezmění P =+ P = +1 Lichá parita – znaménko vlnové funkce se změní P = - P = - 1 Systém s orbitálním úhlovým momentem l má paritu (-1)l

? ! ! Podivné částice a zvláště mezony K Vznik – vysoká pravděpodobnost → silná interakce ? vždy ve dvojicích Rozpad – dlouhá doba života – slabá interakce ! ! Zákon zachování nové fyzikální veličiny platící pro silnou a ne slabou interakci Zavedení podivnosti K0 → π- + π+ K0 K μ Zákon zachování podivnosti striktně platí pro silnou a elektromagnetickou interakci Zákon zachování podivnosti se narušuje ve slabých interakcích π- π+ K+ → μ+ + νμ I u nich se mění jen o jedničku Fotografie prvních zachycených rozpadů podivných částic z kosmického záření mlžnou komorou University v Manchesteru umístěnou v magnetickém poli (1946 a 1947) – G.D. Rochester a C.C. Butler (1947)

Historická vsuvka – pravděpodobně úplně první pozorované mezony K 1943 – L. Leprince-Ringuet a M. L’héritier – kosmické záření (francouzské Alpy) mlžná komora, magnetické pole 0,25 T mezon K odražený elektron Kladně nabitá částice s hybností zhruba 500 MeV/c se rozptýlila na elektronu a předala mu hybnost 1 MeV/c Hmotnost částice 500  61 MeV/c2 Hmotnost mezonu K+ 493,68 MeV/c2

pro τ+ neodpovídá energetické Najít řešení problému s částicemi θ+ a τ+ π (I = 0) jsou pseudoskaláry P(π) = -1 θ+ → π+ + π0 P(2π) = P(π)P(π) = +1 pro l = 0 τ+ → π+ + π+ + π- P(3π) = P(π)P(π)P(π) = -1 θ+ IP =0+, 1-, 2+, … τ+ IP = 0-, 1+, 1-, 2- … pro l obecné: rozpad pro τ+ neodpovídá energetické spektrum pionů Částice se stejnou hmotností, dobou života a dalšími vlastnostmi Liší se pouze v rozpadu na systém s různou paritou → 1) dvě částice s různou vnitřní paritu? 2) jedna částice a parita se nezachovává? Skupina v Bristolské universitě (C. Powell a P. Flower) zkoumala kosmické záření -1949 rozpad nové částice na tři mezony π

Zkoumání jevů s výsledkem pseudoskalárem (třeba pseudovektor a vektor) Možnost narušení zrcadlové symetrie Jak v mikrosvětě? Silná a elektromagnetická interakce – zrcadlová symetrie platí Slabá interakce – otázka zůstává otevřená Zkoumání jevů s výsledkem pseudoskalárem (třeba pseudovektor a vektor) Navržení experimentů pro ověření této možnosti Chen Ning Yang a Tsung-Dao Lee 1922 1926 Beta rozpad a produkce a rozpad podivných částic

Narušení zrcadlové symetrie v rozpadu beta Orientovaná jádra 60Co - velmi nízké teploty – magnetické pole - uspořádání elektronů v atomu - orientace jader Porovnání výletu elektronu do úhlu θ a (180o-θ) Chien-Shiung Wu (1912 - 1997) Výsledek z publikace C.S. Wu

červen 1956 leden 1957 Nobelova cena 1957 Parita ve slabých interakcích se nezachovává θ+ a τ- jsou jedna částice K+ mezon Chen Ning Yang (35 let) a Tsung-Dao Lee (31 let) Nobelova cena 1957

Další narušení zrcadlové symetrie Stoprocentní narušení zrcadlové symetrie Existují pouze levotočivá neutrina (helicita –1) a pravotočivá antineutrina (helicita +1) pouze P transformace → levotočivé neutrino na pravotočivé neutrino Svět lze rozlišit lehce od zrcadlového světa podle Toho zda má levotočivé či pravotočivé neutrino Jak definovat levou a pravou stranu pro mimozemšťana? Lehká neutrální částice, která se pozoruje při rozpadu neutronu je pravotočivá Existuje celá řada dalších narušení zrcadlové zejména v procesech, které jdou čistě slabou interakcí – její efekty nejsou překryty vlivy silné a elektromagnetické interakce, které obě zrcadlovou symetrii striktně zachovávají

Symetrie vůči transformaci nábojového sdružení – C-symetrie Záměna znamének nábojů (záměna částic za antičástice a naopak) Šup se světa do antisvěta a naopak Pokud symetrie platí – fyzika je stejná pro svět i antisvět V mikrosvětě se narušuje – viz existence pouze pravotočivého antineutrina a levotočivého neutrina Rozpad antijádra 60Co má opačnou asymetrii v emisi elektronu vůči spinu antijádra Pokud lze definovat levou a pravou stranu (například se mimozemšťané podívají na stejné galaxie) stačí se zeptat, jestli je neutrální částice vznikající při rozpadu neutrálního baryonu z jader, které je tvoří. Nábojová parita C – kvantové číslo popisující symetrii operátor parity změní znaménko u prostorových souřadnic C (Q)= (-Q) Sudá nábojová parita – znaménko vlnové funkce se nezmění C =+ C = +1 Lichá nábojová parita – znaménko vlnové funkce se změní C = - C = - 1 Pozor !! charakteristické hodnoty C jsou definovány a stav charakteristický stav operátoru C, Jestliže náboj, barynové číslo, leptonová čísla … jsou nulová

