Americký realismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jack LONDON ( ) Volání divočiny
Digitalizace výuky Příjemce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZTRACENÁ GENERACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NĚMECKO POLSKO SEVERSKÉ LITERATURY USA SLOVENSKO Mgr. Michal Oblouk
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Henri Barbusse Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Haruki Murakami Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HEINRICH MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pedro Juan Gutiérrez Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
JAMES JOYCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_50_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Motivační dopis zadání
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Guy de Maupassant
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Mark Twain životopis, romány,
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
GEORGE BERNARD SHAW Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Naturalismus v české literatuře
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
André Breton Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jack London Americký spisovatel.
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
USA Mgr. Michal Oblouk REALISMUS. MARK TWAIN (1835 – 1910) - americký spisovatel, novinář a humorista - vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens - vyrůstal.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Svatá říše římská, Rusko
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 6.ročník III
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Autoři české a světové literatury 6.-9.
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Mark Twain.
Spisovatelé a ilustrátoři
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Americký realismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Mark Twain (1825 – 1910) spisovatel a novinář vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens vyrůstal v Missouri, když mu bylo 11 let, zemřel mu otec Samuelův starší bratr zakoupil brzy poté noviny, Samuel v nich pracoval jako pomocník tiskaře

neměl dokončené základní vzdělání a čtení a psaní se učil při práci, záhy začal přispívat do novin po deseti letech v tiskárně si splnil sen a stal se kormidelníkem parníku na Mississippi po vypuknutí války Severu proti Jihu přišel o práci, působil v ozbrojené milici, hledal zlato v Nevadě, byl bratrovým sekretářem, ale pak se vrátil k novinářské práci

Princ a chuďas (1882) Příběh se odehrává v Anglii v 16. století. Mladý princ a pozdější král Edward VI. si vymění šaty se stejně starým chudákem. Zatímco princ v roli chudáka trpí hlady, putuje zemí v rozedraných hadrech a musí snášet opovržení, chudý Tom se na šlechtickém dvoře trápí v roli urozeného pána

Dobrodružství Toma Sawyera (1876) Knihy o dvou bezstarostných a trochu lehkomysl- ných přátelích Dobrodružství Toma Sawyera (1876) Dobrodružství Huckleberryho Finna (1884) Zvláště v Hucku Finnovi vytvořil autor typ nekon- venčního klukovského hrdiny, který s vtipem řeší podivné události, jichž se stává svědkem při své cestě po řece Mississippi. Vítězí nad podvodníky a gangstery a spolu s Tomem osvobozuje uprchlého černocha Jima. Román přerostl rámec dětské četby a stal se půso- bivým vyprávěním o Američanech, zdůrazňujícím hlavní společenské problémy (rasovou otázku, násilí, pokrytectví atd.)

O´Henry (1862 – 1910) vlastním jménem William Sydney Porter nazýván „americkým Guy de Maupassantem“ napsal stovky povídek, které jsou charakteristické humorem, hrou se slovy a pointou, psal je podle svého osvědčeného schématu

Nejznámější povídky (či sbírky): Uspořená libra Jak oloupili vlka Exaktní věda o sňatku Jaro na jídelním lístku Kvadratura kruhu Muž ve vyšším postavení

Stephen Crane (1871 – 1900) ve dvaceti zběhl ze Syracuské univerzity odjel do Řecka, kde zuřila válka s Turky, pak vyplul na Kubu popsat protišpanělské povstání živil se jako reportér, který chtěl zmapovat lidskou bídu ve 28 letech zemřel na tuberkulózu

Pro Cranea je typický intenzivní popis spolu s dialektem a ironií Pro Cranea je typický intenzivní popis spolu s dialektem a ironií. Zpracovává témata jako jsou strach, duševní krize a sociální odloučení. Rudý odznak odvahy (1895) - román na motivy americké občanské války (napsal ho bez váleč. zkušeností)

Craneovo dílo inspirovalo i filmaře Václava Marhoula při vzniku českého válečného dramatu Tobruk (2008)

Jack London (1876 – 1916) vl. jm. John Griffith Chaney (přijal jméno nevlast. otce) byl námořníkem, zlatokopem, kotelníkem v elektrárně, členem pobřežní rybářské hlídky i pirátským lovcem ústřic procestoval USA jako tulák v době rusko-japonské války byl válečným zpravodajem

zpočátku jako spisovatel neměl úspěch - jeho styl psaní byl drsný a nezvyklý – ale postupně se prosadil (byl ve své době zřejmě nejlépe placeným spisovatelem) psal námořní povídky, povídky a romány z Aljašky a podobně drsných prostředí lidské civilizace Jack London jako válečný zpravodaj

I přes velké příjmy měl finanční potíže, celý život bojoval s alkoholismem zemřel na předávkování morfiem, které používal kvůli své nemoci proti bolestem

Dílo: Volání divočiny (1903) - příběh psa Bucka, který odchází od lidí, aby se stal vůdcem vlčí smečky Bílý tesák (1906) - kniha vypráví o vlku, v jehož žilách koluje psí krev a který se nakonec zásluhou trpělivého soudce Scotta vrací k člověku román Martin Eden [ídn] (1909 ) patří k jeho vrcholným dílům, je částečně autobiografický, hl. hrdina se stává spisovatelem, aby se společensky přiblížil milované dívce

Americký realismus Seznam použitých pramenů: www.wikipedia.cz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: www.wikipedia.cz www.cesky-jazyk.cz