Digitalizace výuky Příjemce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitalizace výuky Příjemce
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Krajčová
Obecná charakteristika Stavba těla
Digitalizace výuky Příjemce
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Obojživelníci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
OBOJŽIVELNÍCI obývají „oba živly“ VODU SOUŠ.
Třída: Obojživelníci znaky:
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
OBOJŽIVELNÍCI
PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI, RYBY, BEZOBRATLÍ
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
charakteristika obojživelníků
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Obecná charakteristika + rozdělení.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Digitalizace výuky Příjemce
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Základní struktura života
Obojživelníci autor: David Hainall.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Stavba těla ptáků
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
stavba těla, rozmnožování
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OBRATLOVCI RYBY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Obratlovci obojživelníci.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Obratlovci Pětilístek: páteř
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_01
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
OBOJŽIVELNÍCI – VE VODĚ I NA SOUŠI
AUTOR: Lenka Hrnčířová
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Strunatci Žraloci.
Zpracoval: Marcela Kováříková
OBOJŽIVELNÍCI 7. třída.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Živočichové.
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Digitalizace výuky Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Obojživelníci – vývoj, stavba těla a rozmnožování Ročník sedmý Autor Mgr. Lenka Pechová

Vývoj , stavba těla a rozmnožování Obojživelníci Vývoj , stavba těla a rozmnožování

Opakování – poznávání ryb

Vývoj obojživelníků Obojživelníci se na naší planetě objevili asi před 350 miliony let. Jak se nazývali ti nejstarší zjistíš po vyluštění tajenky.   1. ploché kosti kryjící žábry 2. vajíčko ryb 3.plyn rozpuštěný ve vodě nutný pro dýchání 4. lalokoploutvá ryba 5. ryba s hadovitým tělem 6. malá rybka vylíhlá z vajíčka 7. nepárová ploutev v horní části těla 8. útvary sloužící k dýchání 9. rybí pásmo v dolních tocích řek 10. ryba se dvěma hřbetními ploutvemi

Stavba těla obojživelníků Obojživelníci představují přechod mezi vodními a suchozemskými obratlovci. Porovnej obě třídy obratlovců v uvedených znacích. znak ryba obojživelník pohyb ………………………………… ………………………………… kůže ………………………………… ………………………………… dýchání ………………………………… ………………………………… vývin ………………………………… ………………………………… srdce ………………………………… ………………………………… tělesná teplota ………………………………… …………………………………

Stavba těla obojživelníků K jednotlivým číslům doplň názvy vnitřních orgánů obojživelníka. Můžeš využít učebnici. 1. ……………………………. 2. ……………………………. 3. ……………………………. 4. ……………………………. 5. ……………………………. 6. ……………………………. 7. ……………………………. 8. ……………………………. 9. ……………………………. 10. ………………………….. 11. ………………………….. 12. ………………………….. 13. …………………………..

Stavba těla obojživelníků Kostra obojživelníků má již všechny znaky suchozemských obratlovců. Doplň: 1. Osou kostry obojživelníků je …………………………………………………………. 2. Páteř je složena z …………………………………………………………………….……. 3. K páteři se připojuje………………………………….………a .………………….…… 4. Lebka a končetiny jsou s páteří spojeny ………………….……………………. Ukaž na obrázku jednotlivé části kostry obojživelníka.

Rozmnožování obojživelníků Obojživelníci se rozmnožují pohlavně, samičky kladou mnoho vajíček v rosolovitých obalech, samečci je oplozují ve vodě. Jak se nazývá oplození, které probíhá mimo tělo samičky např. ve vodě? Oplození vnější. Obrázky znázorňují rozmnožování ropuchy obecné, popiš jeho jednotlivé části . samec a samice při páření vajíčka ve šňůrkách pulci pulec se zadními končetinami dospělec

Rozmnožování obojživelníků Podle obrázků popiš jak dochází k vývinu bezocasého obojživelníka. vajíčko v rosolovitém obalu pulec s vnějšími žábrami pulec bez žáber pulec se zadními končetinami pulec s vyvíjecími se předními končetinami dospělec Vysvětli proč je vajíčko obojživelníků chráněno rosolovitým obalem. Rosolovitá hmota chrání vajíčko před vyschnutím.

Zápis Obojživelníci obojživelníci jsou obratlovci, kteří v mládí dýchají žábrami , v dospělosti plícemi a kůží tělo je kryto tenkou kůží se slizovými žlázami /některé jedové/ srdce rozděleno na dvě síně a jednu komoru – dochází k mísení krve krevní oběh rozdělen na malý plicní a velký tělní kloaka = společný vývod soustavy trávicí, vylučovací a rozmnožovací studenokrevní živočichové – teplota těla se přizpůsobuje teplotě prostředí kostra je tvořena páteří, lebkou a kostrou končetin rozmnožování: pohlavní oplození vnější (mimo tělo samičky) vývin nepřímý: oplozené vajíčko, pulec, jedinec vyvinuli se z ryb příbuzných lalokoploutvým rybám, nejstarší obojživelníci = krytolebci

Procvičování učiva Doplň v textu chybějící slova: Obojživelníci jsou živočichové, kteří v mládí žijí ………………………… a v dospělosti …………………………… . Mají ……………………………… tělesnou teplotu a stále …………… kůži . Lebka obojživelníků je s páteří spojena ………………………….. . V dutině ústní mají obojživelníci …………………. Vyvíjejí se ……………………… . Jejich larvy ………….., dýchají …………………. . Dospělí jedinci dýchají ……………………….. a ……………………. . Srdce je rozděleno ……………………………………. . Do těla je ze srdce vháněna krev ………………………………………………., proto obojživelníci dýchají také ……………………. . Popiš vývojová stádia rosničky zelené. Seřaď obrázky pomocí písmen správně. B C A A ) dospělec B) vajíčka C) pulec

Procvičování učiva Doplň popis k obrázku. 1. ……………………………. 2. ……………………………. 3. ……………………………. 4. ……………………………. 5. ……………………………. 6. ……………………………. 7. ……………………………. 8. ……………………………. 9. ……………………………. 10. ………………………….. 11. ………………………….. 12. ………………………….. 13. …………………………..