Vztah rodič – dítě a molekulární genetika 21. století Marek Vácha 3. Lékařská fakulta UK Praha 20. dubna 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vrozené poruchy sluchu
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Globální oteplovaní.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Genetika populací, rodokmen
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
Vypracoval: Hronek Milan Aprobace: AMVT
Vývoj člověka Ontogeneze.
chemické složení organismů
Žena a sport.
Cukrovka Diabetes mellitus
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Farmakogenetika a farmakogenomika.
VY_32_INOVACE_PSYPS10160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
1 MÁM SVÉ TĚLO RÁDA Projekt „Zdravě jíst, zdravě žít II.“
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Genetika.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Patofyziologie obezity
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Molekulární biotechnologie č.14
Heritabilita multifaktoriálních chorob, Dědičnost vázaná na pohlaví
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
54.1 Genetika - člověk Jak je tomu s dědičností krevních skupin?
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v serii n pokusů jsou dány rozvinutím.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základní typy genetických chorob Marie Černá
GENETIKA.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Farmakogenetika Cíl Na základě interdisciplinárního integrace znalostí farmakologie a genetiky popsat vliv dědičnosti na odpověď organismu.
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Genetické poruchy - obecně
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Prenatální a preimplantační dignostika Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
„ The association of infectious agents and schizophrenia“ DANIELA KRAUSE, JUDITH MATZ, ELIF WEIDENGER, JENNY WAGNER, AGNES WILDENAUER, MICHAEL OBERMEIER,
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Současný stav klinické genetiky a její perspektivy v klinické medicíně.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Genetika Přírodopis 9. r..
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Vliv radiace na člověka
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Genetika.
Genetika.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Vztah rodič – dítě a molekulární genetika 21. století Marek Vácha 3. Lékařská fakulta UK Praha 20. dubna 2013

 Po staletí jsme vždy klasifikovali sami sebe jakožto zdravé až do chvíle, než se objevily symptomy nemoci. Jakmile byla jednou nemoc diagnostikována, ať již správně nebo nesprávně, obdrželi jsme standardizovanou léčbu. Ve shodě s tímto pohledem bylo lidské tělo v zásadě ignorováno, dokud nezačalo fungovat nesprávně.  Nemáme „zdravotnictví“, máme spíše „nemocnictví“!  Collins, F., (2010) The Language of Life. Profile Books LTD. London, GB. p. 34

Analýza DNA  23andMehttps://  Navigenicshttp://  deCODEhttp://

Analýza DNA  23andMehttps://  $ 399  vzorek slin do speciální zkumavky  Navigenicshttp://  $ 2499  vzorek slin do speciální zkumavky  deCODEhttp://  $ 985  buňky z ústní dutiny získané pomocí tampónu

 sekvence DNA pacienta, vhodným způsobem zašifrovaná, se brzy stane obvyklou součástí elektronické lékařské dokumentace  Collins, F., (2010) The Language of Life. Profile Books LTD. London, GB.

Robert Weinberg  Co uděláte, když zjistíte z čipu DNA vašeho dítěte, že dítě bude pravděpodobně velmi dobré na jazyky, pravděpodobně mu příliš nepůjde matematika, bude velmi úzkostnou a obsesivní osobností, bude mít obtíže se spřátelit se spolužáky a pravděpodobně zemře v 45ti letech na infarkt? Jak tyto informace ovlivní vztah k této osobě, vašemu dítěti?

Prenatální sekvenování genomu člověka

 Sekvenování poskytne informace o tom, jaké dítě (pravděpodobně) bude, a v některých případech i o tom, co se (možná) stane v jeho dospívání a dospělosti.  Pokud rodiče nebudou spokojen s výsledky, důsledkem může být potrat nebo v budoucnu snaha o genovou terapii (vylepšení).

 Během těhotenství se malé množství fetální DNA dostává do krevního oběhu matky.  Při technologii se odebere matce krev, je izolována DNA étu, která je sekvenována.  již existují komerčně dostupné testy na ěkteré nemoci

Prenatální sekvenování genomu  Tato technologie by mohla:  (1) změnit normy a očekávání v těhotenství způsobem, které zkomplikuje autonomii rodičů a jejich informované rozhodování  (2) zveličí negativní roli, kterou hraje genetický determinismus při výchově dítěte  (3) podminuje budoucí autnomii dítěte tím, že mu odejme „právo nvědět“ informace o svém genetickém profilu bez adekvátního ospravedlnění. 

