Infekce kůže a měkkých tkání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

Co to jsou mikroorganismy?
Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Přenos infekcí Sexuální přenos
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Antikoncepce, pohlavní choroby
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
Viry.
Mikrobiologické vyšetření
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
REPRODUKCE VIRŮ.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
VIRY.
Staphylococcus aureus
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
Virová hepatitída typu E
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
1.Ročník technické lyceum
Haemophilus influenzae typu b
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
KŘÍŽOVKA VIRY.
Gramnegativní mikroaerofilní koky
Dětské infekční nemoci a infekce s exantémy
Tropické nemoci Vaverková Eva.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Mykologie – obecné charakteristiky
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Lymská borelióza.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Sexuálně přenosné nemoci
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Poruchy mechanizmů imunity
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Infekce kůže a měkkých tkání Zpracovala: Martina Bartůňková

Materiál Vyšetřujeme: kožní šupiny, krusty, hnis, pozměněné chlupy a vlasy, bioptický materiál. Odběr: provádíme sterilními nástroji do sterilních zkumavek s dokonale těsnícím uzávěrem. Prokazujeme infekční agens, buď přímo, nebo nepřímo.

Přímý průkaz infekčního agens Kultivace (izolace) bakterií a mikroskopických hub na vhodných živných půdách. Identifikace izolovaných mikrobů a stanovení jejich citlivosti na antibiotika/ pomnožení virů na tkáňových kulturách/ mikroskopický průkaz parazitů U některých infekcí přímá detekce nukleových kyselin jednotlivých mikroorganismů (prokazují se i neživé mikroby) pomocí hybridizačních a amplifikačních metod Průkaz antigenů mikrobů.

Nepřímý průkaz infekčního agens Serologické metody: ELISA Latexová aglutinace Western blot Precipitace Komplement fixační test Fluorescenční test

Bakteriální infekce

Staphylococcus aureus Způsobuje nejčastěji různé infekce v různém rozsahu od mírných zánětů kůže a měkkých tkání až po život ohrožující sepse. Patogenita je výsledkem produkce toxinů (exfoliativní toxiny, enterotoxiny) Tvoří žlutý pigment (od toho odvozeno druhové jméno aureus - zlatý), zkvašuje manitol a přibližně u třetiny lidské populace je přirozeně přítomen na kůži a sliznicích. Příkladem onemocnění je otrava infikovaným jídlem. Může být přítomna v salámech, vepřovém mase, ale i v pečivu plněném pudinkem, dále v bramborovém salátu či v zmrzlině. Diagnostika: Krevní a slaný agar, mikroskopie, průkaz pigmentu, test na plasmokoagulázu, katalázový test, latexová aglutinace a štěpení manitolu.

Staphylococcus aureus

Pseudomonas aeruginosa G- bakterie, patřící do skupiny fluorescenčních pseudomonád Potenciální patogen (zánět močových cest, středního ucha či hnisání popálenin). Většina kmenů vylučuje vysoce toxický toxin A. Je značně rezistentní k ATB. Pečlivé sledování v lékařství, hygienické a potravinářské mikrobiologii. Léčí se pomocí gentamicinu, tobramycinu.

Pseudomonas aeruginosa

Streptococcus pyogenes G+ bakterie fakultativně anaerobní beta-hemolytický kok, který roste ve dvojicích nebo tvoří řetízky Skupiny A. Je primárně patogenní pro člověka a člověk je jediným přirozeným zdrojem infekce. Původcem infekcí dýchacích cest, kůže, systémových infekcí a příčinou poststreptokokových sterilních následků. Diagnostika: Kultivace na krevním agaru (růst podporuje zvýšená tenze CO2), vytváří drobné kolonie se zónou beta-hemolýzy. Lékem je penicilin. V případě alergie na penicilin je možná léčba tetracyklinem či makrolidovými antibiotiky. Je-li infekce závažná, provázená nekrózami tkáně, je na místě chirurgické ošetření.

Streptococcus pyogenes

Corynebacterium minutissimum G+ tyčinkovité bakterie z kmene Actinobacteria, nepohyblivé. Typická stavba buněčné stěny. Aerobní či fakultativně anaerobní Kataláza-pozitivní Mnohé korynebakterie žijí na rostlinách a v tělech živočichů, například na kůži, v dýchací soustavě, v trávicím a urogenitálním traktu. Některé druhy jsou patogenní, př: Corynebacterum minutissimum.

