65.1 Les - zásobník 1. Obsah 2. Co je les, druhy 3. Jehličnaté stromy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 10_ Rozmanitost přírody Procházka lesem (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

65.1 Potok, řeka, rybník - zásobník
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Přírodní společenstva
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název: VY_32_inovace_PR45_09 Autor: Lenka Svobodová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_526_Př5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodověda Ročník:
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Jehličnaté a listnaté stromy DUM 16/1
20.1 Malá násobilka - násobení
EKOSYSTÉM LES ŽIVOČICHOVÉ
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
63.1 Přírodní společenství - pole - zásobník
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
86.1 Procvičení a příklady: Násobení číslem 8
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Elektronická učebnice - I
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Mírný pás
Elektronická učebnice - I
2.1 Sluchová diferenciace
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Tajga a lesy mírného pásu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Poznávání listnatých a jehličnatých stromů
Bezobratlí škůdci lesa
Elektronická učebnice - II
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Elektronická učebnice - II
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
POZNÁVAČKA Živočichové EKOSYSTÉM LES 4. třída.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.8 Ekosystém les Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
TEST - SPOLEČENSTVO LES
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
Přírodní společenstva v České republice
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Živočichové v lese.
Přírodověda pro 4.ročník
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Ekosystém les Živočichové
Lesní zvířata.
Přírodní společenstva v České republice: LES
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
VY_32_INOVACE_19 19 Léto v lese autor: Mgr. Jana Kobylková
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
Transkript prezentace:

65.1 Les - zásobník 1. Obsah 2. Co je les, druhy 3. Jehličnaté stromy Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.1 Les - zásobník 1. Obsah 2. Co je les, druhy 3. Jehličnaté stromy 4. Listnaté stromy 5. Rostliny v lese 6. Ptáci lesa 7. Kukačka obecná 8. Zvířata lesa – savci 9. Veverka obecná 10. Plazi a hmyz lesa 11. Klíště obecné 12. Škůdci lesa 13. Procvičení Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Hana Kopčanová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.2 Co je to les? Druhy lesů: Les se nazývá území, které je porostlé stromy. Lesy pokrývají celou jednu třetinu povrchu ČR. Původně lesy zabíraly téměř celou planetu, ale byly lidmi vykáceny. V lese žijí různé druhy rostlin i živočichů. Lesy jsou různé, závisí na nadmořské výšce a podnebí. smíšené lesy listnatý les Lesy dělíme na : listnaté (rostou zde pouze listnáče) jehličnaté (rostou zde pouze jehličnany) smíšené (rostou zde listnaté i jehličnaté stromy) jehličnatý les

65.3 Jehličnaté stromy. Poznáš je? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 65.3 Jehličnaté stromy. Poznáš je? Který strom tu chybí? borovice lesní jedle bělokorá smrk ztepilý

65.4 Listnaté stromy. Poznáš je? Jmenujte další. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.4 Listnaté stromy. Poznáš je? Jmenujte další. buk lesní bříza bradavičnatá dub letní

65.5 Rostliny a houby v lese. Poznáš je? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 65.5 Rostliny a houby v lese. Poznáš je? Vyhledej, které další rostliny a houby najdeš v lese, uveď příklady: brusnice borůvka maliník obecný hřib dubový muchomůrka červená kapraď samec

65.6 Zvířata lesa – ptáci. Poznáš je? Co o nich víš? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.6 Zvířata lesa – ptáci. Poznáš je? Co o nich víš? výr obecný sojka obecná datel černý káně lesní

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.7 Kukačka obecná velikost asi 30cm samotářský pták žije v Evropě a Africe živí se hmyzem hnízdní parazitismus šedohnědá barva Vyber si některé lesní zvíře a vytvoř svou vlastní prezentaci.

65.8 Zvířata lesa – savci. Poznáš zvířata na obrázku? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.8 Zvířata lesa – savci. Poznáš zvířata na obrázku? veverka obecná liška obecná Jelen evropský jelen evropský prase divoké kuna lesní

65.9 Veverka obecná Vytvoř si prezentaci o některém lesním savci. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.9 Veverka obecná obratlovec – savec - hlodavec žije ve všech typech lesů velikost asi 20 cm hnízdo v dutinách stromů, vystýlá jej mechem, listy ostré, zakřivené drápky barva různá, bříško světlé, mění se v průběhu roku sbírá oříšky, šišky, houby typický huňatý ocas slouží k rovnováze a jako pokrývka při spánku nepřítelem je kuna, lasice, liška, kočka divoká Vytvoř si prezentaci o některém lesním savci.

