Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 7.  Úvod do kaskádových stylů  Připojení stylů k (X)HTML  Syntaxe  Selektory  Přiřazování hodnot  Dědičnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Programování HTML stránek
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
PHP – vkládání souborů a html 5
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
Leading the Web to Its Full Potential... W3C Lukáš Masopust 2012.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 8.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 3
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Kaskádové styly - CSS.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS – selektory Mgr. Lenka Švancarová. CSS – selektory Hromadná deklarace slouží ke zkrácení zápisu.  Místo h1 { color: #996666; background-color: rgb(255,255,102);}
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Návrh a tvorba WWW Přednáška 3
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 3
HTML a spol.. Nejpoužívanější formát dat textových dokumentů poskytovaných v rámci služby WWW. HTML (Hyper Text Markup Language) je jazyk pro popis struktury.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Aplikace XML pro Internet
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Kaskádové styly IS a webové prezentace cvičení. Proč používat CSS? Řadu grafických charakteristik dokumentu lze nastavit pomocí parametrů jednotlivých.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Transkript prezentace:

Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 7

 Úvod do kaskádových stylů  Připojení stylů k (X)HTML  Syntaxe  Selektory  Přiřazování hodnot  Dědičnost  Kaskádování  Pseudotřídy

 oddělení struktury dokumentu od jeho formátování bylo cílem HTML od samých počátků v roce 1990  bohužel nedošlo ze strany autorů prohlížečů k rozvinutí této koncepce  jak stoupala popularita webu, autoři stránek neměli možnost ovlivnit vzhled svých HTML dokumentů  dvě reakce: ◦ listopad 1994 – 1. koncept "Cascading HTML Style Sheet" ◦ listopad 1994 – Netscape – místo implementace stylového jazyka zabudoval základní formátovací prostředky přímo do jazyka HTML

 CSS1 ◦ prosinec 1996  CSS2 ◦ květen 1998  CSS3 ◦ zatím neuveden, stále ve stadiu příprav  IE ◦ částečná podpora CSS1 – IE3  Netscape ◦ NN4 – v důsledku konkurenčního boje spíše chybová  Opera ◦ od verze 3.5

 širší formátovací možnosti ◦ několik příkladů  - v HTML nastavuje tučné písmo; v CSS pomocí font-weight lze sílu písma nastavit až v devíti stupních  - v HTML – čára (horizontální), lze nastavit sílu, styl (3D, plochá), barvu; v CSS pomocí border lze vytvořit až 8 stylů čar o libovolné síle a barvě, lze tvořit i vertikální čáry  - v HTML – lze určit jeden ze tří možných stylů odrážky; v CSS pomocí list-style-image lze pro odrážky použít libovolný obrázek  snadná tvorba a údržba stylu ◦ údržba webu, který nevyužívá CSS, je velmi složitá a zdlouhavá (nalézt a nahradit tagy, změnit atributy tabulek,...)  oddělení struktury a stylu ◦ lepší "dělba" práce ◦ tentýž obsah lze prezentovat různými způsoby

 4 metody ◦ tag  používá se pro připojení ext. styl. předpisu ◦ tag  používá se pro vložení interního styl. předpisu ◦ parametr style u HTML tagů  používá pro přiřazení stylu konkrétnímu tagu ◦ pomocí JavaScriptu a DOM (Document Object Model)

 vkládá se výhradně do hlavičky dokumentu (mezi tagy a )  př: ◦  parametry ◦ href – cesta k externímu souboru ◦ type – typ odkazovaného předmětu, v tomto případě hodnota – text/css ◦ rel – typ vazby dokumentu k externímu zdroji, v tomto případě hodnota – stylesheet, resp. alternate stylesheet ◦ media – určuje média, pro které je stylový předpis určen, není povinný ◦ title – textový titulek danému styl. předpisu, praktický význam – alternativní styl. předpisy

 all ◦ styl. předpis vhodný pro všechna zařízení  print ◦ styl. předpis vhodný pro tisk a pro tiskový náhled na monitoru  screen ◦ styl. předpis vhodný pro monitory  handheld ◦ styl. předpis vhodný pro malá přenosná zařízení  a další: např. pro hlasové výstupy, pro zařízení pro nevidomé,...

