INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba buňky - opakování
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.04 Anotace: Prezentace popisuje základní stavbu rostlinné buňky a její činnost. Vzdělávací oblast: Buňka rostlinná, stavba, způsob.
Základní části buňky a jejich hlavní význam
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.03 Anotace: Vzdělávací oblast: Buňka živočišná – stavba, činnost Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup:
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Buňka.
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Zkoumání a ochrana přírody
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s ději, k nimž dochází v buněčném.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
B U Ň K A.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Rozdělení buněk.
POVRCHY ROSTLIN Stavba rostlinné buňky
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní struktura živých organismů
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
BUŇKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Základní struktura živých organismů
BUŇKA.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Rozmanitost a stavba buněk Poznáte o jaké jde buňky na mikrofotografiích? Co mají společného a co odlišného?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_Přírodopis 7. ročník TÉMA: opakování 6. ročníku I. ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_538 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Buňka JE ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ A FUNKČNÍ JEDNOTKOU
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA Téma: BUŇKA
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
VY_52_INOVACE_24_Buňka rostlinná a živočišná
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
4. Buňky.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Botanika Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_41_Buňka
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Transkript prezentace:

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Přírodopis 7. ročník Jana Míková Buňka Přírodopis 7. ročník Jana Míková

Obsah Kvíz Zkoumání buněk Rostlinná buňka Živočišná buňka Dělení a rozmanitost buněk

Zopakuj si Anatomie Botanika Morfologie Mykologie Ekologie Systematika Zoologie Fyziologie Vnitřní stavba Rostliny Vnější stavba Houby Vztahy mezi org. a prostředím Třídění, zařazování Živočichové Činnost těla

Doplň ekosystém Tučňák Žralok Žirafa Jaguár Orangutan Gepard Krajta Chřestýš

Zkoumání buněk Buňky se zkoumají asi 300 let K jejich pozorování je třeba zvětšovací přístroj – mikroskop Mikroskopy Optické – zvětšují asi 1500x Elektronové – zvětšují více než 100 000x

Robert Hooke Anglický vědec Rok 1665 pomocí jednoduchého mikroskopu pozoroval tenký řez korkem – zavedl pojem buňka Významný fyzik, zajímal se o architekturu a astronomii Vynálezy: teploměr, vodováha,…

Jan Evangelista Purkyně český vědec proslavil se studiem buněk v 19. století významný fyziolog spoluzakladatel cytologie – nauka o buňkách

Rostlinná buňka Buňka – základní stavební a funkční jednotka těl organismů Buněčná stěna – tvoří povrch, určuje tvar, propustná pro vodu Jádro – řídí průběh dějů, zajišťuje dělení a přenášení dědičných vlastností Vakuola – shromažďuje zásoby a odpadní látky Ribozomy – tvorba bílkovin

Chloroplasty – pouze v rostlinných buňkách, obsahují zelené barvivo (chlorofyl), probíhá v nich fotosyntéza Mitochondrie – probíhá v nich uvolňování energie – buněčné dýchání

Nakresli a popiš rostlinnou buňku

Živočišná buňka Plazmatická membrána – povrch všech živočišných buněk, je polopropustná Lysozomy – umožňují výživu – přijímání organických látek

Vypisuj organely buněk a vyčti rozdíly Rostlinná buňka Živočišná buňka

Dělení buňky Začíná dělením buněčného jádra Jádro obsahuje útvary – chromozómy – ty se rozštěpí a rozejdou k opačným pólům jádra Po rozdělení jádra se mateřská buňka rozdělí na dvě dceřiné

Rozmanitost buněk Buňky mají různý tvar i velikost Jednodušší stavbu než buňky rostlin a živočichů mají bakterie viry - nebuněčná stavba, žijí jako paraziti buněk

Zdroje obrázků: www.cs.wikipedia.org www.giobioobrazky.ic.cz