Školící středisko pro SVS- Praha 6 – Lysolaje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práce s informačními databázemi FAPPZ, 1. března 2005.
Advertisements

Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
ProQuest Central Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Výuka pro studenty U3V Služby knihovny pátek
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
Regionální knihovna Karviná Informační oddělení Kde nás najdete? Centrum 2299 Karviná – Mizerov.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Seznamy digitálních knihoven
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty. Základní informace Otevírací doba: »Po – Čt 9.00 – »Pá 9.00 – 15.00
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Informační zdroje pro STM
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Akvizice a informační fond
Ústavu botaniky a zoologie
Informační prameny II. část
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po jedenácté!
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Seznamy digitálních knihoven
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Školící středisko pro SVS- Praha 6 – Lysolaje Ústav zemědělských a potravinářských informací Možnosti využití informačních systémů se zaměřením na Infopult ÚZPI v oblasti celoživotního vzdělávání Ing. Marie Macháčková Odd. dokumentace Seminář: Celoživotní vzdělávání, projektová dokumentace a moderní metody získávání informací Školící středisko pro SVS- Praha 6 – Lysolaje 16. 3. 2006

Tématické okruhy přednášky Představení ZPK, služby ZPK Informační nástroje v ZPK Informační produkty ZPK INFOPULT - moderní informační služba ZPK

Organizační struktura ZPK Vedení knihovny Odd. zpracování fondů (akvizice, katalogizace, bibliografie a databází)  Odd. knihovních služeb (sklady Praha a Kojetice výpůjční protokol a revize, Infopultu, Current Contents)  Odd. studijní (potravinářství, zemědělství, redakce Agronavigátoru, terminologický slovník) Odd. vědecké časopisy (redakce,překlady)

Základní informace o knihovně Součást ÚZPI > 1,2 mln knihovních jednotek Největší odborná zemědělská knihovna v ČR Třetí největší Zemědělská a potravinářská knihovna na světě Depozitní knihovna FAO Založena 11. 6. 1926 – viz historie knihovny Otevřena pro veřejnost 18. 3. 1928 V r. 2000 do knihovny včleněny fondy Ústřední potravinářské knihovny a otevřena nová hala služeb www.knihovna.uzpi.cz

Oborové zaměření knihovny zemědělství od 2005 + rozvoj venkova potravinářství lesnictví ekologie výživa veterinární medicína technologie, stroje a zařízení zemědělská a potravinářská ekonomika, mezinárodní obchod, statistika legislativa EU výzkum Podrobnosti viz Profil fondu

Statistické údaje > 1,2 mln knihovních jednotek Přírůstky v r. 2005: 5489 nových publikací 562 titulů časopisů V r. 2005: nově zaregistrováno 838 čtenářů Celkový počet čtenářů k 31. 12. 2005: 3981 Profil uživatelů: odborníci z průmyslu, zaměstnanci státní správy, výzkumu, služeb, médií, studenti, novináři, pedagogové, spotřebitelé

Služby knihovny – výpůjční, referenční (údaje) – objem služeb v r. 2005 Registrace čtenářů Výpůjčky (celkem 68 996) Absenční výpůjčky (21 420) Prezenční výpůjčky ze skladů (11 152) Z volného výběru studovny (20 595) Meziknihovní výpůjční služby (157) Cirkulace časopisů (15 672) referenční Asistence při vyhledávání primárních materiálů ve fondu knihovny Asistence při vyhledávání informací v jiných knihovnách, zahraničních databázích nebo na internetu

Služby knihovny – rešeršní, informační (INFOPULT), studijní z dostupných databází, internetu (115) informační - INFOPULT cesta dotazu: www, tlf., fax, mail, ústní studijní Studie, informační přehledy Elektronické slovníky (např. A-Z slovník BP pro spotřebitele) Odpovědi na dotazy INFOPULTU Inf. portály ÚZPI např. www.agronavigator.cz