 výhody ◦ pro celý web stačí jediný soubor –> zjednodušení správy ◦ načítá se jenom jednou ◦ vyčleněním je důsledně naplněna idea oddělení formátování od struktury  nevýhody ◦ ve spec. případech (odeslání el. poštou)

 vkládá se výhradně do hlavičky dokumentu (mezi tagy a )  př.: <!-- //--> /* <![CDATA[ */ /* ]]> */  parametry ◦ type – význam a hodnoty jako u link ◦ media – význam a hodnoty jako u link ◦ title – význam a hodnoty jako u link  méně praktický ◦ zvětšuje objem dokumentu (načítá se s každou stránkou) ◦ obtížně se udržují (každá změna se musí provést ve více dokumentech)

 výhoda ◦ snadné testování  nedoporučuje se používat, v XHTML 1.1 nepřípustné  př: ◦

 ID identifikátor ◦ př: ◦ smí se vyskytovat v dokumentu pouze jednou ◦ deklarace:  p#uvod – vztahuje se jenom na tagy p, které mají parametr id="uvod"  #uvod – vztahuje se na všechny tagy, které mají mají parametr id="uvod"  třída ◦ př: ◦ může se vykytovat vícekrát v dokumentu ◦ dekalarace  p.konec – vztahuje se jenom na tagy p, které mají parametr class = "konec" .konec – vztahuje se na všechny tagy, které mají třídu parametr class = "konec"

 př: H1 {color: red; text-decoration: underline;} ◦ H1 – selektor ◦ color, text-decoration – vlastnost ◦ red, underline – hodnota  povolené znaky ◦ na velikosti nezáleží (neplatí pro prvky, které nejsou součástí CSS) ◦ jména prvků, tříd a ID v selektorech – písmena anglické abecedy, číslice, pomlčku; nesmí začínat pomlčkou nebo číslicí  komentář: /*.... */

 číslo, velikost, procento, barva, URL, řetězec, identifikátor  číslo ◦ zapisují se vždy v desítkové soustavě ◦ !! při použití desetinných čísel se místo desetinné čárky (,) používá tečka (.) !!  velikost ◦ relativní jednotky  em – velikost příslušného písma  ex – střední výška příslušného písma  px – pixely (obrazové body) ◦ absolutní jednotky  pt – typografické body – používá se zejména ve stylech určených pro tiskárny ◦ !! mezi číslem a jednotkou nesmí být mezera !!

 buď klíčovým slovem nebo tzv. číselnou RGB notací  klíčovým slovem je definováno 16 základních barev a názvy určitých objektů operačního systému  16 barev: ◦ aqua, black, blue, fuchsia, gray, green, lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white, yellow  číselné vyjádření ◦ hexadecimálně  musí začínat #; př: #ffddaa (= #fda); #1a2b3c ◦ dekadicky  rgb(255,0,0)  rgb(100%, 50%, 25%)

 př: * {color: red;} – univerzální selektor ◦ všechny selektory budou mít barvu nastavenou na červenou  př: p {color: red;} ◦ všechny odstavce budou mít barvu textu červenou  př: p b {color: red;} ◦ všechny tučné texty v odstavcích budou červené  př: a:link {color: red;} ◦ všechny nenavštívené odkazy budou červené  př: a:visited {color: red;} ◦ všechny navštívené odkazy budou červené  př: a (p,...):active {color: red;} ◦ váže se k prvku v aktivním stavu (je-li vybrán myší)  př: a(p,...) :hover {color: red;} ◦ váže se k prvku v okamžiku, kdy je nad ním kurzor myši

