Charakteristika vybraných průmyslových odvětví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průmysl.
Advertisements

Nerostné suroviny České republiky
Rudy a nerudy Anna Kadaníková, 4.A
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Persie a muslimský svět
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_250_Průmyslová výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
AUSTRÁLIE Hospodářství
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Průmysl.
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
RUDY A NERUDY Anna Kadaníková
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Těžební průmysl Jan Plicka.
BULHARSKO.
Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Společenské a hospodářské prostředí
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Stupeň rozvoje států světa
Jižní Amerika průmysl Eliška Synková 2.G.
Těžba nerostných surovin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název Těžba nerostných surovin Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Společenské a hospodářské prostředí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Přírodní zdroje Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie…
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
Jazyky.
Energetické suroviny uran ropa, zemní plyn uhlí hydráty CH4
25.1 Světová naleziště nerostných surovin
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_483.
ČESKÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
CHARAKTERISTIKA PRŮMYSLOVÝCH ODVĚTVÍ (I.) (TĚŽBA SUROVIN + ENERGETIKA) Geografie výrobní sféry Přednáška č. 9 © HS.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Palivoenergetické suroviny
Průmysl.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Světový průmysl sekundární sektor
Energetické suroviny - palivo
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Austrálie a Oceánie – průmysl, nerostné suroviny
Těžební průmysl.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Polsko Jakub Masár 8.A Vytvořeno: :18 Vytvořeno opět s láskou a odhodláním. =)
Transkript prezentace:

Charakteristika vybraných průmyslových odvětví Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti REGIONÁLNÍ ANALÝZA 5 Charakteristika vybraných průmyslových odvětví Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

1. Těžba nerostných surovin Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Těžba nerostných surovin zahrnuje získávání surovin, které se obvykle vyskytují v pevném ( uhlí a rudy, stavební materiály), kapalném (ropa) nebo plynném (zemní plny) skupenství ročně se vytěží 6 km3 nerostných surovin Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Těžba energetických surovin Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba energetických surovin dělí se na skupinu kaustobiolitů a radioaktivních surovin kaustobiolity (fosilní paliva) jsou hořlavé uhlovodíky, které vznikly nahromaděním odumřelé organické substance (nekromasy). Dělí se na: řadu uhelnou: rašelina, lignit, hnědé uhlí, černé uhlí, antracit řadu živočišnou: ropa, roponosné písky, roponosné břidlice, zemní plyn, hydráty metanu, ozokerit, minerální vosky, asfalt přírodní radioaktivní suroviny jsou: uran, thorium, radium Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba černého uhlí (1) nejkvalitnější černé uhlí se nachází v karbonských vrstvách, které se v Evropě táhnou z Britských ostrovů přes severní Francii a Belgii do oblasti Porúří v Německu a odtud přes Hornoslezskou pánev dále na východ světové zásoby v roce 2006 činily 478,8 mld. Tun největší geologicky prozkoumané zásoby černého uhlí na světě mají Spojené státy, Indie a Čína (společně 55% světových zásob), v Evropě Rusko, Polsko a Ukrajina největší nárůst těžby zaznamenán v Číně, Indii, Austrálii (export na trhy v Japonsku), Indonésii, Jihoafrické republice, Kolumbii Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba černého uhlí (2) mezi hlavní světové těžby patří: severovýchod Číny, severovýchod Indie, pánev Newcastle v Austrálii, Apalače a severovýchod USA, Transvaal (oblast Johannesburgu) v jihoafrické republice, Porúří a Sársko v Německu, Hornoslezská pánev v Polsku, Kuzbas, Pečorská, Lenská, Tajmyrská a Tunguzská pánev v Rusku a Donas na Ukrajině. v ČR je charakteristický pokles produkce z maximálních hodnot v osmdesátých letech na hodnoty okolo 13 mil tun v posledních letech (2005 – 13,3 mil tun). Oblast těžby se soustředěna do Ostravsko-karvinského revíru. V roce 2005 zde bylo v provotu celkem 5 dolů – Darkov, ČSA, ČSM, Lazy a Paskov Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska černého uhlí v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Hornoslezská pánev 4 Středočeské pánve 2. Vnitrosudetská