Uživatelé sítě Operační systémy sítí Windows NT, Novell NetWare, UNIX Pro řízení sítí jsou dnes nejrozšířenější systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

pro 4. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Povrch ČR
Sociální sítě Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePrůmysl Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje odvětví průmyslu v ČR.
Obecně o operačních systémech
* Jedná se o aplikační software, který umožňuje střih a další zpracování videozáznamů a jejich export do různých formátů, případně i finalizaci DVD. *
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gestikulace, pantomima
Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Berlín Absolventská práce Autor: Andrea Paroubková Třída: IX.A Školní rok: 2011/2012 Datum odevzdání:
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Karel May životopis, ukázka z.
I odpady označené č. 7 Je-li jeden kontejner, dáváme sklo bez ohledu na barvu. Vratné zálohované sklo vracejte zpět do obchodu.
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Bezpečně do školy. Bezpečně do školy Čím se dopravujeme do školy?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.11 Téma: Přírodní podmínky ČR.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-05.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-11.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Algoritmizace úloh. Algoritmizace úloh Algoritmus? CO JE TO???
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-01.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Serverové systémy Windows
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Doba bronzová a železná
Oprávnění uživatelů ke složkám Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-08.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-15.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.56 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-03.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Klasifikace počítačových sítí
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
ZEMĚ NAŠE PLANETA Dílna 4 SKUPINOVÁ PRÁCE V CENTRECH AKTIVIT PŘI ZÍSKÁVÁNÍ POZNATKŮ PRACUJEME SPOLEČNĚ A UČÍME SE: -ROZDĚLIT SI MEZI SEBOU ÚKOLY -ZAPOJIT.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Dopravní značky.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-12.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-04.
Aa. астра август аптека автомобиль aэропорт Адам.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Informatika – Datové sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Transkript prezentace:

Uživatelé sítě

Operační systémy sítí Windows NT, Novell NetWare, UNIX Pro řízení sítí jsou dnes nejrozšířenější systémy

Uživatelé sítě Uživatele sítě lze rozdělit do 3 skupin: Běžný uživatel - má pouze nezbytně nutná práva pro svoji práciBěžný uživatel - má pouze nezbytně nutná práva pro svoji práci

Uživatelé sítě Uživatele sítě lze rozdělit do 3 skupin: Operátor - částečně privilegovaný uživatel (např. v ovládání tiskových front,...)Operátor - částečně privilegovaný uživatel (např. v ovládání tiskových front,...)

Uživatelé sítě Uživatele sítě lze rozdělit do 3 skupin: Supervizor (administrátor, správce) - absolutně privilegovaný uživatelSupervizor (administrátor, správce) - absolutně privilegovaný uživatel Pravomoc x odpovědnost !!!

Bezpečnost sítě  a) připojováním uživatelů pomocí hesla  b) omezením možnosti připojování uživatelů (podle času, stanice, počtu současných připojení,...)  c) přidělením práv uživatelům k různým složkám síťového disku  d) omezením přístupu k jednotlivým souborům a složkám pomocí jejich vlastností - tzv. atributů Data sdílená v síti je nutno chránit před úmyslným poškozením nebo zneužitím. Tato ochrana je zajišťována:

Přístupová práva na školní síti Uživatelům sítě může správce přidělit některá z následujících práv pro přístup k souborům a složkám: Zobrazovat obsah složkyZobrazovat obsah složky Přejmenovávat (soubory a složky)Přejmenovávat (soubory a složky) Číst a spouštět (otevřít soubor – bez možnosti změny)Číst a spouštět (otevřít soubor – bez možnosti změny) Zapisovat (změněný obsah souboru uložit na disk)Zapisovat (změněný obsah souboru uložit na disk) Úplné řízeníÚplné řízení

Zdroje sigurdardottir.jpg Vini%C4%8Dn%C3%ADHory-525px.jpg, sm.jpg