 seskupování selektorů ◦ pokud stejná deklarace platí pro více selektorů, mohou být tyto selektory seskupeny do seznamu oddělenými čárkou ◦ př: H1{color: red;} H2{color: red;} H3{color: red;} = H1, H2, H3 {color: red;}

 univerzální  typový  následníka  potomka  sousedních sourozenců  třídy  ID

 univerzální ◦ * ◦ váže se k prvku libovolného typu, tj. ke všem prvkům ve stromu dokumentu  typový ◦ váže se ke jménu prvku v jazyce dokumentu ◦ H2{} – pravidlo, které se váže na všechny tagy h2  následníka ◦ váže se k prvkům, které jsou následníky jiného prvku ◦ skládá se ze dvou či více selektorů oddělených mezerou ◦ p em{} – váže na všechny prvky em, které jsou obsaženy v p; pokud bude em mimo p, toto pravidlo se nepoužije

 potomka ◦ váže se k prvku, který je potomkem jiného prvku ◦ skládá se ze dvou či více selektorů, které jsou odděleny > ◦ !! termín potomek označuje pouze bezprostředního následníka !! ◦  b je potomkem p, em je pouze následníkem p

 sousedních sourozenců ◦ zápis: E1 + E2, kde E1, E2 jsou selektory ◦ pravidlo se váže k E2 jen tehdy, kdy E1a E2 mají stejného rodiče (bezprostředního předchůdce) a E1 bezprostředně předchází E2 ◦ př:   b a em jsou sourozenci, kdežto b a code sourozenci nejsou  př.: kaskadovani.htmlkaskadovani.html

 je-li atribut prvku class, používá se ve styl. předpisech "."  název třídy (hodnota atributu class musí následovat bezprostředně za tečkou)  př: ◦.trida  vztahuje se na všechny prvky, které mají hodnotu atributu class trida ◦ div.trida  vztahuje se pouze na prvek/tag div, které má hodnotu atributu class nastavenou na trida

 jazyk dokumentu může obsahovat atributy, jejichž typ je deklarován jako id  jeho zvláštností je, že musí nabývat vždy unikátních hodnot (v jednom dokumentu nemůže být víc prvků, jejichž atributy id měly stejnou hodnotu)  př: ◦ #blok  váže se k jakémukoliv prvku, který má atribut id s hodnotou blok ◦ p#blok  váže se k pouze k prvku p, který má atribut id s hodnotou blok  pokud bychom jej použili, např. na div, pravidlo nebude uplatněno

 Po analýze dokumentu musí klient všem prvkům přiřadit hodnoty všech vlastností  Výsledná hodnota je výsledkem tohoto výpočtu: ◦ Vezme se určená, tj. ve styl. předpisu explicitně nastavená hodnota – tzv. určená ◦ Je-li určená hodnota relativní, převede se na absolutní – vypočítaná ◦ Vypočítaná hodnota je nakonec transformována na skutečnou hodnotu

 Klient přiřazuje vlastnostem určené hodnoty násl. algoritmem: 1)Pokud existuje hodnota, která je výsledkem kaskádování, vezme se tato hodnota 2)Neexistuje-li hodnota, která je výsledkem kaskádování, ale daná vlastnost je dědičná, použije se hodnota rodiče 3)Nelze-li uplatnit pravidla 1) a 2), použije se výchozí hodnota vlastnosti  Kořenový prvek nemá žádné rodiče => nemůže hodnoty vlastností dědit; použije se výchozí hodnota vlastnosti

 určené hodnoty – absolutní (black,, 2cm, …), relativní (auto, 2em, 150%, …)  absolutní hodnoty není třeba přepočítávat  relativní hodnoty musí být převedeny na hodnoty vypočítané: ◦ procenta se vypočítají z referenční hodnoty ◦ hodnoty v relativních jednotkách se musí vynásobit velikostí příslušného písma, nebo rozměrem pixelu ◦ hodnota auto se musí vypočítat způsobem definovaným u každé vlastnosti  ve většině případů se dědí vypočítaná hodnota