pánev 5 Mělnická pánev 3. Podkrkonošská pánev 6 Plzeňská a Radnická pánev Ložiska černého uhlí v ČR Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy99/html/c_uhli.html Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba hnědého uhlí maxima dosáhla v roce 1989 (1,5 mld. Tun), v posledních letech je kolem 900 mil tun (2005) největší producent: Německo (177,9 mil. tun), Spojené státy (76,1 mil.tun), Řecko (71,2 mil.tun), Rusko (70,9 mil. tun) a Austrálie (76,1 mil.tun). ČR – 49,1 mil. tun (8.místo) v balkánských zemích (Řecko, Srbsko, Bulharsko, Makedonii, Bosně a Hercegovině) je prakticky jedinou energetickou surovinou Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska hnědého uhlí v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1 Chebská pánev 3 Severočeská pánev 2 Sokolovská pánev          4 Žitavská pánev Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy99/html/h_uhli.html

Těžba ropy uskupení OPEC Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba ropy uskupení OPEC největší zásoby v oblasti: Perského zálivu (61,5% celkových světových zásob) největší naleziště jsou v Saudské Arábii (21,9% světových zásob v roce 2006), Íránu (11,4%), Iráku (9,5%), Kuvajtu (8,4%) a Spojených Arabských Emirátech (8,1%), Rusku (6,6%), Venezuele (6,6%) světová těžba v roce 2006 dosáhla 3914,1 mil tun největší kapacity rafinerií mají USA (20% světových kapacit v roce 2006), Čína (8,1%), Rusko (6,3%), Japonsko (5,2%), Indie (3,4%) a Jižní Korea (3%) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Těžba zemního plynu celkové evidované zásoby ZP činí 181,5 bilionů m3 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba zemního plynu celkové evidované zásoby ZP činí 181,5 bilionů m3 největší zásoby vázány na oblast Kaspického moře, Západosibiřské nížiny (Rusko má 26,3% celosvětových zásob) a Perského zálivu (největší zásoby v Íránu – 15,5%, a Kataru – 14%) významná ložiska má i USA, Venezuele, Alžírsko, Nigérie, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska zemního plynu v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ložiska zemního plynu v ČR 1 Oblast jižní Moravy 2 Oblast severní Moravy Zdroj:http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy99/html/z_plyn.html Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Těžba uranu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti světová těžba je kolem 40 000 tun ročně (v roce 2006 to bylo 29,4 tis. Tun) odhady Světové jaderné asociace: ¼ světové těžby (9862 tun v roce 2006) se uskutečňuje v kanadských dolech jedná se o strategický materiál, řada zemí (např. Rusko, Čína, Indie, Ukrajina atd.) nezveřejňují údaje o těžbě dalšími státy s významnou produkcí uranu (nad 1000 tun ročně) jsou: Austrálie, Kazachstán, Niger, Rusko, Namibie, Uzbekistán a USA Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska uranu v ČR 1 Hamr 8 Hájek 2 Stráž 9 Hájek-S 3 Břevniště Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1 Hamr 8 Hájek 2 Stráž 9 Hájek-S 3 Břevniště 10 Hroznětín 4 Osečná-Kotel 11 Kocourek 5 Rožná 12 Mezirolí 6 Brzkov 13 Ruprechtov 1 7 Jasenice-Pucov            Ložiska uranu v ČR Zdroj:http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy99/html/z_plyn.html Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Těžba rudných surovin (1) Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba rudných surovin (1) železná ruda největší zásoby na Ukrajině, v Rusku, Brazílii a Číně největší producent: Čína (2006 - vytěžila 520 mil tun, tj 30,8% světové těžby), Brazílie (300 mil tun), Austrálie (270 mil. tun), Indie (150 mil. tun) a Rusko (105 mil.tun) měď více než 1/3 zásoba těžby (36,5%) soustředěna v Chile další významní producenti: USA, Peru, Čína, Austrálie, Indonésie, Rusko a Polsko bauxit největší zásoby v tropickém pásu. významné oblasti těžby: Karibská oblast – Jamajka, Guyana, Surinam a oblast západní Afriky – Guinea, Siera Leone v posledních letech však největší obejmy těží Austrálie (33,7% světové těžby), Čína (16,78%) a Brazílie (12,6%) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska těžby železné rudy v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ložiska těžby železné rudy v ČR Železné rudy - magnetit: 1 Kovářská Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy03/html/ceska.htm Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska těžby mědi v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti V současné době je evidováno 5 ložisek s nebilančními zásobami.   