Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buňka.
Advertisements

Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
Genetické inženýrství
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Geneticky modifikované potraviny
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 G1.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
Geneticky modifikované organismy
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 F1.
Biopotraviny ve školním stravování
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 C1.
GMO vs. životní prostředí a lidské zdraví
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Geneticky modifikovaná zvířata
Geneticky modifikované organismy
Charakteristika ekosystému
Antibiotika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_587.
Kolchicin - dihaploidizace
Genetika.
Sacharidy ve výživě ryb
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
PROBLEMATIKA BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Praktické cvičení č. 3 ZÁKLADY GENOVÉHO INŽENÝRSTVÍ Klonování PCR produktu do vektoru PCR®2.1-TOPO® a transformace do E. coli AMOLc Úvod do molekulární.
Genové dělo.
Molekulární biotechnologie č.12
Molekulární biotechnologie č.14
Genetické inženýrství
Pro charakteristiku plazmidu platí: je kruhová DNA
Molekulární biotechnologie č.6b Zvýšení produkce rekombinatního proteinu.
BUŇKA.
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Spontánní mutace Četnost: 10-5 – Příčiny:
Praktikum z genetiky rostlin JS Genetické mapování mutace lycopodioformis Arabidopsis thaliana Genetické mapování genu odolnosti k padlí.
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
BUNĚČNÁ PAMĚŤ paměť - schopnost systému zaznamenat,uchovávat a ev. předávat   informaci buněčná paměť - schopnost buňky uchovávat informaci pro svou reprodukci,
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
Molekulární biotechnologie č.10a Využití poznatků molekulární biotechnologie. Molekulární diagnostika.
Molekulární biotechnologie č.12
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Zelenina, … Dodatky, ….
BUŇKA – základ všech živých organismů
Genetika Přírodopis 9. r..
Molekulární biotechnologie
Genotoxické chemické látky
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
1. Regulace genové exprese:
Geneticky modifikované organizmy
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Plasmidy a konjugace ..
Biopotraviny.
Genetika.
Genetika.
Transkript prezentace:

Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler

Brojler zkonzumuje za celý výkrm 300 mg DNA kukuřice 1  g „cizího genu“ Proč by měla kuřeti vadit „cizí“ DNA, když mu nevadí DNA kukuřice?

Pokud byl zjištěn efekt GM krmiva na brojlery či nosnice, pak je pozitivní Neobsahují mykotoxiny Blokáda enzymu mykotoxinem

DNA z potravy není jediná bakterie prvoci buňky sliznice viry

Člověk má ve střevu ks bakterií ks bakterií 500 druhů 1200 druhů virů 1200 druhů virů X druhů prvoků X druhů prvoků „pohyblivé elementy“

DNA se rozkládá Kyselým prostředím Kyselým prostředím Enzymy (DNáza I a DNáza II) Enzymy (DNáza I a DNáza II) 85 % DNA z potravy je rozloženo na „písmena“ genetického kódu ještě před vstupem do dvanáctníku.

Jaká jsou rizika krmiv z GMO?

Toxicita krmiv z GMO I geneticky nemodifikovaná krmiva obsahují toxiny. Sója – genistein Brambor – solanin GMO – toxikologicky prověřena U GMO lze snížit „přirozenou“ toxicitu.

Alergenita krmiv z GMO Alergenní jsou i ostatní krmiva. Alergenní potraviny – kiwi, ořechy, ryby atd. Je třeba prověřovat alergenitu krmiv snížit rizika při „zatoulání“ do potravin. „Co se dá sníst, to lidé snědí!“

Podmínky přenosu genů z GM plodiny horizontálním transferem Rozklad rostlinných buněk a uvolnění dostatečně velkých fragmentů DNA Rozklad rostlinných buněk a uvolnění dostatečně velkých fragmentů DNA Odolnost fragmentů v prostředí Odolnost fragmentů v prostředí Přítomnost buněk schopných příjmu Přítomnost buněk schopných příjmu Stabilita přijaté DNA Stabilita přijaté DNA Získaná vlastnost musí být selekčně alespoň neutrální Získaná vlastnost musí být selekčně alespoň neutrální

Musí se vyštěpit sekvence integrovatelná do plasmidu nebo do chromozomu Musí se vyštěpit sekvence integrovatelná do plasmidu nebo do chromozomu Bakterie musí být kompetentní (vazba DNA a její příjem) některé vyžadují pro příjem DNA specifickou sekvenci Bakterie musí být kompetentní (vazba DNA a její příjem) některé vyžadují pro příjem DNA specifickou sekvenci Stabilizace přijaté DNA v bakterii – homologie s chromozomem či plasmidem Stabilizace přijaté DNA v bakterii – homologie s chromozomem či plasmidem Podmínky horizontálního přenosu na mikroorganismy

Šance přenosu genu na bakterie v prostředí i ve zvířeti je extrémně nízká až -13 / 1 kontakt vnímavé bakterie s vhodnou DNA Krmení a léčba antibiotiky - o několik řádů vyšší riziko!

Zdrojem rezistence jsou i akvakultury ve třetím světě Při současné míře migrace neexistují proti šíření účinné bariéry.

Horizontální přenos genů z GMO krmiv na zvíře Výjimečně (velké množství DNA, hypometylace apod.) může malé množství zlomků DNA přejít přes střevní stěnu Pohltí je bílé krvinky.

Pravděpodobnost zabudování genu do živočišné buňky Inkorporace nemusí být v aktivní části genomu Inkorporace nemusí být v aktivní části genomu Nemusí být přítomny regulační sekvence Nemusí být přítomny regulační sekvence Gen pro modifikaci tvoří jen zlomek celkového spektra genů a zlomek celého genomu rostliny – pravdědopodobnější je zabudování ostatních genů Gen pro modifikaci tvoří jen zlomek celkového spektra genů a zlomek celého genomu rostliny – pravdědopodobnější je zabudování ostatních genů V genomu živočichů včetně člověka nebyly nalezeny geny vyšších rostlin

Možné důsledky exprese transgenu z GM krmiva v těle živočicha Exprese by byla omezena jen na malý počet somatických buněk (bílé krvinky) Exprese by byla omezena jen na malý počet somatických buněk (bílé krvinky) Produkty používaných genů jsou prověřeny (toxikologicky apod.) Produkty používaných genů jsou prověřeny (toxikologicky apod.) Hrozba somatické inserční mutace – nízká Hrozba somatické inserční mutace – nízká Hrozba zárodečné inserční mutace – ještě nižší Hrozba zárodečné inserční mutace – ještě nižší

Rozklad DNA při zpracování krmiv Mletí – bez efektu Mletí – bez efektu Lisování oleje – výrazná degradace Lisování oleje – výrazná degradace Zahřívání – 95 o C po dobu 5 minut – degradace Zahřívání – 95 o C po dobu 5 minut – degradace Pára i za nízkého tlaku - degradace Pára i za nízkého tlaku - degradace

Nelze od sebe odlišit produkty zvířat krmených GMO od produktů zvířat krmených „GMO-free“ krmivy.

„GMO-free“ krmiva a potraviny… … jako chodit jen po bílých dlaždicích

Závěry: GMO pro krmiva a potraviny - testovány a schvalovány Přenos genů z krmiv a potravin na mikroorganismy - nepravděpodobný GMO jako krmiva a potraviny - bezpečné - bezpečné Produkty zvířat krmených GMO - bezpečné