 Vypočítaná hodnota již většinou může být použita  Jsou ale případy, kdy to z různých důvodů nelze  Např: klient vykreslí orámování, jehož síla je celé číslo. Pokud vyjde vypočítaná hodnota desetinné číslo, musí být převedena (zaokrouhlení, oříznutí)  Skutečná hodnota je vypočítaná hodnota, která byla upravena v důsledku omezení

 některé hodnoty vlastnosti dědí potomci prvku ve stromu dokumentu  pro každou vlastnost je definováno, zda se dědí, či nikoli  tento princip umožňuje, aby autor určil výchozí hodnoty pro celý dokument ◦ nastaví se hodnoty pro kořenový prvek stromu dokumentu (, )

 stylové předpisy mohou pocházet ze tří zdrojů: ◦ autor webu ◦ uživatel ◦ klient/prohlížeč  styl. předpisy z těchto zdrojů se mohou překrývat  o tom, jaké styly budou použity pro formátování dokumentu rozhodují pravidla kaskádování  ta přiřazují každému stylovému pravidlu určitou váhu; v případech, kdy se styl. pravidla dostanou do kolize, zvítězí to s největší váhou  implicitně – pravidla autora mají vyšší váhu než pravidla uživatele  autorská a uživatelská pravidla mají vyšší váhu než předpis klienta

 klíčové slovo – píše za vlastní deklaraci, od které je odděleno mezerou  v případě konfliktu mají deklarace s !important přednost před normálními, tj. neoznačenými deklaracemi

 pravidla pro určení vlastnosti určitého prvku: 1)klient nalezne všechny deklarace, které se vztahují k danému prvku; jedná se o deklarace obsahující danou vlastnost a jejichž selektor se váže k danému prvku 2)1. třídění – dle váhy a původu zdroje; pro normální deklarace platí, že stylový předpis autora přepíše předpis uživatele a ten přepíše výchozí předpis klienta 3)2. třídění – provede se podle konkrétnosti selektorů – konkrétnější přepíší obecnější 4)3. třídění – podle pořadí, v jakém jsou pravidla uvedena; jsou-li váha, původ i konkrétnost dvou pravidel shodné, zvítězí to, které je definováno později

 při výpočtu – určí se 3 základní hodnoty a, b, c takto: ◦ a = počet ID atributů v selektoru ◦ b = počet ostatních atributů a pseudotříd v selektoru ◦ c = počet názvů prvků v selektoru  následně se získaná čísla zřetězí (zapíší se bezprostředně za sebou) v pořadí a-b-c a výsledkem je konkrétnost selektoru

selektorabckonkrétnost *0000 li0011 ul li0022 ul ol+li0033 ul ol li.red01313 li.red.level02121 #blok100100

 Rozlišují prvky podle jiných charakteristik než je jejich jméno, atributy, obsah  Nejsou explicitně uvedeny ve zdrojovém kódu dokumentu  :first-child ◦ váže k prvku, který je 1. potomkem jiného prvku  :link ◦ vztahuje se k dosud nenavštíveným odkazům  :visited ◦ vztahuje se k již navštíveným odkazům

 :hover ◦ působí na prvek v době, kdy na něj uživatel ukazuje např. kurzorem myši  :active ◦ působí na prvek v době, kdy je aktivován (v době mezi stiskem a uvolněním tlačítka)  :first-line ◦ aplikuje styl na 1. formátovaný řádek odstavce  :first-letter ◦ váže se k 1. písmenu obsahu prvku ◦ pouze tyto vlastnosti  vlastnosti písma, barvy, pozadí  line-height, text-decoration, margin, padding, border

 obarvení odkazů: ◦ musí se zachovat pořadí definice:  a:link  a:visited  a:hover  a:active