změny v důsledku kolonizace; merkantilismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Advertisements

Alfons Mucha Název školy
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Litosféra a litosférické desky
Zemětřesení Název školy
Evropa – Hospodářství Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Stanislav Šindler Datum: Cílový ročník: 7.
Z Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Evropský kolonialismus
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Základní typy monarchií
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Energiequellen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
Krasové oblasti Název školy
Atmosféra Země Název školy
Důvody ekonomické transformace po r. 1989
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lidské rasy Název školy
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Topologie počítačových sítí
Ukládání čísel v počítači 1
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Zelená revoluce Název školy
Práce nutné ke vzniku mapy
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Náboženství - křesťanství
Národy světa Název školy
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Socioekonomická geografie
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_128 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Stavba zemského tělesa
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Periferní oblasti V Asie
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Války o dědictví španělské
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Plzeňský kraj Název školy
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Eneolit - úvod Název školy
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Symbolismus Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Socioekonomická geografie - opakování
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Administrativní členění ČR
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Karlovarský kraj Název školy
Funkcionalistický Zlín
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Další typy eneolitických artefaktů
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Světové obyvatelstvo 2 Název školy
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Transkript prezentace:

změny v důsledku kolonizace; merkantilismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Změny v důsledku kolonizace; merkantilismus Označení DUM VY_32_INOVACE_11_1_09 Autor Mgr. Miroslav Flieger Datum 30.3.2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Novověk Ročník 2. ročník gymnázia, sexta www.zlinskedumy.cz

Kolonizace Po objevení nového světa dochází k postupně k nárůstu obchodu s Evropou. S tím souvisí potřeba Evropanů budovat trvalé obchodní stanice a postupně dochází k usazování kolonistů. Takto pronikají Portugalci do vnitrozemí Afriky i Jižní Ameriky, Francouzi do oblasti Karibského moře, či Severní Ameriky. Zajímavou kapitolou je osidlování Sibiře ze strany ruských kozáků. [1] Mořeplavec Vitus Bering Relativně nejúspěšnější byli v ovládání nových kolonií dlouho Španělé, platili však vysokou cenu za rozbujelou korupci v koloniálním byrokratickém aparátu. Roku 1741 Dán v ruských službách Vitus Bering dorazil ke břehům Aljašky a umožnil její kolonizaci Ruskem.

Rozvoj obchodu Díky obchodu s koloniemi, odkud se dovážely suroviny, exotické zboží, či koření, se rozvíjely zejména přístavy. Do pozadí ustoupila většina středomořských měst, naopak města na pobřeží Atlantiku, Severního moře, či Baltu se bouřlivě rozvíjela. Význam místního obchodu zastínil obchod dálkový. Přímořské státy získávaly náskok v tempu hospodářského rozvoje. Mezi nejrozvinutější obchodní centra řadíme: Amsterodam, Lisabon, Liverpool, Londýn, Hamburk, Štětín, Lyon, či Stokholm. [2] Součástí někdejšího opevnění přístavu v Lisabonu je Betlémská věž

Merkantilismus Je ekonomický směr, usilující o maximalizaci bohatství, které představuje držba zlata v rámci stáru. Zlato je žádoucí získávat (těžba, dovoz, zisk území s nalezišti), nežádoucí vyvážet. Dalším důležitým opatřením je snaha o zvýšení výběru daní prostřednictvím velkého počtu poplatníků. Proto má dojít ke snížení cen potravin a zboží obecně. Ve státě se proto ruší vnitřní cla a mýta a staví pozemní i vodní cesty. Dalším krokem je zakládání manufaktur. Známým představitelem tohoto ekonomického směru byl Jean-Baptiste Colbert. [3] Jean-Baptiste Colbert, ministr financí krále Ludvíka XIV.

Manufaktury Manufaktury byla továrny se stroji poháněnými silou živlů (vítr, voda), či živočišnou (zvířata, člověk). Rozlišujeme manufakturu soustředěnou, kde veškeré výrobní operace probíhaly na jednom, místě a rozptýlenou. V té pracoval každý doma a práci mu zadával faktor, který obcházel jednotlivé pracovníky, dodával jim suroviny, přebíral odvedenou práci a vyplácel odměnu. Typická odvětví, kde se uplatnily manufaktury, byla těžba a zpracování železa, textilní a sklářská výroba. [4] Ilustrační obrázek větrného mlýna (Valašské muzeum v přírodě – Rožnov pod Radhoštěm)

Dopad rozvoje manufaktur na krajinu V důsledku růstu počtu obyvatel, rozvoji manufaktur, energeticky náročných provozů (zejména výroby železa), docházelo k odlesňování krajiny nejen v okolí větších sídel, ale v celé krajině. Tento problém vyřešilo jednak nahrazení palivového dřeva kamenným uhlím a jednak snaha o plánovanou výsadbu lesů (v našich zemích od dob Marie Terezie). V důsledku toho došlo k razantní ekologické změně krajiny – ve snaze získat rychleji rostoucí dřevní hmotu, došlo k výsadbě například smrků i v nižších polohách, kam přirozeně nepatří. Výsledek tohoto hospodaření můžeme v naší krajině s úspěchem pozorovat dosud.

Otázky a úkoly 1. Jak se jmenoval objevitel Aljašky, pro který stát toto území objevil? 2. Jmenujte 4 města, která zažila rozkvět v 17. století: 3. Čím měřili bohatství státu merkantilisté? 4. Popište princip fungování rozptýlené manufaktury: 5. Čím bylo nahrazeno nedostatkové palivové dřevo?

Internetové zdroje (obrázky): [1] NEZNÁMÝ AUTOR. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vitus_Bering.jpg [2] SZILAS. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Torre_de_Bel%C3%A9m1.JPG [3] NEZNÁMÝ AUTOR. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jean- Baptiste_Colbert.jpg [4]PRAZAK. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Skanzen_Vala%C5%A1sk%C3%A1_d% C4%9Bdina_-_v%C4%9Btrn%C3%BD_ml%C3%BDn_z_Kladn%C3%ADk.jpg

Literatura: Čornej Petr, Čornejová Ivana, Parkan František: Dějepis pro gymnázia a střední školy. SPN, Praha 2001. ISBN 80-7235-152-4. Kol. autorů: Dějiny evropské civilizace, díl II. Paseka, Praha Litomyšl 1995. ISBN 80-7185-011-X.