ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Advertisements

VY_32_INOVACE_07_Čtení slabik S, V, T (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_08_Čtení slabik J,P (SADA ČÍSLO 1)
jmenuji se dráček HASÍK
Ochrana člověka za mimořádných situací
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
VY_32_INOVACE_20_Hrajeme si s písmenky (SADA ČÍSLO 1)
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
VY_32_INOVACE_09_ čtení slov 1 (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_12_ Čtení slov s porozuměním 1 (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_ 16_hrajeme si, počítáme (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_20_Hrajeme si s geometrickými tvary (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_06_Čtení slabik (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_10_Sčítání a odčítání do 10 (SADA ČÍSLO 5)
Důležitá telefonní čísla
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
19.1 Ochrana člověka za mimořádných událostí
VY_32_INOVACE_17_Počítáme s obrázky (SADA ČÍSLO 5)
Integrovaná střední škola,Slaný
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
VY_32_INOVACE_04_ Počet slabik (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_18_Porovnávání čísel do 100 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_16_ Rozvoj jazykových schopností 1 (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_07_Porovnávání čísel do 5 (SADA ČÍSLO 5)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
VY_32_INOVACE_19_Geometrické tvary (SADA ČÍSLO 5)
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Ochrana za vzniku mimořádné události
VY_32_INOVACE_11_Porovnávání čísel do 10 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_11_ Čtení slov 3 (SADA ČÍSLO 1). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
VY_32_INOVACE_10_ čtení slov 2 (SADA ČÍSLO 1). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
Mimořádné události – co dělat!
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s různými druhy živelných pohrom.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
12.1 Mimořádné události, IZS
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_10 Název materiálu:Ochrana obyvatel – Test znalostí Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V.
VY_32_INOVACE_13_ Čtení slov s porozuměním 2 (SADA ČÍSLO 1)
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 7. ročník
VY_32_INOVACE_ 13_porovnávání čísel do 20 (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_01_ Příprava na čtení 1 (SADA ČÍSLO 1) (1) (2)
VY_32_INOVACE_ 11_ Ohraničení ČR (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
VY_32_INOVACE_13_Čtení s využitím alternativních metod - oblečení (SADA ČÍSLO 4)
VY_32_INOVACE_09_Oceány (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
VY_32_INOVACE_03_Sčítání do 5 (SADA ČÍSLO 5) INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
VY_32_INOVACE_04_ Odčítání do 5 (SADA ČÍSLO 5) INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ochrana obyvatel za mimořádných událostí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo11 Označení materiálu evo11_tisnove_linky.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_02_krizové stavy Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Evakuace obyvatel Autor: Bc. Balonová Soňa.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis (2) ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis (1) VY_32_INOVACE_16_ Ochrana člověka při ohrožení zdraví a života (SADA ČÍSLO 6)

INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: červenec 2012 Ročník, pro který je VM určen: 7.- 10. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky dalších ročníků dle individuálních možností a schopností žáků) Vzdělávací obor: Člověk a příroda Učivo: Ochrana člověka při ohrožení zdraví a života Metodické poznámky: Opakování a procvičování učiva. POUŽITÉ ZDROJE: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS Word

Ochrana člověka při ohrožení zdraví a života

Mimořádné události Mimořádná událost může potkat každého z nás. Je proto potřeba vědět, jak se v takové situaci zachovat, jak zachránit život sobě, svým blízkým a ostatním lidem.

Druhy mimořádných událostí Živelní pohroma Havárie Ostatní události

Katastrofa (ničení) způsobená přírodní činností. Živelní pohroma Katastrofa (ničení) způsobená přírodní činností. Povodeň Zemětřesení Velký sesuv půdy Sopečný výbuch Tornádo Pád meteoritu Extrémní chlad nebo teplo Velký lesní požár

Katastrofa (nehoda) způsobená člověkem. Havárie Katastrofa (nehoda) způsobená člověkem. Havárie v chemickém provozu Radiační havárie Ropná havárie Zřícení domu Dopravní nehoda

Katastrofa (nehoda) způsobená člověkem. Ostatní události Katastrofa (nehoda) způsobená člověkem. Teroristický čin Sabotáž Žhářství

Integrovaný záchranný systém IZS Za ochranu obyvatel v našem státě zodpovídá Ministerstvo vnitra. Poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech, chránit životy a zdraví obyvatel a majetek před požáry je posláním Hasičského záchranného sboru České republiky.

Základní složky IZS Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) jednotky požární ochrany zařazené do plošného pokrytí zdravotnická záchranná služba Policie České republiky

Základní úkoly ochrany obyvatel 1. Varování 2. Evakuace 3. Ukrytí

Varování Česká republika má jediný varovný signál při hrozící mimořádné události – jedná se o kolísavý tón sirény po dobu 140 vteřin (asi 2 a půl minuty). Co uděláme: Vyhledáme úkryt v nejbližší budově. Zavřeme všechny dveře a okna. Zapneme rádio a televizi.

