Švédsko Autor: Karel Burda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finsko Autor: Karel Burda.
Advertisements

Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucie Zelinková Sexta B
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
ESTONSKO.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Evropské regiony - Severní Evropa - Norsko
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko.
IRSKO Robin Plch 8.A
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
RAKOUSKO.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
SEVERNÍ EVROPA.
Polsko Eliška Pokorná.
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
Švédsko Nela Kresanová 8.A
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Š v é d s k o Konungariket Sverige
ŠVÝCARSKO.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Švédsko.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Arménie znak vlajka.
Finsko Suomen tasavalta.
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
Švédsko.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Írák.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Kongeriket Norge Holubová Hana
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Švédsko Vít Kolaja.
Finsko (Severní Evropa)
Kanada.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
ŠVÉDSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Stockholm rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: švédština náboženství: křesťanství HDI=0,885 (velmi.
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
SEVERNÍ EVROPA.
Švédsko Open Presentation.
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Obecná charakteristika kontinentu
Transkript prezentace:

Švédsko Autor: Karel Burda

Státní vlajka

Umístění Švédska a mapa

Základní informace Největší ze Severských zemí Rozloha: 449 964 km² Státní zřízení: konstituční monarchie(vznik 836) V čele je král Carl XVI. Gustaf(reprezentativní funkce) Správní členění: 24 provincií Hlavní město: Stockholm(1 545 000 obyv.) Další města: Götterborg, Malmö, Uppsala Nejvyšší hora: Kebnekaise, 2111m Členství: EU, OSN, CE, OBSE, OECD Internetová doména: .se Úřední jazyk: švédština

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 9,4 miliónu (2004) Národnostní složení: Švédové(89%), Finové, Laponci, přistěhovalci(11%) Gramotnost: 100% Střední délka života - muži: 77,07 let Střední délka života - ženy: 82,5 let Roční přirozený přírůstek: 0,18% Náboženství: luteráni 94%, katolíci 2%, islám Zalidnění 21 obyv./km² Nerovnoměrné zalidnění

Věkové složení obyvatelstva

Historie Kolem 12000 př.nl. pronikli z jihu do Švédska první lovci a sběrači 1500 př.nl. začaly obchodní styky s Evropou Kolem 3000 př.nl. počátek k přechodu obdělávání půdy a osídlování vnitrozemí Vikingská minulost Až do 18. st. absolutistické V obou válkách neutrální Švédské impérium v roce 1658

Hospodářství Jeden z nejvyspělejších států Evropy Těžba železné rudy, dřeva, rybolov Vysoce vyspělý průmysl, zemědělství(živočišná výroba) Velké zdroje vodní energie Hospodářsky je využíváno asi 45% plochy země HNP na 1 obyvatele: 29 800 USD Inflace: 2,3% (2003) Nezaměstnanost: 4,6% (2003)

Podnebí Na jihu mírné přímořské podnebí, zbytek chladné, na severu až subpolární Dlouhá a studená zima Pohoří na západě brání pronikání teplého golfského proudu, ustupuje až na jihozápadě Velké teplotní rozdíly mezi jednotlivými oblastmi(sever x jih) Časté změny počasí Téměř 15% švédského území leží za polárním kruhem

Doprava Velmi rozvinuté komunikace Železniční síť z 70% elektrifikovaná Množství vnitrostátních leteckých linek Nejhustší dopravní síť ve středním a jižním Švédsku Max. Rychlost v obci 50km/h, místy 30 km/h, na dálnicích obyčejně 110 km/h Jezdí se vpravo Je povoleno mít v krvi až 0.2‰ alkoholu 210 760 km silnic 12 821 km železnice

Reliéf Dnešní vzhled dostala krajina Švédska asi před milionem let vlivem ledovcové činnosti Mnoho jezer(tvoří 7% povrchu), největší z nich k nalezení na jihozápadě Z Norska zasahuje Skandinávské pohoří, táhne se podél hranic Vyšší horské masivy jsou trvale zaledněné Jedinou velkou řekou je Göta na jihu Voda zabírá 8,67% plochy

Vegetace Pro zemědělství je vhodné pouze nížinné jižní Švédsko 2/3 Švédska pokrývají jehličnaté lesy Na severu ve vyšších oblastech již bezlesá tundra Švédské lesy jsou nejlépe udržované na světě Fauna velice bohatá a často chráněná

Současné problémy Hlavním problémem Švédska jsou nepřizpůsobiví imigranti především z arabského světa a Afriky 80% znásilnění způsobeno ne-evropskými imigranty, zločinecké gangy Další problémem je někdy bizarní péče státu(např. Během svého života platíte tkzv. Pohřební daň) Islamizace Švédska(výuka v arabštině pro děti arabských imigrantů) Celkově snaha o multikulturalizaci Švédska v důsledku evropské integrace