Služby knihovny – reprografické Kopie Tištěné Digitální (12 758) Celkem (123 191) Reprografické služby ZPK Kopírování ve studovně (25 773) Individuální reprografická služba (IRS) kopie jednotlivých článků z časopisů a knih z fondu ZPK IRS – tištěné kopie (11 832) Current Contents kopie obsahů časopisů z fondu ZPK včetně následného objednávání kopií konkrétních článků CC – tištěné kopie (72 828) Podrobnosti o reprografických službách na www.knihovna.uzpi.cz , sekce Služby-reprografické služby

Služby knihovny – reprografické digitální kopie Od února 2005 Výrazné kvalitativní zlepšení služeb knihovny vhodných i pro vzdálené uživatele Objednávky digitálních kopií (DK) z fondu ZPK – POUZE přes www.vpk.cz – tj. Virtuální polytechnickou knihovnu (STK -správce a provozovatel Servisního centra VPK) Postup Zřízení uživatelského konta s přístupovým heslem Objednávka kopií článků, obsahů časopisů a vybraných kapitol z knih (postup podle Nápovědy na www.vpk.cz) Zpřístupnění objednaných kopií ve formátu PDF 7 dní po vystavení na kontě uživatele ZPK se v počtu DK střídá s STK na 1. - 2. místě v ČR!!! Plánováno zřízení Servisního centra Virtuální ZPK

Služby knihovny – vzdělávání čtenářů Naše heslo: proškolený a informovaný čtenář = spokojený čtenář Formy vzdělávání Individuální zaškolování nových a registrovaných čtenářů ZPK (v r. 2005 cca 370 individuálních zaškolení) Zaškolování skupin uživatelů (např. exkurze studentů) Zaškolování on-line

Informační nástroje v ZPK Katalogy (přístupné on-line, ve studovně) Databáze České (přístupné on-line, ve studovně) Zahraniční (on-line) Elektronické časopisy Speciální informační zdroje

Katalogy v ZPK OPAC – on-line katalog knihovny – Fond knihovny od. r. 1993 K 31.12. 2005: 128 881 záznamů přírůstek fondu v OPAC v r. 2005: 7 189 publikací (nových i z fondu starší literatury) V r. 2005 převod knihovnického systému DaWINCi na ALEPH500 Od r. 2005 obsahuje Retro katalog Ústřední potravinářské knihovny cca 25 000 záznamů Katalog časopisů od r. 1990 1536 záznamů Od r. 2005 každý týden – přehled novinek ve fondu Možnost objednávek publikací on-line pro registrované čtenáře K dispozici Nápověda nebo Stručný průvodce pro vyhledávání Lístkový jmenný katalog on-line 1926-1999 přes 650 000 záznamů Lístkové katalogy (předmětový a jmenný) přístup ve studovně

Přírůstky do fondu knihovny v r. 2005 - podle druhu dokumentu

Přírůstky do fondu knihovny v r. 2005 – podle oboru

Databáze – české Česká zemědělská a potravinářská bibliografie – on-line přístup informační brána k české oborové literatuře bibliografické záznamy o článcích v časopisech, sbornících z fondu knihovny od r. 1993, K 31. 12. 2005 – 98 620 záznamů Přírůstek v r. 2005 – 4757 záznamů Od r. 2005 – přehled novinek K dispozici Nápověda nebo Stručný průvodce pro vyhledávání V kombinaci s reprografickými službami ZPK velmi užitečný zdroj informací ze zemědělství a potravinářství Agroindex - bibliografická DB zemědělské literatury - přístup ve studovně 1977-1992, počet záznamů 462 165 Alimis CS - bibliografická DB potravinářské literatury - přístup ve studovně 1992-2000, počet záznamů cca 17 000

