Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Civilizační choroby a výživa
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
„EU peníze středním školám“
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Potraviny a výživa - Zelenina
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA

„VE ZDRAVÉM TĚLE ZDRAVÝ DUCH“

Z JAKÝCH SLOŽEK SE SKLÁDÁ ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA? SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA SPORTOVNÍ AKTIVITY HOBBY A ZÁJMY CITOVÁ VYROVNANOST POZITIVNÍ MYŠLENÍ KOMUNIKACE MEZILIDSKÉ VZTAHY SPOJ SE SLOŽKAMI ZDRAVÍ Snímek 53

STRAVOVÁNÍ Naši výživu ovlivňuje „kuchyně.“ Stravujeme se doma v restauraci v podnikové jídelně ve školní jídelně. Druh výživy hraje rozhodující roli ve zdravém způsobu života. Se stravou souvisejí tyto choroby: CUKROVKA, VYSOKÝ KREVNÍ TLAK, SRDEČNÍ INFARKT, MRTVICE, RAKOVINA, ZUBNÍ KAZ, OBEZITA

STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ musí odpovídat zdravé výživě. Sestavování jídelníčku musí respektovat tzv. SPOTŘEBNÍ KOŠ. Vydávání jídel je podmíněno tzv. KRITICKÝMI BODY.

PESTRÁ STRAVA Pro zdraví potřebujeme více než 40 různých živin, mezi něž patří vitamíny, minerální látky, aminokyseliny z bílkovin, mastné kyseliny z tuků, cukry a tuky-zdroje energie Důležitá je vláknina Žádná potravina neobsahuje všechny potřebné látky ZELENINA dodává vitamín A,C,minerální látky, vlákninu RYBY obsahují bílkoviny, železo, zinek

Spotřební koš . . . SKLADBA JÍDELNÍČKU MUSÍ BÝT PESTRÁ VÝROBKY Z OBILOVIN LUŠTĚNINY OVOCE A ZELENINA MLÉČNÉ VÝROBKY MASO POKRMY NÁM DODÁVAJÍ MNOŽSTVÍ ŽIVIN, KTERÉ POTŘEBUJEME JÍDLO MUSÍ MÍT STÁLE URČENOU TEPLOTU

PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY

PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY

PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY- HRA KE STAŽENÍ ZDARMA: http://www. szu

Brambory, potraviny z obilovin, luštěniny CO JSOU PŘÍKRMY? Brambory, potraviny z obilovin, luštěniny

OBILOVINY Jaké obiloviny znáš? Z jakých surovin se peče chléb? Jaké druhy knedlíků znáš? Z jakých surovin se vyrábějí knedlíky? Z jakých surovin se vyrábějí těstoviny?

OBILOVINY Pšenice, ječmen, žito, oves, rýže, kukuřice, čirok, slzovka, proso, tritikále dnes se podíl obilovin na celosvětové lidské výživě odhaduje na 60 - 70 %, v chudých rozvojových zemích ale ještě daleko víc. Tam proto také hrozí choroby, způsobené jednostrannou výživou: Beri-beri – nemoc způsobená jednostrannou výživou rýží. Pellagra – nemoc způsobená jednostrannou výživou kukuřicí.

Chléb Chléb je populární potravina v západní společnosti. Často se vyrábí z těsta z pšeničné mouky (mouka+voda),které je kultivováno droždím, umožňujícím jeho kynutí, a nakonec upečeno v peci. Nejčastějším zrnem používaným na přípravu chleba bývá pro svůj vysoký obsah lepku (který dává těstu pórovitost a elasticitu) zrno přeničné, ale chléb se též peče z mouky žitné, ječmenné, kukuřičné či ovesné, obvykle, ale ne vždy v kombinaci s pšeničnou moukou.

TĚSTOVINY TĚSTOVINY Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné.

