Francie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Francie.
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
Francie 9.A.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Západní Evropa.
Francie.
Francie.
Francie Francie.
FRANCIE.
Předmět a očekávaný výstup
F R A N C I E Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 16
Francie Maturitní předmět: zeměpis Daniel Krčál, 6.A.
BELGIE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Evropské regiony – Západní Evropa – Francie
ŠVÝCARSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Francie 19. října Francie země vyhlášené kuchyně, módy, kosmetiky země vyhlášené kuchyně, módy, kosmetiky hospodářsky jedna hospodářsky jedna z.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
FRANCIE Jan Dušek.
FRANCIE ZEMĚ GALSKÉHO KOHOUTA.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovinsko.
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
FRANCIE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Francie Z_125_Evropa_Francie
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 2. ročník Anotace Evropa.
FRANCOUZSKÁ REPUBLIKA République française Kateřina Hájková
VY_52_INOVACE_03/2/31_ZEMĚPIS
SLOVINSKO.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
LITVA.
RUMUNSKO.
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
Írák.
Malta.
BELGIE.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Západní Evropa Západní Evropa Z_123_Evropa_Západní Evropa Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu:
Francie Miroslav Chmelka.
Označení digitálního učebního materiáluVY_32_INOVACE_HOS_1214 Ročník:2. Vzdělávací obor:Hospodářský zeměpis Tematický okruh:Evropské ekonomické centrum.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
FRANCIE ZEMĚ GALSKÉHO KOHOUTA Další informace ZDE.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Francie (Západní Evropa)
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
VY_52_INOVACE_11_02_státy západní Evropy. 3. snímek – západní Evropa 4. snímek – státy západní Evropy 5. snímek – vlajky států západní Evropy 6. snímek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Francie B. Hofmanová. Základní údaje: km, 60 mil. obyv. ( Francouzi, Alsasané, Korsičané, Bretaňci + černoši a Arabové ) regiony a departementy.
FRANCIE Země galského kohouta Autor prezentace: Mgr. Iva Roubalíková.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor prezentace: Mgr. Iva Roubalíková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – FRANCIE, BELGIE, NIZOZEMSKO, LUCEMBURSKO
Francie Učivo 8. ročníku Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Monako 2. nejm stát Knížectví 4 části Nejmenší daně
Transkript prezentace:

Francie

Poloha a rozloha stát v západní Evropě oficiální název - Francouzská republika rozloha - 547 030 km² pevninská část Francie tzv „hexagon“ má rozlohu 543 965 km² počet obyvatel - 62 880 457 (2010) Je členem NATO a jedním ze zakládajících členů EU a Spojených národů, je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veto

Poloha a rozloha hranice - na SV s Belgií a Lucemburskem, na V s Německem a Švýcarskem, na JV s Itálií a na J se Španělskem, Andorou a Monakem zámořské departamenty Francie - v S a J Americe (Francouzská Guyana), v Indickém a Tichém oceánu, Karibiku (ostrov Svatý Martin je rozdělen na francouzskou a nizozemskou část) a Antarktidě

La Francophonie

Geografie S a Z země je krajina rovinatá pobřežní nížina - Pařížská pánev, Akvitánská pánev , Landes, Camarque pahorkatiny Armorský masív pol. Bretaň Pohoří: Pyreneje, Francouzské středohoří, Jura, Vogézy, Ardenny nejvyšší bod Evropy i Francie Mont Blanc (4 810 m n. m.) Řeky: Seine (Marne) Loire, Saone, Rhone, Garonne (Dordogne) ústí Gironde

Vláda a politika Prezident - Podle ústavy je volen přímo na období pěti let . Jmenuje předsedu vlády, předsedá kabinetu, velí ozbrojeným silám a uzavírá pakty Prezidentská rada - Zabezpečuje regulérní fungování moci lidu a kontinuitu státu

Vláda a politika Národní shromáždění - (Assemblée Nationale) je hlavní část legislativy. Její členové jsou voleni na pětileté období a všechna křesla jsou volena v jediných volbách. Národní shromáždění má právo rozpustit vládu. Shromáždění určuje rozhodování vlády. Senátoři jsou vybíráni volební akademií na dobu devíti let a jedna třetina Senátu se mění každé tři roky. Legislativa Senátu je omezená; pokud se tyto dvě komory neshodují v nějakém bodě (s výjimkou ústavních práv), Národní shromáždění má poslední slovo. Vláda má silný vliv na utváření programu Parlamentu.

Obyvatelstvo národnostní složení: pestré - historická kolonizace území ( Kelty, Řeky, Římany, Germány, Franky …) a imigrace ze Severní Afriky 11 – 13% národnostní menšiny přirozený přírůstek úřední jazyk: francouzština administrativní členění: Regiony (22+5) Departamenty (101)

Administrativní členění

Náboženství Římskokatolické křesťanství 83–88 %, Islám 5–10 %, Protestantství 2 %, Židovské náboženství 1 % poč. 20. st. převažovalo obyvatelstvo na venkově , současnost - vylidnění venkova urbanizace - růst měst a postupný odklon od křesťanství

Ekonomika kombinace rozsáhlé soukromé sítě společností se společnostmi státními. Vláda si ponechala velký vliv na klíčové segmenty hospodářství - železnice, energetiky, letectví a telekomunikace. V posledních letech vláda pomalu odprodává své podíly ve společnostech např: France Télecom, Sir France, stejně tak jako v pojišťovnách, bankách nebo zbrojovkách …

Ekonomika Strojírenství - dopravní (Citroen, Peugeot, Renault, Airbus, TGV – vysokorychlostní železnice), elektrotechnika, výroba zbraní, kosmický program … Chemický průmysl - ropa,výroba plastů,hnojiv Energetika (podíl JA 75%) Jaderná velmoc Potravinářský průmysl - výroba vína, mléčné výrobky - sýry Cestovní ruch - Paříž, Alpy, zámky na Loire ..

Hlavní ekonomické oblasti S - Lille, Roubaix - strojírenství SZ - Le Havre, Rouen - chemický SV- Alsasko,Lotrinsko - Metz, Nancy - hutnický V - Lyon,St. Etienne - strojírenský JV - Marseille - chemický , potravinářský J - Toulouse - strojírenský, vesmírné středisko JZ - Bordeaux - potravinářský Z - Nantes, St. Nazaire - strojírenský, chemický Střed - Paříž - textilní, kosmetika, strojírenství

Zemědělství Silná dotace z EU rostlinná výroba: dominuje pšenice ( kukuřice,ječmen i rýže, okopaniny - brambory) subtropické plodiny - vinná réva (Burgundsko, Champagne) - zelenina (Bretaň) živočišná výroba: chov skotu na maso i mléko - výroba sýrů rybolov