Martina Bradá č ová, 9. 3. 2008 Sázava. Základní informace Rozloha: 11 014 km 2 (1. místo) Po č et obyvatel: 1 154 193 obyvatel (4. místo) Hustota osídlení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Středočeský kraj (doplňte názvy k číslům a názvy řek)
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
38.1 Středočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Vypracoval: Kryštof Ko ň ák. Hlavní informace Nejvyšší bod: vrch Tele č ek (399 m.n. m.) Nejni ž ší bod: hladina Vltavy (177 m. n. m.) Historická zem.
Kraj s krajským městem jako dalším samostatným krajem - Praha 
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
IRSKO.
Středočeský kraj.
Středočeský kraj S.
Středočeský kraj.
Česká republika: Středočeský kraj Hospodářský zeměpis
STŘEDOČESKÝ KRAJ Karlštejn © Taclíková ZŠ Mandysova.
Středočeský kraj Socioekonomická sféra Michael Ruml.
ČR – Středočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.08 Mgr. Kosík Lukáš
STŘEDOČESKÝ KRAJ Edita Petříčková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Středočeský.
území s nejstarším osídlením
Vypracovala:Eliška Hlínová 8.t ř ída Dne: Pokra č uj na další stránku Konec prezentace.
Dita Hanzalová, Magdaléna Felčárková, Kateřina Šabatová Kvarta B
Středočeský kraj.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Středočeský kraj úzké vzájemné vztahy s hlavním
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zpracovaný v rámci projektu
Středočeský kraj 5. ročník
Středočeský kraj.
Středočeský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel
Středočeský kraj.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Vlastivěda 5.tř. Mgr. Renata Šimková.
Vzdělávací materiál: Č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Č í slo a n á zev š ablony kl í čov é aktivity: V/2 Inovace a zkvalitněn í výuky v oblasti.
Mgr.J.Mareš STŘEDOČESKÝ EU-OP VK VY_32_INOVACE_718 územní jednotka Střední Čechy Středočeský kraj- velmi důležitý polohou pro vzájemnou dopravní a pracovní.
Dělení na okresy: Benešov Beroun Kladno Kolín Kutná Hora Mělník Mladá Boleslav Nymburk Praha-východ Praha-západ Příbram Rakovník.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_08_Středočeský kraj Téma: Vlastivěda.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Vypracoval Adam Ludes a Marek Janoušek.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_07_Středočeský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 07 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Středočeský kraj. Obr. 1 Poloha: střední Čechy Sídlo krajského úřadu: Praha.
Vlastivěda – 5. ročník, Středočeský kraj
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Středočeský kraj.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název: VY_52_INOVACE_14 Středočeský kraj
TÉMA: Středočeský kraj
STŘEDOČESKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-27 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
STŘEDOČESKÝ KRAJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Středočeský kraj úzké vzájemné vztahy s hlavním
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
STŘEDNÍ ČECHY AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Základní škola, Hradec Králové
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Transkript prezentace:

Martina Bradá č ová, Sázava

Základní informace Rozloha: km 2 (1. místo) Po č et obyvatel: obyvatel (4. místo) Hustota osídlení : 105 obyvatel/km 2 Krajské m ě sto (po č et obyvatel): Praha ( obyvatel) Oficiální internetová adresa kraje: Znak Vlajka

Přírodní podmínky  Povrch: le ž í v centrální č ásti Č eské kotliny. Na severu a jihu se vyskytují roviny, kde ž to jih a jihozápad tvoří vrchoviny.  Podnebí: je na v ě tšin ě území p ř íznivé. Západní č ást, ale č áste č n ě i severní č ást, má pro zem ě d ě lství málo srá ž ek. Nejteplejší podnebí je v Polabí a dolním Povltaví.  Vodstvo: ř eky: Berounka, Vltava, Jizera, Labe, Sázava.  Ochrana p ř írody: CHKO K ř ivoklátsko, Koko ř ínsko, Č eský kras, Č eský ráj a Blaník Údolí Labe poblí ž D ěč ína Berounka Oh ř e

Obyvatelstvo  30. zá ř í 2005 měl St ř edo č eský kraj obyvatel  Nejlidnat ě jší okres: Kladno se obyvateli  Další v po ř adí jsou Mladá Boleslav, Praha-východ a P ř íbram, kde ž ije p ř es  Okres s nejmén ě obyvateli je Rakovník, v n ě m ž ž ije pouze obyvatel  Hustota zalidn ě ní celého kraje je 105 obyvatel na km²  Nejvíce zalidn ě né jsou okresy Kladno, Praha-východ, Praha-západ a M ě lník, mají 130 obyvatel/km²  Naopak nejni ž ší hustota zalidn ě ní je v okresech Rakovník, Benešov a P ř íbram. Tam se pohybuje na č íslech kolem 71 obyvatel na km²

Hospodářství Zem ě d ě lství Zem ě d ě lství  Pro St ř edo č eský kraj je charakteristiská rozvinutá zem ě d ě lská výroba. Hlavn ě severovýchodní č ást kraje má vynikající podmínky pro p ě stování nejen pšenice, je č mene a cukrovky, ale také ovoce, zeleniny a kv ě tin. Podíl zem ě d ě lské p ů dy v kraji je o n ě co vyšší (83,5%) ne ž je republikový pr ů m ě r (72,4%). Avšak nejv ě tší podíl zem ě d ě lské p ů dy je v okresech úrodného Polabí - Kolín a Nymburk. Pr ů mysl Pr ů mysl Nejd ů le ž it ě jšími odv ě tvími jsou strojírenství, chemie a potraviná ř ství. V Mladé Boleslavi bychom také našli firmu ŠKODA AUTO a.s. N ě kolika významn ě jšími podniky je zastoupeno i sklá ř ství, keramika a polygrafie. Ústup zaznamenaly d ř íve tradi č ní obory t ěž ba uhlí, ocelá ř ství a ko ž ed ě lný pr ů mysl. Zem ě d ě lské plochy, okres Rakovník

Památky a zajímavosti Nejznám ě jší památkou St ř edo č eské-  ho kraje je bezpochyby  Karlštejn.  Nachází se na vápencovém výb ěž ku ve stejnojmenné obci na levém b ř ehu ř eky Berounky  Byl vystaven Karlem IV. v letech 1348 a ž 1357, č ili v období gotiky, ale byl pak p ř estavován na pozdn ě gotický a renesan č ní hrad, a ž v 19. století dostal dnešní vzhled  P ř i husitských válkách sem byly p ř evezeny korunova č ní klenoty a z ů staly zde s krátkými p ř estávkami ulo ž eny tém ěř 200 let Dalšími známými památkami jsou nap ř íklad K ř ivoklát, Konopišt ě, Kutná Hora č i Oko ř a další Více na:

Záv ě re č né shrnutí Nejrozlehlejší kraj v Č R. Význa č né pr ů myslové centrum Č eské republiky. Ve skladb ě tohoto odv ě tví jsou zastoupeny všechny obory pr ů myslové výroby, nap ř. automobilový, pivovarský, hutnický, chemický a další Mnoho historických památek, nap ř. Karlštejn, K ř ivoklát č i Oko ř Charakteristická rozvinutá zem ě d ě lská výroba Má mnoho chrán ě ných krajinných oblastí (Koko ř ínsko, K ř ivoklátsko, Č eský ráj, Č eský kras a Blaník) Protékají jím dv ě naše nejv ě tší ř eky, Labe a Vltava  K ř ivoklát