1914 - 1997.  Narodil se v Brně – Židenicích svobodné matce, která pracovala jako pomocná účetní v pivovaře, kde se seznámila a později i provdala za.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pábitel Bohumil Hrabal
Advertisements

JAN HUS.
Známí čeští ilustrátoři
Památky v České republice
U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VESMÍR.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Deník Anny Frankové informace o životě.
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Bohumil Hrabal životopis, charakteristika.
KAREL IV. ( ).
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Kanada.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Bohumil Hrabal ( ) Jeden z nejvýznamnějších českých prozaiků 2. poloviny 20. století.
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
BOHUMIL HRABAL VLADIMÍR PÁRAL Mgr. Michal Oblouk
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _03_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Indie.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
BRAZÍLIE.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Čtverec, krychle.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_734_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
BOŽENA NĚMCOVÁ BABIČKA (Obrazy ze života venkovského) 1855
Benelux. Benelux volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska Vlajka Beneluxu.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Zelenina.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Gabriel García Márquez
Hudební renesance ( polovina 15. – 16. století).
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Státní svátky.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
ZEMĚ a MĚSÍC.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Český jazyk – Urči autory a názvy děl– 9. ročník.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (OFICIÁLNÍ) Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BOHUMIL HRABAL BOHUMIL HRABAL Brno Praha.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Bohumil Hrabal Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bohumil Hrabal (1914 – 1997). Bohumil Hrabal (1914 – 1997)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Bohumil Hrabal.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Transkript prezentace:

 Narodil se v Brně – Židenicích svobodné matce, která pracovala jako pomocná účetní v pivovaře, kde se seznámila a později i provdala za hlavního účetního Františka Hrabala.

 Po maturitě studoval na právnické fakultě UK v Praze a navštěvoval přednášky z dějin literatury, umění a filozofie. Vinou uzavření vysokých škol za okupace studia dokončil až v roce 1946.

 Během 2. světové války pracoval jako železniční dělník a výpravčí, později jako pojišťovací agent, obchodní cestující, do svého úrazu pak v kladenských ocelárnách a pak jako kulisák. Spisovatelem z povolání byl od roku 1963.

 Prvotiny neprošly cenzurou. První oficiální knihou připravenou do tisku se stala kniha povídek Skřivánek na niti. Z jejího vydání nakonec sešlo. Skutečnou prvotinou se stala až kniha povídek Perlička na dně.

 Po úspěchu u čtenářů i u kritiky následovaly další knihy: Pábitelé, Taneční hodiny pro starší a pokročilé, Ostře sledované vlaky, Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet, Morytáty a legendy.

 V tomto románu očima maminky popsal dění a atmosféru v nymburském pivovaře dvacátých let 20.st. Stálý vzruch v rodině Francina-správce pivovaru-přináší jeho bratr Pepin.

 Tento román vznikl během 18-i letních dnů v r Hlavní postavou je bývalý pikolík Jan Dítě, jehož životním snem je stát se milionářem. Tento sen se mu díky „válečné kořisti“ splní, ale vzápětí je mu zabaven, hrdina je uvězněn a po propuštění se z něj stává osamělý cestář, který vypráví svůj životní příběh.

 Městečko, kde se zastavil čas – historky, které se přihodily dvěma bratrům – Francinovi a Pepinovi.  Něžný barbar – vzpomínka na 50-á léta a výtvarníka a literáta Vladimíra Boudníka a Egona Bondyho, s nimiž pořádal pouliční výtvarné a literární seance.

 V 70-ých letech pak napsal Příliš hlučnou samotu (monolog baliče papíru Haňti), Krasosmutnění, v 80-ých letech Harlekýnovy milióny, Městečko u vody, Domácí úkoly z pilnosti, Život bez smokingu.

 V 90 –ých letech pak vyšla životopisná trilogie Svatby v domě (Dívčí románek, Vita nuova, Proluky), Růžový kavalír, Aurora na mělčině, Večerníčky pro Cassia.

 Některé z Hrabalových románů a povídek byly i zfilmovány, např. Příliš hlučná samota, Obsluhoval jsem anglického krále, Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Slavnosti sněženek aj.

 Velkou část svého života strávil na chatě v Kersku, které je dějištěm některých jeho románů.

Bohumil Hrabal Odstranit rámec p:// knihy.abz.cz/imgs…/img_228746_main.jpg knihy.abz.cz/imgs…/img_230671_main.jpg blog.wuwej.n…/prilis_hlucna_samota.jpg bohemica.free.fr/image…/H

Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/ Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í