Evakuace Jde o přemístění osob, zvířat na bezpečné místo. Co uděláme při nařízení evakuace při opouštění bytu: Uhasíme otevřený oheň v topidlech (krbu). Vypneme elektrické spotřebiče (necháme zapnutou ledničku a mrazničku). Uzavřeme přívod vody a plynu. Zaklepe na sousedy a zeptáme se, zda vědí o evakuaci. Kočky a psy vezmeme sebou v uzavřených schránkách. Vezmeme evakuační zavazadlo a na zamknuté dveře bytu dáme cedulku, že jsme byt opustili. Dostavíme se na určené místo.

Ukryjeme se na určeném místě. Ukrytí Ukryjeme se na určeném místě. Stálé úkryty – vybudované ochranné stavby k ukrytí obyvatelstva Improvizované úkryty – jsou suterénní a jiné vhodné prostory obytných domů, výrobních objektů

Evakuační zavazadlo Základní trvanlivé potraviny (v konzervách), dobře zabalený chléb. Nádoba s pitnou vodou a vodou pro osobní použití. Jídelní miska, příbor, polní láhev, otvírač na konzervy, nůž, šití, zavírací špendlíky apod. Toaletní a hygienické potřeby. Osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a jiná cenná dokumentace, kniha, hračky pro děti, drobné společenské hry. Náhradní prádlo, obuv, pláštěnka. Léky. Přenosné rádio s rezervními bateriemi, svítilna. Spací pytel nebo přikrývka.

Jak se zachovat při vzniku mimořádné události? Ocitneme-li se v situaci, kdy jsou ohroženy životy, zdraví, majetek nebo životní prostředí, je nutné přivolat odbornou pomoc.

Bezplatné telefonní linky 156 150 155 158 112

Hasičský záchranný sbor ČR 150

Zdravotnická záchranná služba 155

Policie ČR 158

Městská policie 156

Jednotné evropské číslo tísňového volání 112

Když zavolám na linku tísňového volání sdělím: Co se stalo. Kde se to stalo. Své jméno a číslo telefonu, ze kterého volám. Vyčkám na zpětné zavolání. Hovor musí být stručný, ale výstižný! Pokud si nevím rady kam zavolat, zavolám na číslo 150.

Co dělat v zamořeném prostředí: Vždy si chráníme dýchací cesty a povrch těla: Na nos a ústa přiložíme navlhčenou roušku (kapesník, ručník, utěrku). Hlavu chráníme čepicí, šálou, schovány by měli být uši, krk i čelo. Oči ochráníme motoristickými či lyžařskými brýlemi. Oblečeme si kombinézu, kalhoty nebo pláštěnku. Na nohy obujeme holínky nebo vysoké boty. Ruce ochráníme koženými nebo gumovými rukavicemi.

Zakroužkuj živelní pohromu. Kliknutím na obrázky proveď kontrolu.

Katastrofa způsobená deštěm. Katastrofa způsobená lidmi (člověkem). Co je havárie? Katastrofa způsobená deštěm. Katastrofa způsobená lidmi (člověkem).

Špatně!

Výborně!

Najdi názvy ostatních událostí. Kliknutím na obrázky proveď kontrolu. HAŠENÍ TERORISTICKÝ ČIN ŽHÁŘSTVÍ SABOTÁŽ POTÁPĚNÍ

Jakou zkratku má integrovaný záchranný systém? NDR OHS ČR IZS

Špatně!

Výborně!

Kdo patří do integrovaného záchranného systému? hasiči zdravotníci učitelé zedníci policisté vojáci

Klikni na předměty, které potřebuješ v evakuačním zavazadle. bačkory chléb fotku rodiny léky osobní doklady čokoláda hygienické potřeby náhradní oblečení učebnice

Klikni na telefonní číslo hasičského záchranného sboru. 150 155 158 156

Špatně!

Klikni na telefonní číslo policie ČR. 150 155 158 156

Špatně!

Klikni na telefonní číslo zdravotnické záchranné služby. 150 155 158 156

Špatně!

Klikni na rozhovor tísňového volání. Dobrý den, jmenuji se Pavel Hrubý, na přechodu u kina Lípa v Teplicích srazilo auto chodce. Mé telefonní číslo je 777 654 354. Ahoj, tady někdo srazil cyklistu. Poraďte mi, co mám dělat. Hodně krvácí a nikdo mu nechce pomoci. Já strašně pospíchám do práce.

Špatně!

jak se zachovat při mimořádných událostech. Výborně, teď už víš, jak se zachovat při mimořádných událostech.

POUŽITÉ ZDROJE: (1, 2) 320 000x obrázky, Terasoft multimedia s.r.o. Ostatní použité obrázky jsou kliparty MS Office.