1 Křižanovice 4 Zlaté Hory-východ 2 Kutná Hora 5 Zlaté Hory-Hornické Skály 3 Újezd u Kasejovic Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy03/html/ceska.htm Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Těžba rudných surovin (2) Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba rudných surovin (2) nikl největší rezervy mají Austrálie, Kuba a Kanada největší producenti: Rusko, Kanada, Austrálie, narůstá těžba v Číně, Brazílii, Kolumbii zinek o více něž polovinu světové produkce se dělí Čína (26,7%), Peru (14,3%) a USA (13,3%). olovo zásoby činí necelých 79 mil.tun, největší mají v Austrálii, Číně a Kazachstánu největšími světovými producenty jsou Čína (34,6% světové těžby v roce 2006), Austrálie (19,8%), USA (12,5%) a Peru (9%), z evropských států Švédsko (2,2%), Irsko (1,8%) a Polsko (1,5%). Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska těžby zinku v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1 Horní Benešov 6 Oskava 2 Horní Město 7 Ruda u Rýmařova – sever 3 Horní Město-Šibenice 8 Újezd u Kasejovic 4 Křižanovice 9 Zlaté Hory-východ 5 Kutná Hora Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy03/html/ceska.htm Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska těžby olova v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1 Horní Benešov 5 Kutná Hora 2 Horní Město 6 Oskava 3 Horní Město-Šibenice 7 Ruda u Rýmařova-sever 4 Křižanovice 8 Zlaté Hory-východ Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy03/html/ceska.htm Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Těžba rudných surovin (3) Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Těžba rudných surovin (3) Cín největší zásoby mají Čína, Brazílie, Indonésie, Peru největšími producenty jsou Čína (43,3% světové těžby v roce 2007), Indonésie (28,3%), Peru (12,7%) a Bolívie roční těžba je kolem 300 tis. Tun. Drahé kovy stříbro, zlato, platina Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska těžby cínu v ČR 1 Cínovec-jih 2 Horní Slavkov-Hánská elevace Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1 Cínovec-jih 2 Horní Slavkov-Hánská elevace 3 Krásno 4 Krásno-Horní Slavkov 5 Přebuz 6 Rolava-východ Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy03/html/ceska.htm Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska těžby stříbra v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1 Horní Benešov 6 Roudný-Aleška 2 Horní Město 7 Ruda u Rýmařova-sever 3 Horní Město-Šibenice 8 Újezd u Kasejovic 4 Kutná Hora 9 Zlaté Hory-východ 5 Oskava Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy03/html/ceska.htm Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Ložiska těžby zlata v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1 Jílové u Prahy 7 Újezd u Kasejovic 2 Kašperské Hory 8 Vacíkov 3 Mokrsko 9 Voltýřov 4 Mokrsko-východ 10 Voltýřov-rozsyp 5 Sepekov 6 Suchá Rudná Zdroj: http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy03/html/ceska.htm Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Těžba chemických surovin Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti síra světová těžba v roce 2007 byla 66 mil.tun největší producenti – Kanada (13,6% světové těžby v roce 2007), USA (13,4%), Čína (12,9%), Rusko (10,6%), státy kolem Perského zálivu. fosfáty největší zásoby jsou v Maroku a Číně největší prodejci jsou Maroko, Čína, USA, Rusko, Tunisko. soli roční produkce je kolem 250 mil.tun největší producenti: Čína (22,4% světové těžby v roce 2007), USA (17,5%), Německo (7,2%), Indie, Kanada, Austrálie Draselné soli (potaš) - největší producenti: Kanada, Rusko, Bělorusko, Německo, Izrael Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 2. Textilní průmysl nejstarší průmyslové odvětví, stálo u zrodu průmyslové revoluce v 18.stol. lze pozorovat změny v surovinové základně, tak také v restrukturalizaci rozložení textilního průmyslu 2 typy textilních průmyslových oblastí: staré textilní oblasti nové textilní oblasti lokalizační faktory: faktor pracovních sil surovinový faktor faktor spotřeby Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti bavlnářský průmysl - většina produkce bavlny pochází z Číny a Indie, rozvíjí se výroba v Pákistánu, Brazílii, Egyptě, Turecku, středoasijských republikách vlnařský průmysl - produkována zejména v Austrálii, na Novém Zélandě a v Argentině, odtud export do západoevropských zemí výroba hedvábí - největší producent: Čína (69% světové produkce), Indie (14,5%), Turkmenistán (4,5%) hlavní světové textilní oblasti – Jihovýchodní pobřeží Číny, severozápad Indie, Jižní korea, Tchaj-wan, střední Rusko (Jaroslav), severní Itálie, střední Anglie (Lancashire), střední Polsko, Porúří, jihovýchod USA, Japonsko (Honšú) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 3. Chemický průmysl 4. Výroba motorových vozidel – automobilový průmysl 5. Výroba elektrické energie TO až příště! Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102