65.10 Zvířata lesa – plazi a hmyz. Poznáš je? Jmenuj další. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 65.10 Zvířata lesa – plazi a hmyz. Poznáš je? Jmenuj další. slimák popelavý tesařík obecný užovka křehká zmije obecná - jedovatá

65.11 Klíště obecné roztoči – pavoukovití - klíšťatovci Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.11 Klíště obecné roztoči – pavoukovití - klíšťatovci žije ve všech typech lesů, loukách velikost asi 0,5cm speciální smyslový orgán – dokáže vyhledat hostitele živí se sáním krve hlavová část, tělo, 4 páry končetin, tykadla, kusadla, sosáček se zpětnými háčky ochranný chitinový štít, nemůžeme jej rozmáčknout přenašeč řady infekčních nemocí lymeská borrelióza a klíšťová encefalitida bez hostitele vydrží i rok

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 65.12 Škůdci lesů Člověk Lidé zasahují často do ekosystémů lesů nebo lesy ve velkém kácí. Lidé mají na svědomí vykácení téměř poloviny tropických deštných lesů v Brazílii. V poslední době se ale snažíme plochy opět zalesňovat a lesy chránit. Bekyně mniška Je malý nenápadný motýl. Její larvy jsou pro lesy, hlavně jehličnaté, velkým nebezpečím. Housenky požírají jehličí stromů. Lýkožrout smrkový Je drobný brouk, který se živí lýkem stromů. Lýko je pro strom jako krev. Lýkožrout lýko vysává a strom postupně usychá. Lýkožrout napadá především narušené jehličnaté stromy.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.13 Procvičuj. Podtrhni červeně, která zvířata žijí v lese, pojmenuj je:

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.14 Použité zdroje, citace http://www.biolib.cz/IMG/GAL/4201.jpg http://www.uspza.cz/obrazky5/12-jedle2_02_big.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Kuusk_Keila-Paldiski_rdt_%C3%A4%C3%A4res.jpg/258px-Kuusk_Keila-Paldiski_rdt_%C3%A4%C3%A4res.jpg http://www.uspza.cz/obrazky5/10-smrk_12_big.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Palkovick%C3%A9_h%C5%AFrky,_Bab%C3%AD_hora,_bu%C4%8Dina.jpg/220px-Palkovick%C3%A9_h%C5%AFrky,_Bab%C3%AD_hora,_bu%C4%8Dina.jpg http://www.spiegel.de/pics/50/0,1020,977550,00.jpg http://www.nature.cz/fotoarchiv/nahledy/4721.jpg http://311.rodsovy.cz/Material/obrazky/Borovicecerna.bmp http://www.treesforlife.org.uk/images/pine_tree.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Vojt%C4%9Bch%C5%AFv_dub.jpg http://www.volny.cz/obec.hrcava/foto/buk.jpg http://nd01.jxs.cz/133/205/c481ff4930_18695273_o2.jpg http://www.wallpaper.cz/primo/ir2/boruvci__--400x300.jpg http://bdadafoto.webzdarma.cz/rostliny/2004_1005_125812_ZC_Muchomurka_cervena_i.jpg http://www.biolib.cz/IMG/GAL/8178.jpg http://www.mezistromy.cz/userdata/fotografie/ptaci/sojka_obecna.jpg http://www.rauhhaardachshunde.de/neuebilder2004/der_fuchs_ist_wach.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/XN_Stictoleptura_rubra_00.jpg/258px-XN_Stictoleptura_rubra_00.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Slug_260605_kpjas.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lymantria_monacha02.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ips_typographicus_1_meyers_1888_v16_p352.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martes_martes_crop.jpg http://ziva.avcr.cz/img/ziva/art2/lrg/proc-kukacka-neparazituje-nejnapadnejsi-ptaky-konk-4.jpg obrázky z databáze klipart

65.15 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 07 - 12/2012 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 65.15 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 07 - 12/2012 Ročník 4. ročník Klíčová slova Přírodní společenství – les - zásobník Anotace Prezentace popisující učivo o rostlinách, živočiších, houbách v lese, škůdcích lesa.