Corynebacterium

Mykologické infekce

Candida Zástupce: Candida Albicans Přirozená součást těla. Při nerovnováze: nekontrolovatelné množení. Dostat ji ven z těla je velký problém. Tato kvasinka se nachází ve střevech, pohlavním ústrojí, ústech, jícnu a krku. Kultivace na rýžovém agaru a test auxaoloror.

Candida albicans

Trichophyton Nejčastěji nacházíme Trichophyton rubrum. Dermatofyta. V mikroskopu tvoří septovaná vlákna. Kultivace trvá dlouho (2-6 týdnů). Patogenita je obecně nízká, ale plíživě napadá. Onemocnění vyvolaná dermatofyty se těžce léčí. Dalším zástupcem je Trichophyton floccosum. Roste pomalu až středně rychle. Na začátku 20. století byl u nás z antropofilních dermatofytů nejčastější. Dnes se vyskytuje jen ojediněle, ale může způsobit malou epidemii v uzavřeném kolektivu, používajícím společné hygienické zařízení (kasárna).

Trichophyton

Cladosporium “ Domácí infekce” Způsobuje abscesy na kůži a v podkoží. U imunonekompetentních lidí to mohou být i mozkové abscesy. Zástupce: Cladosporium carrioni.

Cladosporium

Virové infekce

V. verrucae Bradavice Často se objevují již v dětském věku. Mohou být všude po těle (Čelo, tvář, v ústech, na rukou, na nohou, na genitáliích.)

Lidský papilloma virus

V. morbill Spalničky Infikuje lymfocyty, monocyty a endotelie kapilár Může se objevit vyrážka Onemocnění pouze u člověka Jedno z nejvíce nakažlivých onemocnění Objevují se 2 až 3 fáze 1. horečka, rýma, kašel, sliznice dých. cest – katarální stádiu 2. stádium – vyrážka, prevence, vakcína – živý virus diagnostika - nepřímá

Spalničky

V. rubeola Zarděnky Antroponóza Průběh: lehký, bezpříznakový v některých případech drobná vyrážka, zvětšení mízních uzlin a bolest kloubů. Toto onemocnění může postihnout i plod. Obrana: Vakcinace Diagnostika: Průkaz protilátek

Rubeola

V. parvovirus B19 5. dětská nemoc zdrojem je člověk šíří se kapénkovou infekcí, hlavně mezi školními dětmi může to být i krevními deriváty většinou bezpříznaková infekce, u dětí se projeví vyrážka, u starších lidí postižení kloubů a u těhotných odumření plodu riziko chronické infekce diag. – nepřímá – průkaz Ab

V. herpes simplex 2 typy: Neurovalence, schopnost latence 1. gingivostomatitis 2. herpes genitalis Neurovalence, schopnost latence Vstup přes sliznici ústní, nebo sliznici genitálií – infekce - latence. Projevuje se v případě oslabení imunity. Dg: přímo z materiálu, nebo s pomocí antigenu různými metodami.

Herpes simplex

V. varicela-zooster plané neštovice/ pásový opar Vysoce nakažlivé (neštovice; pásový opar: infekční obsah puchýřků) Pásový opar se táhne podél nervu, výseč puchýřků přetrvává v gangliích a vystupuje v oslabení U neštovic léčba – potírat puchýře fenistilem U výskytu nad 18 let (neštovice) je to s komplikacemi Diagnostika – průkaz viru nebo virového Ag přímo z materiálu

Varicela-zoster

Parazitární infekce

Sarcoptes scabiei Zákožka svrabová Chodby v pokožce Parazitují samičky Způsobují svrab (hlavně v meziprstí) Léčba: antiparazitární masti Diagnositka: Seškrab kůže až do krvácející spodiny, nativní preparát

Svrab

Pediculus capitis Veš dětská Způsobuje pediculósu Saje krev Samička klade vajíčka na vlasy (hnídy). Přenos: Přímý kontakt Léčba: Carbaril (Postup se musí dodržet!)

Veš

Leishmania Ničivka Množí se inracelulárně v makrofázích. Přenáší je bodavý létající hmyz. Vyskytují se od středomoří po Indii. Onemocnění má závažný průběh. Léčba: Sloučeniny antimonu. Různé typy: Leishmania tropica, Leishmania brazilienzis, Leishmania major

Leishmania

Děkujeme za pozornost

Zdroje: 1. Kniha 2. Vlastní poznámky 3. Internet Obrázky jsou staženy pouze z internetu.