KNEDLÍKY Z MOUKY Dnes existují desítky různých receptů. jáhlový (jáhly, sůl, bezlepková mouka), vhodný pro dietu houskový (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu kynutý kvasnicový (mouka, mléko, vejce, kvasnice) houskový kynutý práškem (mouka, rohlík,žloutek, mléko, prášek do pečiva,sůl) houskový kvasnicový (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda) tyrolský houskový (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)

KNEDLÍKY Z BRAMBOR bramborové (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce) jemný bramborový (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl) šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl) jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení) jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo) české chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl)…sádlo, cibule na polití

Tritikále je hybridní obilnina, která vznikla křížením žita a pšenice. Odtud její český název „žitovec“. Jeho hlavními pěstiteli jsou USA, Evropa a Austrálie. Vyznačuje se velkými klasy.

Čirok nazýván též sorgo či „velbloud rostlinného světa“, je zemědělsky významný rod rostlin z čeledi lipnicovité. Zrno se pěstuje ke konzumaci (např. mouka), i ke krmení zvířat nebo k technickým účelům.

Slzovka obecná Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Obsahují také menší množství vitamínů skupiny B; neobsahují však žádný vitamin A ani C. Používá se též jako náhrada prosa.

V mírném pásu se pěstuje v zahradách a sadech jako ozdobná travina. V oblasti původního výskytu se užívá SLZOVKA OBECNÁ v lidovém léčitelství jako prostředek proti vředům, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům. Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používán též proti avitaminóze (beri-beri). Tvrdá semena se používají i k výrobě ozdobných předmětů, náramků a řetízků a zejména v křesťanských oblastech k výrobě růženců. Vzhledem ke značné tvorbě biomasy se o ní uvažuje též jako o energetické rostlině. V mírném pásu se pěstuje v zahradách a sadech jako ozdobná travina. Zajímavost Jeden z růženců, který vlastnil papež Jan Pavel II., byl vyroben ze semen této rostliny.

Proso Prosné semeno se používá jako krmivo domácího ptactva. Loupáním semen se získává potravina jáhly. Jelikož neobsahuje gluten, je prosné semeno, vedle rýže a kukuřice, vhodnou obilninou pro alternativní stravu kojenců mezi 4. a 6. měsícem věku a pro bezlepkovou dietu.

Popis předchozího snímku 1. Proso 2. Čirok 3. Slzovka

OVOCE A ZELENINA OVOCE ZELENINA

ZELENINA Kořenová zelenina Listová zelenina Cibulová zelenina Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé její druhy se využívají i jako koření. Kořenová zelenina Listová zelenina Cibulová zelenina

DRUHY ZELENINY Artyčok Bambus Brambory Brokolice Celer Cibule Cuketa Černý kořen Česnek Dýně Chřest Kapusta Kedluben Kopr Křen Kukuřice Květák (karfiol) Libeček Lilek (baklažán) Meloun Mrkev Okurka Paprika Pastiňák Patison Petržel Pažitka (šnitlink) Pór (pórek) Rajče Reveň (rebarbora)Ředkev Ředkvička Salát (locika) Špenát Zelí

OVOCE Ovoce mírného pásu Tropické a subtropické ovoce Ovoce je velmi významným zdrojem VITAMÍNŮ. Ovoce mírného pásu Jádroviny (jabloň - jablka, hrušeň - hrušky) Peckoviny (třešeň - třešně, broskvoň - broskve, slivoň - švestky, meruňky a ringle) Skořápkoviny (líska - lískový ořech, ořešák - vlašský ořech, jedlý kaštan) Drobné ovoce (borůvka, brusinka, černý rybíz, červený rybíz, bílý rybíz, angrešt, klikva, vinná réva - hroznové víno, maliník - malina, ostružiník - ostružina, jahodník - jahoda, moruše) Tropické a subtropické ovoce Pomeranč, citron, banán, oliva, kokos, mango, kakichurma, marakuja, kiwi, ananas

