Opakování obojživelníci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Digitalizace výuky Příjemce
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Ing. Radovan Smolinský, Ph.D. et Ph.D.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_307
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Obojživelníci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
OBOJŽIVELNÍCI obývají „oba živly“ VODU SOUŠ.
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Základní škola Kladruby
Třída: Obojživelníci znaky:
Obojživelníci Zástupci.
Opakování -obojživelníci a plazi
OBOJŽIVELNÍCI
Název:Zástupci obojživelníků
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_10.
Luštění o obojživelnících
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Obojživelníci Základní škola Žižkov, Kremnická 98, Kutná Hora
Obojživelníci pro 5. ročník ZŠ
charakteristika obojživelníků
Autorem materiálu je Mgr. Jiřina Hamzová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Obojživelníci ocasatí
Obojživelníci autor: David Hainall.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Obojživelníci - bezocasí
Obojživelníci - ocasatí
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Ing. Radovan Smolinský, Ph.D. et Ph.D.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Třída: Obojživelníci (Amphibia)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
stavba těla, rozmnožování
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Přechod obratlovců na souš
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třída Obojživelníci
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Autor: Mgr. Vladislava Slepičková
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Podtřída: Ocasatí Mají dva páry stejně vyvinutých končetin
Poznávání obojživelníků
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
OBOJŽIVELNÍCI 7. třída.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Opakování obojživelníci Pro 7. třídy Opakování obojživelníci

Jak se nazývali nejstarší obojživelníci? ……………………. Možná ti pomůže obrázek

Doplň základní znaky obojživelníků Obojživelníci se nazývají, protože žijí ………………………. i …………………………. Jejich larvy se nazývají ………………… Teplota těla je ……………………… Vajíčka jsou bez …………………..

Doplň tabulku pulec dospělec dýchání končetiny ocas

Orgánové soustavy obojživelníků Doplň tabulku ocasatí bezocasí Cévní soustava - srdce Dýchací soustava rozmnožování kostra

Uhádni obojživelníka a pojmenuj ho rodovým i druhovým jménem A, Jsem ocasatý obojživelník černé barvy s žlutými skvrnami. B, Jsem krásně zbarvený ocasatý obojživelník s hřebenem na hřbetní části.

Doplň text o žábách Mezi prsty se nachází …………………… blána Jejich pokožka vylučuje ………………… z ………………….. žláz. Jazyk je …………………………..

Spoj, co k sobě patří 1. kuňka a, bradavičnatá kůže 2. ropucha b, žluté bříško 3. skokan c, přísavné terčíky na prstech 4. rosnička d, mohutné zadní končetiny

Vlastními slovy popiš rozdíly mezi čolkem obecným a čolkem horským Na obrázku 1 se nachází ………………. Na obrázku 2 se nachází ……………….. Obr. 2 Obr. 1

Správné řešení 1. krytolebci 2. Obojživelníci se nazývají, protože žijí ve vodě i na souši Jejich larvy se nazývají pulci Teplota těla je proměnlivá Vajíčka jsou bez obalů A, mlok skvrnitý B, čolek obecný

pulec dospělec dýchání Žábrami plícemi končetiny Nejsou zpočátku, raná etapa vývoje 2 páry končetin ocas Ano Není u žab, u ocasatých celý život ocasatí bezocasí Cévní soustava - srdce 1 komora, 2 síně Dýchací soustava plíce rozmnožování vnější vnitřní kostra Páteř z obratlů

žáby Mezi prsty se nachází plovací blána Jejich pokožka vylučuje jed, sliz z jedových a slizových žláz. Jazyk je vymrštitelný 1b, 2a, 3d, 4c

Čolek obecný X čolek horský Samec má hřeben samec bez hřebenu pestřeji zbarven V říčních pramenech v horských potocích

Použité zdroje Obr. 1 úvod: Dostupné online 18.11.2012 na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frog_in_frogspawn.jpg Mlok: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mlok.JPG Obr. Čolekhors.: Dostupné online 18.11.2012 na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Triturus_alpestris.jpg Obr. Čolke obecný: Dostupné online 18.11.2012 na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LissotritonVulgarisMaleWater.JPG?uselang=cs Obr. Ropucha: Dostupné online 18.11.2012 na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bufo_viridis_female_quadrat.jpg Obr. Kuňka: Dostupné online 18.11.2012 na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BombinaVariegataJuv.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pelodytes_punctatus_1.jpg