Databáze zahraniční AGRIS - zemědělská DB - FAO - od r. 1975 >3,2 mln záznamů, roční přírůstek 130 000 z. příspěvek ÚZPI ročně cca 600 z Projekt 1N04151 – Informační zdroje pro zemědělský a potravinářský výzkum Konsorcium 9 institucí (ÚZPI, ČZÚ, JČÚ, MZLU, SZÚ, UTB, VÚPP, VÚRV, VÚVL) CAB - zemědělská DB - od r. 1973 >3,6 mln záznamů, roční přírůstek 160 000 z. FSTA - potravinářská DB - od r. 1969 > 577 000 záznamů, měsíční přírůstek 2 000 z. příspěvek ÚZPI ročně cca 300 z ProQuest Agriculture Journals (AGRICOLA PlusText) Kolekce plných textů titulů časopisů zaměřených na zemědělství Přístup přes www.infozdroje.cz ve studovně

K dispozici je manuál pro práci se systémem WebSPIRS -SilverPlatter´s Information System for the WWW –lokální síťové řešení SilverPlatter ERL (Electronic Reference Library) pro práci s databázemi AGRIS, CAB, FSTA K dispozici je manuál pro práci se systémem

www.infozdroje.cz pohodlný přístup k zahraničním databázím AGRIS CAB FSTA AGRICOLA ScienceDirect

Další informační zdroje Databáze SCOPUS Plnotextové elektronické časopisy ScienceDirect, EZB a další Nutriční SW český program NUTRICOM slovenský program ALIMENTA Databáze zkratek Historie knihovny Více informací na domovských stránkách knihovny http://www.knihovna.uzpi.cz

Informační produkty Dokumentační činnost při tvorbě katalogu ZPK a databází (ČZPB, DB Autorit, AGRIS, FSTA) Informační portály ÚZPI www.agronavigator.cz (zemědělství a potravinářství) www.bezpecnostpotravin.cz Studie a informační přehledy (zemědělské, potravinářské) Elektronické slovníky Vědecké časopisy

www.agronavigator.cz – vlajková loď integrovaného informačního systému ÚZPI Od r. 2000 První z řady informačních portálů ÚZPI Denně nové informace z oblasti zemědělství a potravinářství Monitoring zahraničních a domácích informačních pramenů a internetu V r. 2005 zpracováno 6104 příspěvků s počtem shlédnutí 3 223 754 Kalendář akcí Publikace článků pomocí uživatelsky příjemného redakčního systému (publikace článků, odkazů, obrázků, dokumentů formou příloh) Možnost plnotextového vyhledávání Možnost vzájemné výměny příspěvků mezi portály

www.agronavigator.cz informační portál ÚZPI pro zemědělství a potravinářství E-knihkupectví Infopult – možnost zadávání dotazů on-line Kanály Přehled článků Další info portály Možnost vyhledávání (i rozšířeného) Kalendář akcí

Článek – základní informační jednotka portálů ÚZPI Název Zaslání mailem, tisk, datum vydání Kontakt na autora článku Stručný popisek Text článku včetně, obrázků, tabulek, odkazu na zdroj, atd.

Další informační portály ÚZPI – agronavigátor www set

Články (pouze v angličtině) jsou přístupné on-line Vědecké časopisy ÚZPI Články (pouze v angličtině) jsou přístupné on-line

INFOPULT - nový typ informační služby ZPK Navazuje na tradici informačních služeb ZPK, resp. ÚZPI V 2001 nová koncepce systému zpracování dotazů Nový název služby INFOPULT Nové kanály pro zadávání dotazů (E-mail, www) Nový systém pro zpracování dotazů s využitím IIS ÚZPI Určení kontaktního místa pro sběr dotazů – pracoviště referenčních služeb ve studovně ZPK E-mail info@uzpi.cz, Tlf. 227010227, 227010270, Fax 227010415 Jmenování administrátora INFOPULTU Propagace služby

Infopult – moderní informační služba ÚZPI provozovaná ZPK Bezplatné poskytování stručných informací z oblasti zemědělství a potravinářství Zapojení interních a externích informačních pracovníků Odpověď do 3 pracovních dnů (nebo podle dohody) Archivace odpovědí na dotazy Infopultu v databázi Možnost vyhledávání v DB odpovědí Neslouží k vypracování referátů, seminárních a diplomových prací !

