Název Rostlinná buňka Předmět, ročník Biologie, 1. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostlinná buňka Josef Převor (Oktáva).
Advertisements

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Název Fotosyntéza Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium
Pletiva vodivá.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky
VODIVÁ PLETIVA VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.02/Li VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.01/Li
vyšší rostliny, kormus, rodozměna, stélka, gametofyt, sporofyt
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostlinná pletiva.
EUKARYOTICKÁ BUŇKA Velikost – v mikrometrech (10–100, i větší)
Biologie E
NázevRůst rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s testem, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová.
NázevVyšší rostliny – rostliny nahosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotografiemi, lze použít i jako.
Rostlinná pletiva Biologie 1. ročník.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Soustavy pletiv Pletiva – skupiny buněk stejného tvaru, funkce.
ROSTLINNÁ PLETIVA Krytosemenné rostliny mají na povrchu těla KRYCÍ PLETIVA = ty chrání vnitřek rostliny před vysycháním U nadzemních částí rostliny krycí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HISTOLOGIE = nauka o rostlinných pletivech HISTOLOGIE = nauka o rostlinných pletivech PLETIVO = soubor buněk stejného tvaru, stavby a funkce.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
ROSTLINNÁ PLETIVA.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Vegetativní orgány rostlin
NázevDřeviny III Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
r. dvouděložné, růžotvaré, bobotvaré, plod, souplodí nažek
liliotvaré, kosatcotvaré, jednoděložné, plod, řád, čeleď, květenství
Název Vegetativní orgány rostlin - Kořen Předmět, ročník
hluchavkotvaré, mákotvaré, plod, řád, čeleď, souměrný květ
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Ukázky borky.
Název Vyšší rostliny Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
Vyšší rostliny, kormus, rodozměna, gametofyt, stélka, sporofyt
rostlinné orgány složeny z vyskytují se u rozdělení: vegetativní
Uspořádání rostlinného těla
Název Rostliny krytosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
PLETIVA VY_52_INOVACE_B1 – 31 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Semiautonomní organely a cytoskelet
Název Dřeviny I Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
STONEK.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ROSTLINNÁ PLETIVA.
BOTANIKA Procvičování pojmů
Vegetativní orgány Stonek
Diana Šťastná Gymnázium Židlochovice Oktáva, cvičení z biologie
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_09_Rostlinná pletiva – 2. část
BUŇKA – základ všech živých organismů
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Rozmnožování buněk - meióza
Anatomie rostlinných orgánů
Buněčná stěna, buněčné jádro
Vegetativní rostlinné orgány
STÉLKA předchůdce pletiv a orgánů chromista, rostliny, houby
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Pletiva a tkáně Petra Jůzlová.
Transkript prezentace:

Název Rostlinná buňka Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí, lze použít i jako materiál k samostudiu, obsahuje i řešení Klíčová slova rostlinná buňka, buněčný skelet, mitochondrie, DNA, vakuola, tylakoidy, dělení buňky, centriola, mitóza, meióza Autor PaedDr. Svatava Rozsypalová Datum 21.11.2012 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Doplňte v textu vynechaná místa, splňte úkoly a odpovězte na otázky.

-------- se nacházejí zejména v neosvětlených částech rostlin a hromadí se v nich ---------- -----. 2. Buněčný skelet tvoří ------------ a ------------. 3. V mitochondriích se uskutečňuje -------- --------. 4. DNA je nositelkou ---------------- -------------. 5. Vnitřek vakuol vyplňuje ------------ ------------. 6. Stupňovitě na sebe uložené tylakoidy tvoří ---- obsahující zelený chlorofyl a další asimilační barviva. 7. Před rozdělením buňky dochází nejdříve ke ----. 8. Hladké endoplazmatické retikulum syntetizuje ---. 9. K čemu je v buňce centriola?

10. Jak se nazývají kanálky procházející buněčnou stěnou? 11. Nakresli metafázi mitózy a popiš jednotlivé části. 12. Ve které části meiózy dochází ke zredukování počtu chromozomů na polovinu pro vznik dceřiných buněk s jednoduchou sadou chromozomů?

Řešení:

1. Leukoplasty se nacházejí zejména v neosvětlených částech rostlin a hromadí se v nich zásobní látky. 2. Buněčný skelet tvoří mikrofilamenta a mikrotubuly. 3. V mitochondriích se uskutečňuje buněčné dýchání. 4. DNA je nositelkou genetických informací. 5. Vnitřek vakuol vyplňuje buněčná šťáva. 6. Stupňovitě na sebe uložené tylakoidy tvoří grana obsahující zelený chlorofyl a další asimilační barviva. 7. Před rozdělením buňky dochází nejdříve ke karyokinezi.

8. Hladké endoplazmatické retikulum syntetizuje glykolipidy. 9. K čemu je v buňce centriola? Uplatní se při buněčném dělení. 10. Jak se nazývají kanálky procházející buněčnou stěnou? Plazmodezmy. 11. Nakresli metafázi mitózy a popiš jednotlivé části. Dělící vřeténko, chromozomy, buněčná stěna, centriola.

12. Ve které části meiózy dochází ke zredukování počtu chromozomů na polovinu pro vznik dceřinných buněk s jednoduchou sadou chromozomů? V anafázi I.

Zdroje: Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 9. vydání.Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. 575 s. ISBN 978-80-7182-213-4

Název Botanika Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Pletiva a vegetativní orgány rostlin, obsahuje i řešení Anotace Prověrka znalostí, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová slova Pletiva, sítkovice, cévy, svazky cévní, stvol, list, letokruhy, metamorfózy Autor PaedDr. Svatava Rozsypalová Datum 19.2.2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Doplňte v textu vynechaná místa a odpovězte na otázky.

Zapiš pletiva trvalá 2. Sítkovice patří do ------------ ------------ svazků cévních 3. Jaký proud vedou cévy? 4. Jak jsou uspořádány svazky cévní dvouděložných rostlin? 5. Napiš příklad stvolu. 6. Mezi druhotná dělivá pletiva patří --------, ------ a hojivé pletivo -------. 7. Zapiš části listu na příčném řezu.

8. V korkovém pletivu se nacházejí ------- umožňující výměnu plynů mezi vnitřkem rostliny a okolím. 9. Co jsou to letokruhy? 10. Zapiš metamorfózy stonku.

Řešení:

Zapiš pletiva trvalá: krycí, vodivá a zpevňovací, základní 2. Sítkovice patří do lýkové části svazků cévních 3. Jaký proud vedou cévy? Transpirační. 4. Jak jsou uspořádány svazky cévní dvouděložných rostlin? Do kruhu. 5. Napiš příklad stvolu. Smetanka. 6. Mezi druhotná dělivá pletiva patří kambium, felogén a hojivé pletivo kalus.

7. Zapiš části listu na příčném řezu: pokožka, houbový a palisádový parenchym, svazky cévní, spodní pokožka, průduchy. 8. V korkovém pletivu se nacházejí lenticely umožňující výměnu plynů mezi vnitřkem rostliny a okolím. 9. Co jsou to letokruhy? Vrstvy dřeva vytvořené za jeden rok. 10. Vyjmenuj metamorfózy stonku: stonkové úponky, oddenky, stonkové hlízy, oddenkové hlízy, stonek kaktusu, brachyblasty, kolce, šlahouny.

Zdroje: Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 9. vydání.Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. 575 s. ISBN 978-80-7182-213-4