DRUHY OVOCE ananas · angrešt · avokádo · banán · broskev · borůvka · brusinka · citron · curuba · čerimoja · datle · durian · etrog · fík · granátové jablko · grapefruit · hrozny · hruška · indický fík · jablko · jahoda · jeřabiny (oskeruše) · kaki · karambola · kdoule · kiwi · klikva · kumquat · kvajáva · liči · limetka · malina · mandarinka · mango · marakuja · meruňka · mišpule · moruše · nashi · oliva · ostružina · papája · pawpaw · pitahaya · pomeranč · pomelo · rajčenka · rambutan · rybíz (bílý · červený · černý) · ringle · sapota · švestka · trnka · třešně · višně · žakie

Pravda o zelenině a ovoci Slupka z okurky, rajčete nebo papriky je těžko stravitelná, …nejíst na noc, tlačí v žaludku Luštěniny jsou zdrojem mnoha důležitých látek (uhlovodany, vláknina, minerály) ...nadýmají Pití po třešních vyvolává zvracení, bolest břicha, průjem Cibule, česnek mají antibakteriální účinky Cibule je těžko stravitelná, nejíst ve velkých dávkách

LUŠTĚNINY

LUŠTĚNINA (LUSKOVINA) hrách, fazole, čočka, sója, podzemnice olejná Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Luštěniny běžně obsahují sacharidy (uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju jsou všechny chudé na tuky.

MASO, MLÉKO hlavní zdroj proteinů ORIENTAČNÍ SLOŽENÍ MASA voda 72 - 77 % bílkoviny 14 - 19 % tuky (vnitrobuněčné) 1,5 - 3 % dusíkaté látky nebílkovinné 2 % bezdusíkaté látky 0,9 % anorganické látky 1 %. OBSAHUJE vápník(kosti,zuby,svaly) cukr-laktóza Bílkoviny sušina voda syrovátka sýrovina(kasein)=protein(bílkoviny)

TUKY, OLEJE A SLADKOSTI TUKY, OLEJE CUKR - SLADKOSTI ŽIVOČIŠNÉ, ROSTLINNÉ Příjem tuků je třeba omezit. Usazují se v tepnách, mohou je ucpat (srdeční infarkt, mozková mrtvice, hypertenze, cukrovka). Větší spotřeba tuků vede k obezitě Cukr má vysoký obsah ENERGIE, ale neobsahuje žádné minerály a vitamíny. Podílí se na vzniku zubního kazu, nadbytek cukru tělo ukládá ve formě tuku. Cukr používat s mírou: 5 gramů cukru = 20 kilokalorií

DOCHUCOVADLA Koření, bylinky, omáčky: SŮL,PEPŘ,ČESNEK,CIBULE, MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK, šafrán , kopr , bazalka , petržel, skořice, zázvor,chilli, kečup, majonéza, SŮL může způsobovat ledvinové potíže, vysoký krevní tlak,náchylnost k srdečnímu infarktu, k mozkové mrtvici

Shrnutí: ZÁSADY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ JÍST PESTROU STRAVU OMEZIT PŘÍJEM TUKŮ 3. CUKR POUŽÍVAT S MÍROU 4. SOLIT JEN MÁLO 5. UDRŽOVAT SPRÁVNOU TĚLESNOU HMOTNOST

Funkce a zdroje vitaminů Vitaminy rozpustné ve vodě Komplex vitaminů B .Pro člověka má význam B1, B2, B6, B12, H a PP faktor. Význam vitaminů B je vztah k látkové výměně ve svalech a nervové tkáni a ke krvetvorbě. B1 (thiamin) Zdrojem jsou obiloviny (hlavně klíčky), kvasnice, játra, srdce, ledviny a libové vepřové¨ maso. Ovlivňuje metabolismus cukrů v CNS a ve svalech.Projevy nedostatku jsou zvýšená únavnost, sklon ke křečím svalstva, dispozice k zánětům nervů až nemoc beri- beri (loupaná rýže, kukuřice). B2 (riboflavin) Zdrojem je mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce a ledviny. Zasahuje do buněčného dýchání. Projevy nedostatku: malinový jazyk, bolavé ústní koutky, poruchy ústní sliznice. B6 (pyridoxin) Zdrojem je mléko, kvasnice a maso. Podporuje metabolismus bílkovin a funkce vitaminů B1 a B2. Mezi projevy nedostatku patří pomalé hojení zánětů a zhoršená regenerace sliznice

