Baroko v Čechách Malířství 2. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FRANCOUZSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
Advertisements

Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BAROKO I..
BAROKO V ČECHÁCH.
Baroko.
Baroko Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Evropské barokní malířství Rembrandt 2. část
Románský sloh.
Barokní kultura 17. a 18. stol. sochařství hudba a divadlo
Baroko.
Doba Charakteristika Znaky
Antický Řím Malířství a mozaiky.
Baroko v Čechách Architektura raného baroka
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Itálie Francie Španělsko
Projekt CZ.1.07/1.1.08/ Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na SOŠ Luhačovice Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Rozvoj klíčových kompetencí
Baroko v Čechách Sochařství 2. část
Evropské barokní sochařství
Německé renesanční malířství
Evropská barokní malba Barokní klasicismus
Gotická kultura.
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
Baroko v českých zemích
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Baroko v Čechách Malířství 1. část
Evropské barokní malířství Barokní radikalismus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Baroko VÝTVARNÉ BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Test znalostí na neznámých reprodukcích.  Smyslem tohoto testu je nejenom prověřování doposud načerpaných vědomostí, ale zároveň zábavnou formou zkouška.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Opakování Test znalostí
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 1. část
Baroko - procvičení 8. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Antický Řím sochařství.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
ROKOKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3618 _Rokoko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO Uherské.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
Dějepis – Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo : 1.5 ROKOKO Autor: Mgr. Soňa Blažková Škola: ZŠ Choltice Klíčová slova : baroko,
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Gotika Bolfíková Nikola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Michelanagelo Merisi zv. Caravaggio
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Radikálně barokní architektura
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Transkript prezentace:

Baroko v Čechách Malířství 2. část

Baroko Baroko v Čechách Malířství Vrcholné období Barokní kultura dosahuje svého vrcholu v Čechách na přelomu 17. a 18. stol. Je obrazem završení vítězného tažení katolické církve v rámci procesu rekatolizace a mocenských pozic feudální šlechty. Konjunktura se odráží ve výstavbě kostelů, klášterů, poutních míst, zámků a všech uměleckých složek nedílně s architekturou spojených. Obr. 1 M. L. Willmann – Sv. Jeroným s andělem Posledního soudu, 1652.

Baroko Baroko v Čechách Malířství Jan Kupecký (1667 – 1740) významný portrétista evropského formátu (např. portrétování cara Petra Velikého atd.) potomek pobělohorských emigrantů, pobyty v Itálii (22 let), Vídni, Uhrách a Německu Obr. 2 Kupecký – Portrét malíře miniatur Bruniho, 1709.

Baroko Obr. 3 Kupecký – Autoportrét, 1707. Obr. 4 Kupecký – Autoportrét s manželkou, 1711.

Baroko Baroko v Čechách Malířství Petr Brandl (1668 – 1735) nejvýznamnější malíř českého baroka malíř oltářních obrazů i portrétů Znaky: živoucí výjevy plné citu, ale bez patosu, nádherná barevnost, teplé benátské tóny, významná funkce světla Obrazy spojují barokní realismus s radikalismem. Obr. 5 Brandl – Křest Kristův, oltářní obraz v kostele v Manětíně, 1715.

Baroko Obr. 6 Brandl – Autoportrét. Obr. 7 Brandl – Klanění tří králů, kostel Smiřice, 1727.

Baroko Baroko v Čechách Malířství Václav Vavřinec Rainer (1689 – 1743) především malíř fresek, dále oltářních obrazů, bitevních scén a krajin Obr. 8 Rainer – Hornatá krajina s mužem ženoucí soumary, 1725.

Baroko Baroko v Čechách Malířství Závěr: V polovině 18. stol. odeznívá velká barokní kultura v Evropě i Čechách v podobě rokoka a nastupujícího klasicismu

baroko Citování odborných informačních zdrojů Obr. 1 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/1. Praha 1989: Academia, str. 351 Obr. 2 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989: Academia, str. 594 Obr. 3 dtto str. 590 Obr. 4 dtto str. 589 Obr. 5 dtto str. 579 Obr. 6 dtto str. 578 Obr. 7 dtto str. 585 Obr. 8 dtto str. 599