Světelné jevy a jejich využití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
CO UŽ VÍME O SVĚTLE Téma: Pár obrázků Studijní text
Světelné jevy Optika I..
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
19. Zobrazování optickými soustavami
zpracovaný v rámci projektu
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
OPTIKA.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Lom světla.
Světlo.
Vypuklé kulové zrcadlo
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název projektu: Škola a sport
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Světelné zdroje. Šíření světla TÉMATICKÝ.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Optika – druhy zrcadel.
Třída 3.B 3. hodina.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Světelné jevy a jejich využití

Světlo Světlo jsou elektromagnetické vlny o vlnových délkách 400nm až 750nm. největší vl. délku- světlo červené nejmenší vl. délku- fialové Světlo se vakuu šíří rychlostí c = 300 000 km/s. Ve stejnorodém prostředí se šíří přímočaře a za neprůsvitnou překážkou se vytváří stín. vlnová délka > 750 nm → světlo infračervené vlnová délka < 400 nm → světlo ultrafialové

Měsíc světlo odráží, není zdrojem světla! Světelný zdroj = těleso, ve kterém světlo vzniká a které ho vysílá do okolí bodový plošný Optické prostředí = prostředí, ve kterém se světlo šíří průhledné (sklo) průsvitné (matné sklo) neprůhledné (zeď) čiré (propouští všechny barvy) barevné (propouští jednu barvu) Měsíc světlo odráží, není zdrojem světla!

Odraz světla Dopadá-li světlo na těleso, část světla se odrazí, část pohltí, část projde. Plochy, které dobře odrážejí světlo = zrcadla http://www.hazelwood.k12.mo.us/~grichert/optics/intro.html

Úhel odrazu se rovná úhlu dopadu. Zákon odrazu rovina dopadu Úhel odrazu se rovná úhlu dopadu. α = α´

Dopadem svazku rovnoběžných paprsků na ne zcela rovinnou plochu (např Dopadem svazku rovnoběžných paprsků na ne zcela rovinnou plochu (např. papír), vzniká rozptyl světla.

Rovinné zrcadlo Odražené světlo tvoří rozbíhavý svazek, jakoby paprsky vycházely z jednoho bodu A´ za zrcadlem. Tento bod nazýváme zdánlivý obraz svítícího bodu A. Obraz v rovinném zrcadle je zdánlivý, stejně velký jako předmět a je stranově převrácený. Bod a jeho obraz jsou souměrně sdružené podle roviny zrcadla.

Kulová zrcadla Pomocí kulových zrcadel můžeme získat obraz zvětšený nebo zmenšený. dutá – světlo odráží vnitřní povrch vypuklá – světlo odráží vnější povrch paprsky se odrážejí do jednoho bodu = ohnisko F f = ohnisková vzdálenost f = r/2 DUTÉ f VYPUKLÉ rovnoběžný světelný svazek tvoří po odrazu svazek rozbíhavý

Duté zrcadlo Paprsek dopadající rovnoběžně se odráží do ohniska Paprsek procházející středem se odráží opět do středu Paprsek vycházející z ohniska se odráží rovnoběžně s osou Vypuklé zrcadlo F S

Obraz v kulovém zrcadle Vlastnosti obrazu, který vzniká v dutém zrcadle závisí na vzdálenosti předmětu od zrcadla. a) vzdálenost větší než 2f Obraz je skutečný, zmenšený, převrácený. (Skutečný obraz – paprsky se protínají před zrcadlem)

b) vzdálenost mezi 2f a f Obraz je skutečný, zvětšený, převrácený.

c) vzdálenost menší než f Obraz je zdánlivý, zvětšený, přímý.

2. Obraz předmětu před vypuklým zrcadlem je zdánlivý, přímý a menší než předmět.

Zopakuj www.zaskolou.cz Co už víme o světle

Použitá literatura: PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc. Fyzika pro základní školu (6. až 9. ročník)

aplety - http://www. phy. ntnu. edu. tw/optics/mirror_e aplety - http://www.phy.ntnu.edu.tw/optics/mirror_e.html - rovinné zrcadlo http://www.walter-fendt.de/ph11e/refraction.htm - odraz světla http://www.phy.ntnu.edu.tw/java/Lens/lens_e.html - kulová zrcadla