Vitaminy rozpustné v tucích A (axeroftol) Tento vitamín je obsažen v barevné zelenině a plodech jako provitamin (pomeranč, mrkev, kapusta kadeřavá, špenát, brokolice, feferonky, dýně), v rybách, tucích, játrech, mléku, mléčných výrobcích, másle a vejcích ve funkční formě. Je nezbytný při tvorbě barviv v sítnici oka, účast při tvorbě vaziva. Projevy nedostatku jsou: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur. D (antirachitický) Zdrojem jsou vnitřnosti, tučné ryby, kvasnice, vejce a mléko, u nás vlastní tvorba vitamínu v kůži (aktivace UV zářením)… metabolická přeměna v ledvině na aktivní formu … játra (sklad). Zvyšuje resorpci vápníku a fosforu ve střevní sliznici V dětství se nedostatek projevuje křivicí (porucha mineralizace kostí). V dospělosti se projevuje odvápněním kostí a zubů (zlomeniny a zubní kaz). Hypervitaminóza: při podávání lékové formy, vápník se ukládá ve stěnách cév a orgánů (srdce, mozek).

vitamín PP (kyselina nikotinová) Vyskytuje se v kvasnicích, libovém mase, mléce, listové zelenině a v játrech. Je součást enzymů podílejících se na přenosu elektronů v chemických reakcích. Projevy nedostatku jsou: zánět nervů, duševní poruchy, záněty sliznic a kůže, těžké průjmy. B12 (kobalamin) Zdrojem jsou játra, ledviny a mléko. Vitamín B12 je nezbytný pro udržení normální krvetvorby (pro resorpci nezbytný vnitřní faktor). Projevem nedostatku je perniciosní anémie. Vitamín C (kyselina askorbová) Zdrojem je ovoce a zelenina (šípky a rybíz). Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran. Projevy nedostatku jsou: snížení odolnosti proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje).

E (tokoferol) Zdrojem jsou rostlinné oleje, živočišné tuky a obilná zrna. Zabraňuje hromadění některých rozpadových produktů metabolismu. Projevy nedostatku jsou: rozpad jaterních buněk, malá odolnost červených krvinek (rozpad). K (antihemoragický) Vyskytuje se v zelenině (květák, kedluben, zelí, špenát, kapusta, salát, hrách), obilovinách, vejcích, mase a v mléce. Vitamin K zajišťuje tvorbu dostatečného množství činností bakterií ve střevě. Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve. Projevy nedostatku jsou: porucha střevní resorpce , nedostatek žluči, prodloužení doby nutné k zástavě krvácení, těžké krvácení i při malém poranění.

MINERÁLNÍ LÁTKY obvykle označované jako minerální soli jsou důležitou složkou lidské výživy. Železo, zinek, vápník, draslík

Zdroje rozpustné vlákniny VLÁKNINA je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol. Zdroje rozpustné vlákniny luštěniny (hrách, sojové boby, fazole) oves, žito, ječmen některé ovoce (především jablka a banány) a bobule některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu) semena psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).

Zdroje nerozpustné vlákniny celozrnná jídla otruby ořechy a semena zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer slupky některých druhů ovoce a rajčat mezi pět druhů potravy nejbohatších na vlákninu patří luštěniny, pšeničné otruby, sušené švestky, asijská hruška a merlík čilský.

KORNATĚNÍ TEPEN (ATEROSKLERÓZA) CHOLESTEROL ZDRAVÁ A NEMOCNÁ TEPNA X červená řepa, česnek, ovoce, zelenina.

