21.1 Světelné jevy – lom a rozklad světla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Světelné jevy Šíření a rychlost světla Odraz a lom světla
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Světelné jevy a jejich využití
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Optické zobrazování Základní pojmy
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Zobrazení rovinným zrcadlem
ČOČKY Téma: Obrázky Studijní text Další z internetu Tajenka
19. Zobrazování optickými soustavami
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
zpracovaný v rámci projektu
OPTIKA.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Aneta Trkalová Petra Košárková
zpracovaný v rámci projektu
Světelné jevy Lom světla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Mikroskopické techniky
Světelné jevy Barva těles Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
OPTIKA. SVĚTELNÝ PAPRSEK PO DOPADU : 1) ODRAZÍ SE 2) JE POHLCEN 3) PRONIKNE DO PROSTŘEDÍ PŘI PRONIKNUTÍ SVĚTELNÉHO PAPRSKU ZÁVISÍ NA:  Typu prostředí.
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/1 Název : Inovace.
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/1 Název : Inovace.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
Světlo, optické zobrazení - opakování
19.1 Světelné jevy – šíření světla
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
O spojkách a rozptylkách
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: Škola a sport
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Třída 3.B 3. hodina.
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
Transkript prezentace:

21.1 Světelné jevy – lom a rozklad světla Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 21.1 Světelné jevy – lom a rozklad světla Rybář, který chytá ryby, ví, že ryba není přesně v tom místě, kde ji vidí. Lžička nebo brčko položené v průhledné sklenici s vodou se při určitém úhlu pohledu jeví jako u hladiny zlomené. Když při dešti svítí slunce, vidíme barevný pás – duhu. Všechny tyto jevy mají stejnou příčinu – LOM SVĚTLA. Autor: Mgr. Hana Jirkovská

21.2 Co už umíme Odraz světla Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 21.2 Co už umíme Odraz světla Rychlost světla – ve vakuu 300 000 km/s, v jiném prostředí je menší, záleží na optické hustotě látek Barva tělesa – vnímáme tu barvu tělesa, kterou těleso odráží Slunce – je zdrojem bílého (složeného) světla Lidské oko – obsahuje čočku, která se chová jako spojná soustava, je schopna akomodace (přizpůsobení se), a tím zaostřuje obraz na sítnici

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 21.3 Nové pojmy Lom světla Při průchodu světla z jedné látky do jiné se mění jeho rychlost. To se projevuje změnou směru paprsku – lomem světla. a) Lom ke kolmici – nastává, když světlo prochází z opticky řidší do opticky hustší látky a zpomaluje. b) Lom od kolmice – nastává, když světlo prochází z opticky hustší do opticky řidší látky a zrychluje. c) Lom nenastane – světelný paprsek dopadá na rozhraní dvou prostředí kolmo.

21.4 Výklad nového učiva Čočky Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 21.4 Výklad nového učiva Čočky Jsou to tělesa, která způsobují lom procházejícího světla a ovlivňují vlastnosti vytvořených obrazů. Základní druhy čoček: spojka (dvojvypuklá) a rozptylka (dvojdutá). Spojka – rovnoběžné světelné paprsky se po průchodu spojkou sbíhají do ohniska F´. Rozptylka – rovnoběžné světelné paprsky se po průchodu rozptylkou rozbíhají tak, že v prodloužení procházejí ohniskem F´. Rozklad světla Spojka Rozptylka Bílé světlo (sluneční) se při průchodu optickým hranolem rozkládá a vzniká barevný pás – spojité spektrum. V přírodě takto vzniká duha.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 21.5 Procvičení a příklady Zobrazení tenkými čočkami s pomocí význačných paprsků Význačné paprsky: a) prochází-li optickým středem C, paprsek se neláme. b) je-li paprsek rovnoběžný s optickou osou, láme se do ohniska F´. c) prochází-li (skutečně nebo v prodloužení) ohniskem F, po průchodu čočkou je rovnoběžný s optickou osou. spojka - vzor (předmět) - obraz rozptylka Vlastnosti obrazu vytvořeného spojkou závisí na vzdálenosti předmětu od čočky.