Kombinovaná CP symetrie !! Pokud nevíme jestli nejsou mimozemšťané z hmoty, tak jsme zase v háji !! Narušení zrcadlové symetrie se kompenzuje narušením C-symetrie v opačném směru levotočivé neutrino pravotočivé neutrino pravotočivé antineutrino P C zrcadlo do antisvěta reálná situace reálná situace rozpad beta 60Co probíhá stejně jako rozpad beta antijádra 60Co

Neutrální mezony K Liší se pouze podivností – podivnost se ve slabých interakcích nezachovává → oscilace mezi stavy K0 a anti-K0. Vznik a rozpad částice K0 na dva mezony pí zachycený v bublinové komoře. K0 silná interakce slabá interakce S = +1 S = -1 S = 0 Míchání stavů → v rozpadu KL a KS (směs K0 a anti-K0) Silná interakce → podivnost se zachovává → vidíme stavy K0 a anti-K0 Slabá interakce → podivnost se nezachovává → vidíme stavy KL a KS

Evidence narušení CP symetrie → Nobelova cena 1980 J. Cronin V. Fitch Pro systém K0, anti-K0 pak dostaneme tyto možnosti: KL , = ( K - anti-K ) / 2 s lichou CP symetrií: CP KL = - KL KS , = ( K + anti-K ) / 2 se sudou CP symetrií: CP KS = + KS K0 a anti-K0 – definovaná nenulová podivnost → nedefinovaná hodnota nábojové parity K0L, a K0S, – nedefinovaná hodnota podivnosti → definovaná hodnota nábojové parity a rozpady, které dodržují CP symetrii: Složka K0L → π + π + π0 (τ = 5,17∙10-8s, CP = -1) K0S → π + π (τ = 0 ,89∙10-10s, CP = 1) Ovšem v roce 1964 se pozorovala - využití rychlého vymizení K0S: svazek částic slabá příměs rozpadu K0L → π + π, který nezachovává CP symetrii Evidence narušení CP symetrie → Nobelova cena 1980 J. Cronin V. Fitch

Asymetrie se tak projevuje také v leptonových kanálech rozpadu Pozorované částice K0L a K0S jsou tak směsí původních K0L, a K0S,: K0L → π+ + π- (1,9760,008)10-3 K0L → π0 + π0 (0,8690,004) 10-3 Asymetrie se tak projevuje také v leptonových kanálech rozpadu KL  π- + e+ + νe KL  π+ + e- + anti-νe Nepřímé narušení CP symetrie ε: příměs K0S, v mezonu K0L Přímé narušení CP symetrie ε': rozpad K0L, do kanálu ππ ε'/ ε = (1,8±0,4)10-3 Takže pozitron a antihmotu lze definovat tak, že je to ten nabitý lepton, který se v rozpadu K0L produkuje ve větší míře Narušení CP symetrie + CPT teorém → narušení T symetrie

Standardní model + antičástice Hmota je tvořena částicemi (fermiony s=1/2), mezi kterými působí interakce, které jsou zprostředkovány výměnou částic (bosony s=celé číslo) barevný náboj 1) Silná - kvantová chromodynamika (působí pouze na kvarky a z nich složené hadrony – baryony a mezony) 2) Elektromagnetická - kvantová elektrodynamika 3) Slabá - elektroslabá teorie Tři druhy interakcí: elektrický náboj baryony – tři kvarky mezony – kvark a antikvark výměnný charakter interakcí + antičástice tvoří běžnou hmota za normálních podmínek Gravitace stojí mimo standardní model – je velmi slabá a v mikrosvětě se neprojevuje

Popis narušení kombinované CP symetrie Vysvětlení narušení v rámci kvarkového modelu Nobelova cena 2008 Tošihide Maskawa Makoto Kobajaši

Předpověď nejméně tří generací Kvarková struktura podivných částic Míchání kvarků popsané CKM - maticí K+ = anti-s, u K- = s, ant-u K0 = anti-s, d Anti-K0 = s, anti-d Λ = uds Nutnost zavedení více kvarků než v té době známých Čtyři nezávislé proměnné θ1, θ2, θ3 a δ – nutno určit z experimentu Předpověď nejméně tří generací kvarků Ještě větší efekt nastane pro B0 a anti-B0 mezony a některé jiné rozpady spojené s B mezony Experiment Belle v laboratoři KEK

LHCb čeká na své B mezony CP asymetrie ze standardního modelu nestačí → hledání fyziky za ním

Spontánní narušení symetrie Nobelova cena 2008 ! Yoichiro Nambu Stav s vyšší energií – symetrie existuje Vakuum (stav s nižší energií) – symetrie je narušena Generace hmotnosti Higgsův mechanismus – předpověď existence Higgsovi částice Prvního Higgse už CMS ulovil Nobelova cena …. ? Peter Higgs před detektorem CMS

Závěr 1) Symetrie a jejich narušení jsou fundamentem fyziky 2) U zrodu objevu narušení zrcadlové symetrie ležely mezony K 3) Objev projevů narušení zrcadlové symetrie ve slabých interakcích v rozpadu beta - lze definovat pravou a levou stranu 4) Narušení zrcadlové symetrie je kompenzováno narušením C - symetrie 5) U neutrálních mezonů K0 pozorujeme narušení kombinované CP symetrie - lze odlišit hmotu od antihmoty 6) Oblast fyziky za níž byla udělena Nobelova cena za fyziku v roce 2008 těsně s tématy řešenými na LHC – hledání higgse, výzkum narušení chirální symetrie - projevy narušení CP symetrie v rozpadech B mezonů