SPRÁVNÁ TĚLESNÁ HMOTNOST Index tělesné hmotnosti BMI (z anglického body mass index) je číslo používané jako měřítko obezity, umožňující statistické porovnávání lidí s různou výškou. Index se spočítá vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky: Do tohoto vzorečku se dosazuje hmotnost v kilogramech a výška v metrech a výsledná jednotka kg/m² se vynechává.

Tabulka BMI

SPRÁVNOU TĚLESNOU HMOTNOST UDRŽUJEME NORMÁLNÍ DENNÍ PŘÍDĚL KILOKALORIÍ PRO ŽÁKA 8. ROČNÍKU JE 2 500 kcal. KILOKALORIE SE SPALUJÍ POHYBEM, ČINNOSTÍ. 1 HODINA SPÁLÍ kcal Ležení 80 Chůze 210 Jízda na kole 210 Plavání 300 Lyžování 600 Kopaná 650 Běh 900

SPORTOVNÍ AKTIVITY

HOBBY, ZÁJMY

CITOVÁ (EMOČNÍ) VYROVNANOST Cit pro pravdu a hodnotu pravdy, zvědavost, frustrace z nepochopení Stud, empatie, altruismus Vkus člověka Láska, přátelství, nenávist, nepřátelství, závist, pohrdání a opovržení, odpor a štítivost Tělesné pocity nejsou emocemi, ale mají k nim úzký vztah - určitý tělesný pocit zpravidla vede k vyvolání některých emocí. Mezi hlavní tělesné pocity patří: B O L E S T Ú N A V A Ž Í Z E Ň H L A D

POZITIVNÍ MYŠLENÍ SOUVISÍ S TEMPERAMENTEM ČLOVĚKA Optimista je člověk, který má sklon vidět a posuzovat věci z té lepší stránky. Tato vlastnost se označuje jako OPTIMISMUS Optimističtí jsou především sangvinici. Optimisté jsou většinou vyrovnaní a veselí, jejich hledání lepších stránek a výhod, při nepříjemných situacích a nepříjemnostech obecně, může mnohdy připomínat až ironii nebo černý humor a svými poznámkami dokážou stejně tak zvednout okolí náladu (způsobit nadšení pro věc, nebo alespoň smíření se se skutečností).

PESIMISMUS Pesimismus (z lat. pessimum, to nejhorší), česky škarohlídství znamená obecný postoj a přesvědčení, že věci jsou špatné nebo zlé a budou patrně ještě horší. Lze jej popsat také jako názor, že zlo stejně nakonec převládne nad dobrem. Jeho protikladem je optimismus, přesvědčení, že věci i svět jsou dobré a budou stále lepší. Pesimista je člověk, který zastává pesimistické názory, vidí všechno černě. Nevidí žádné perspektivy, nevěří v dobrou budoucnost, a na všem vidí to horší, všechno si představuje a domýšlí v té horší možné variantě. Pesimisté jsou nejčastěji melancholici. Optimisty pesimisté často označují za snílky nebo lehkovážné a sami sebe za realisty.

ROVNOVÁHA SLOŽEK ZDRAVÍ TĚLESNÉHO DUŠEVNÍHO DUCHOVNÍHO SOCIÁLNÍHO OSOBNÍHO CITOVÉHO

CITÁTY NA TÉMA ZDRAVÍ Tři nejlepší lékaři na světě: Dr.Střídmý, Dr.Klidný a Dr.Veselý. (Johnatan Swift) Střídmý je sám sobě lékařem. (latinské přísloví) Příliš zaměstnaný člověk, který nepečuje o své zdraví, je jako mechanik, který se nestará o své nářadí. (španělské přísloví) Kdo se těší dobrému zdraví, je bohatý, ačkoliv o tom neví. (italské přísloví) První poklad je zdraví. (Peter Henry Emerson)

ZAMYSLEME SE ?