Systém zpracování dotazů Infopultu v ZPK Zadání dotazu Tlf. 227010227 Po-Čt 9-18, Pá 9-15 Osobně Studovna ZPK Po-Čt 9-18, Pá 9-15 www 24 h E-mail info@uzpi.cz 24 h Fax 227010115 24 h Příjem dotazu Zpracování dotazu v ZPK Přidělení expertům Zpracování odpovědi Zařazení do DB zodpovězených dotazů Odeslání odpovědi Doručení dotazu E-mail, tlf., fax, ústně

Zadání dotazu přes www Otevřít službu INFOPULT Přístup k DB odpovědí Vyplnění formuláře E-mail preferovaný způsob doručení odpovědi

Potvrzení o převzetí dotazu

Zpracování odpovědi na dotaz Oznámení o ukončení akce Příjem dotazu Přidělení expertovi a zpracování odpovědi Odeslání odpovědi

Doručení odpovědi na mail tazatele V předmětu mailu oznámení o doručení odpovědi Text dotazu Odpověď Jméno experta

Vyhledávání informací v DB odpovědí Infopultu Zadání dotazu Nastavení filtrů pro datum a třídění Přístup do DB odpovědí přes odkaz na službu Infopult

Vyhledávání odpovědí na dotazy Infopultu pomocí rozšířeného vyhledávání na www.agronavigator.cz Zadání dotazu Použití operátorů and, or, not Výběr zdroje dat (Infopult) a kanálu (ÚZPI) Rozšířené vyhledávání Využití dalších filtrů (autoři, datum, třídění výsledků)

Výsledek vyhledávání – zobrazení dotazu

Statistika Infopultu v r. 2005 - podle kanálů pro příjem dotazů Celkem dotazů 2297

Statistika Infopultu – DB odpovědí v letech 2001-2005

Statistika Infopultu v r. 2005 – obory dotazů Název oboru Počet dotazů Evropská unie 9 Lesnictví, rybářství 39 Ostatní 52 Potravinářství a bezpečnost potravin 234 Referenční dotazy 1646 Rostlinná výroba a ochrana rostlin 116 Zemědělská ekonomika a politika, legislativa 73 Zemědělská technika a stavby 18 Zemědělství všeobecně 13 Živočišná výroba, welfare zvířat, veterinářství 71 Životní prostředí 26 Celkem 2297

Ukázky dotazů – např. spotřebitelských Svítící kuřecí kosti : Koupili jsme kuře, uvařili ho a snědli, kosti z kuřete v noci svítí jako baterka. Čím je to způsobeno a nakolik je to závadné? Kde je možno nechat udělat rozbor těchto kostí? Jedlý papír : Chtěla bych se zeptat na jedlý papír - kde se dá koupit a proč se nesmí prodávat. Jsem cukrářka a pracuji s ním. Proto se ptám; ten co mám jsem koupila loni na Gastru v Ostravě. Uherský salám : Dobrý den, ráda bych se dozvěděla originální složení uherského salámu. S přáteli jsme se "pohádali" ohledně masa používaného k jeho výrobě. Nejvíce převládal názor, že hlavní složkou je oslí maso. Zmrazování chlazeného masa : Moje maminka kupuje chlazené maso (kuřecí řízky, vepřové, hovězí) a poté je dá do mrazaku zmrazit. Může se s masem něco stát? Jestli ano, tak co? Mám jí poradit, ať to nedělá? Pěstování tabáku: Je zákon, který omezuje, případně zcela zakazuje pěstování tabáku pro vlastní potřebu? Je možno surovinu doma vypěstovanou tj. usušené a dále neupravované listy prodávat?

www.knihovna.uzpi.cz Vše o knihovně přehledně na webu

Těšíme se na spolupráci Provozní doba ZPK: Po-Čt 9-18 Pá 9-15 Kontakty: Výpůjční služby vypujcky@uzpi.cz knihovna@uzpi.cz Referenční a informační služby info@uzpi.cz

ÚZPI, ZPK, oddělení DOKUMENTY Děkuji za pozornost Ing. Marie Macháčková ÚZPI, ZPK, oddělení DOKUMENTY info@uzpi.cz machackova@uzpi.cz