21.6 Něco navíc pro šikovné Barva neprůhledného tělesa Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 21.6 Něco navíc pro šikovné Barva neprůhledného tělesa Barva tělesa závisí na tom, kterou složku bílého světla odráží. Odráží-li všechny složky (barvy), je těleso bílé. Pohlcuje-li všechny složky (barvy), je těleso černé. Vidíme-li těleso jako modré, modrou složku odráží a ostatní pohlcuje. Mikroskop Slouží k prohlížení velmi malých těles. Tvoří ho dvě optické soustavy (objektiv a okulár). Jako celek mají vlastnosti spojky. Dalekohled Slouží ke sledování velmi vzdálených předmětů. Tvoří ho dvě optické soustavy (objektiv a okulár). Mohou být použity jen spojky (hvězdářský) nebo spojka a rozptylka (Galileův), duté zrcadlo místo objektivu a optické hranoly (triedr). Kontaktní čočky Vynalezl je český vědec Otto Wichterle.

21.7 CLIL – Refraction of light Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 21.7 CLIL – Refraction of light Vocabulary lom světla – Refraction of light obraz – Image sítnice – Retina optická čočka – Optical lens spojka – Convex lens rozptylka – Concave lens Eye defects An image should be created on the retina. If it is created behind the retina, the eye is long-sighted. If it is created in front of the retina, the eye is short-sighted. These defects are repaired by optical lens.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 21.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1. 3. 2. 4. Kdy se světlo při dopadu na rozhraní dvou prostředí neláme? Čočka v lidském oku funguje jako? a) b) c) Je-li úhel dopadu 0°. Je-li úhel dopadu 90°. Je-li úhel dopadu 45°. Je-li úhel dopadu 60°. spojka rozptylka ohnisko optický hranol Jak se jmenuje přístroj k pozorování vzdálených těles? Ohnisko čočky se značí? f r F S lupa triedr mikroskop rozptylka

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 21.9 Použité zdroje Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003 (slide 1, 2, 3, 4, 5) Tesař, Jáchim: FYZIKA 3 PRO ZŠ, SPN, 2009 (slide 6) Obrázky: Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003 (slide 3) Bohuněk, Kolářová: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ – A, Prometheus, 1991, str. 115 (slide 4) http://fotky.sme.sk/fotka/135648/duha (slide 1) http://www.osac.cz/filmy-akce-osac (slide 1) http://www.prirodnienergie.eu/recepty/napoje-pro-zahrati/ (slide 1) http://astronomy.chytrak.cz/bbr/bbrimages.htm (slide 2) http://www.fotoroman.cz/techniques2/light_eye_camera.htm (slide 2) http://www.cocky.cz/akomodace-oka.html (slide 2) http://www.vyukovematerialy.cz/fyzika/9/svetlo/lom.htm (slide 3) http://www.vedanasbavi.cz/vedecky-orisek.php?lng=sk&ID=18 (slide 4) http://www.fyzikalni-experimenty.cz/cz/optika/newtonuv-kotouc-skladani-barev/ (slide 4, 6) http://www.devbook.cz/maturitni-otazka-fyzika-zobrazeni-cocky-zrcadla-pristroje (slide 5) http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/137513-co-vsechno-cesi-dali-svetu/ (slide 6) http://www.ogroup.cz/mikroskop/ (slide 6) http://www.dalekohledy.com/store/department-2-hvezdarske-dalekohledy.html (slide 6) http://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1tkozrakost (slide 7) http://moderni-optika.info/tag/vady-oka (slide 7)

21.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 21.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník 8. ročník Klíčová slova Lom světla, úhel lomu, lom od kolmice a ke kolmici, čočky, spojka, rozptylka, jejich vlastnosti, oko, rozklad světla Anotace Prezentace popisující lom světla při průchodu do jiného prostředí a jeho důsledky, zobrazení vytvořené čočkami spojkou a rozptylkou.