Epigenetická revoluce

Epigenetická „revoluce“  Epigenetická revoluce – při dědičnosti nejde jen o přesné předání nukleotidové sekvence genů, nýbrž také o vzorce, ve kterém genové exprese probíhají  vývojové vysvětlení lidských nemocí  jedinec se může narodit nejenom s predispozicí k diabetes nejenom kvůli zděděným genům, nýbrž také kvůli dietě své matky.  vývojová biologie a fenotypová plasticita jsou nahlíženy jako řídící síly při vzniku biodiverzity  spíše než o analyzování jednotlivých „věcí“ se nový pohled soustředí na „vztahy“  nic, zdá se, neexistuje než jako součást sítě interakcí

Epigenetika  = jedná se o ty genetické mechanismy, které vytvářejí fenotypovou variaci bez toho, aby změnily nukleotidovou sekvenci genů.  termín se používá k popsání mechanismů, které způsobují variaci spíše změnou exprese genů, než změnou jejich sekvence.  epigenetické mechanismy v sobě mohou zahrnovat genomické a environmentální vlivy, které vytvářejí instrukce pro vznik daného fenotypu.

Epigenetická dědičnost  = dědičné fenotypy, které nejsou zakódovány v genomu  variace děděné z jedné generace organismů do následující  některé chemikálie mohou například způsobit změny v chromatinové struktuře jader myších buněk, včetně jader zárodečných buněk. Potomstvo takovéto myši zdědí chemikálií pozměněné chromatinové změny od svého rodiče, i když daná chemikálie již není více přítomna.

Prediktivní Adaptivní Odpověď (PAR) Predictive Adaptive Response (PAR)  „odpověď šetrného fenotypu“ (thrifty phenotype response) - špatně živené féty jsou „naprogramovány“ během „plastického“ stadia svého vývoje na prostředí s nedostatkem zdrojů energie a jako odpověď nastaví své biochemické parametry tak, aby uchovávaly co nejvíc energie a vytvářely zásoby tuku.  když se z těchto jedinců stanou dospělci a opravdu se ocitnou v prostředí chudém na zdroje potravy, jsou na toto prostředí dobře připraveni a přežívají lépe, než kdyby měli metabolismus nastaven na méně ekonomické využívání energie.  ovšem pokud se tito jedinci ocitnou v prostředí bohatém na zdroje energie a proteinů, jejich úsporný metabolismus nastaví tělo tak, aby si vytvářelo další a další zásoby tuku.

Prediktivní Adaptivní Odpověď (PAR) Predictive Adaptive Response (PAR)  = impulsy se kterými se setká embryo v raném stadiu svého vývoje mohou nastavit směr vývoje embrya v očekávání budoucího prostředí.  PAR je k užitku v pozdější fázi života

Environmental Mismatch Hypothesis  pokud se předpovídané a reálné budoucí prostředí odlišují, výsledkem mohou být zdravotní rizika nebo jiné nevýhody.  určité představy týkající se nesprávné předpovědi PAR jsou známy pod názvem the enviromental mismatch hypothesis  příkladem může být změna srsti na bílou u polárních lišek a hranostajů za situace, kdy v zimě nepřijde sníh (díky globálním změnám klimatu)

Holandská hladová zima  trvala od začátku listopadu 1944 do pozdního jara 1945  téměř v jedné chvíli spadla denní dávka kalorií z obvyklých na 600 kalorií za den.  tato potravinová restrikce trvala 7 měsíců  než byly v květnu 1945 obnoveny dodávky potravin, zemřelo přes lidí  pokud byla matka dobře živena na počátku a v průběhu těhotenství a hlad přišel až v posledních měsících těhotenství, dítě se statisticky průkazně narodilo s nízkou porodní váhou.  pokud byla matka špatně živena v prvních třech měsících těhotenství, dítě mělo statisticky průkazně normální porodní váhu.

Holandská hladová zima  Děti, které se narodily malé zůstaly malé v průběhu celého dalšího života, s nižším poměrem obezity než u zbytku populace.  děti, jejichž matky byly špatně živeny toliko v prvních měsících těhotenství, měly naopak vyšší poměr obezity než zbytek populace Search for food in the Hunger Winter

Holandská hladová zima  ještě mnohem překvapivější však bylo, že některé z těchto efektů zůstaly zachovány i u dětí této skupiny, tedy u vnuků a vnuček žen, které byly špatně živeny v prvních třech měsících těhotenství.  Carey, N., (2011) The Epigenetics Revolution. Icon Books. London.