ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

Ochrana člověka za mimořádných situací
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
jmenuji se dráček HASÍK
Ochrana člověka za mimořádných situací
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Evakuace obyvatelstva
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_06 Název materiálu:Evakuace Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
19.1 Ochrana člověka za mimořádných událostí
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
21.1 Vím, co jsou ostatní krizové situace.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Průmyslové havárie Aneta Cvachová Jana Svozilová Lucie Spourová.
13.1 Krizové stavy, varovný signál, evakuace, ukrytí
Ochrana za vzniku mimořádné události
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Mimořádné události – co dělat!
PRVNÍ POMOC MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 05
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Chování v případě nebezpečí
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Bakalářské studium III. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení IV. ročník – ošetřovatelství – kombinované 559Základy řízení.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_10 Název materiálu:Ochrana obyvatel – Test znalostí Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 7. ročník
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
HASIČ II a III Vítonice 2016 Prevence a ochrana obyvatel.
Ochrana obyvatel za mimořádných událostí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
Informace z chemické služby pplk. Ing. Jiří Matějka MV-generální ředitelství HZS ČR.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
VY_32_INOVACE_03_OČMS_složky integrovaného záchranného systému AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Opatření ochrany obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Varování / vyrozumění Signály Ukrytí Evakuace Nouzové přežití PVČ.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VI JAK SE ZACHOVAT V PŘÍPADĚ NÁLEZU PODEZŘELÉHO ZAVAZADLA NEBO OBDRŽENÍ PODEZŘELÉ ZÁSILKY OZNÁMENÍ O ULOŽENÍ BOMBY.
Řešení mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového řízení 1 Školení starostů obcí.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo11 Označení materiálu evo11_tisnove_linky.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_02_krizové stavy Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Základní pravidla chování
Stav zdraví obyvatelstva a jeho sociální, ekonomické aspekty prevence
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Evakuace VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_EVAKUACE
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Evakuace obyvatel Autor: Bc. Balonová Soňa.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ seminář k projektu Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí

Vážné a smrtelné úrazy se stávají také při momřádných událostech. ÚVOD Vážné a smrtelné úrazy se stávají také při momřádných událostech. Mimořádná událost záplavy, povodně větrné, sněhové a námrazové kalamity sesuvy půdy, svahové pohyby, zemětřesení, sopečné výbuchy úniky nebezpečných škodlivin, průmyslové havárie, radioaktivní havárie epidemie nakažlivých nemocí lidí a zvířat vojenská ohrožení, teroristické útoky podezřelé zásilky, zavazadla, výhrůžné telefonáty rozsáhlé dopravní havárie nedostatek vody, základních potravin

I mimořádným událostem lze různými opatřeními předcházet. PŘÍPRAVA NA MU I mimořádným událostem lze různými opatřeními předcházet. Je možné zmapovat okolí školy a bydliště a předem vytipovat rizika (továrny, provozy, bazény, …) vybavit domácnost, školu, pracoviště hasícími přístroji mít v zásobě trvalnlivé potraviny a balenou vodu mít dobře vybavenou lékarničku (obvazový materiál, základní léky) cennosti a důležité dokumenty uchovávat v odolné schránce domluvit si postupy pro případ nouzové situace nevystavovat se zbytečně riziku

MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST Při mimořádné situaci je potřeba jednat v klidu, s rozvahou a bez paniky. Způsoby varování a informování všeobecná výstraha - kolísavý tón sirény po dobu 140 s ampliony, rozhlasové vozy veřejnoprávní i místní rozhlasové a televizní stanice nařízení a vyhlášky pro obyvatelstvo Co dělat? zachovat klid, rozvahu, nešířit paniku a poplašné zprávy, ale nepodceňovat rizika nejdřív chránit život a zdraví, potom, majetek, pomáhat nemocným, starým, dětem zbytečně netelefonovat, omezit cestování dodržovat oficiální pokyny (záchranáři, policie, státní orgány, rozhlas, televize) zabezpečit byt, připravit se na event. evakuaci

Včasná evakuace může zachránit mnoho životů i zdrojů. MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST Včasná evakuace může zachránit mnoho životů i zdrojů. Při evakuaci z bytu nebo domu uhasit utevřený oheň, vypnout spotřebiče uzavřít přívody vody a plynu připravit evakuační zavazadlo děti vybavit informacemi je-li to možné, vzít nebo zabezpečit zvířata informovat sousedy o evakuaci uzamknout byt a označit byt. Evakuační zavazadlo:

Včasná evakuace může zachránit mnoho životů i zdrojů. MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST Včasná evakuace může zachránit mnoho životů i zdrojů. Při evakuaci z bytu nebo domu uhasit utevřený oheň, vypnout spotřebiče uzavřít přívody vody a plynu připravit evakuační zavazadlo děti vybavit informacemi je-li to možné, vzít nebo zabezpečit zvířata informovat sousedy o evakuaci uzamknout byt a označit byt. Evakuační zavazadlo: osobní doklady, peníze, cennosti osobní léky a další prostředky trvanlivé potraviny na 3 dny a tekutiny toaletní a hygienické potřeby předměty denní potřeby baterka, zápalky, svíčky, náhradní baterie rádio na baterie, mobilní telefon oblečení a spací potřeby pro děti hračku, knihu

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … před povodní a při povodni.

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … před povodní a při povodni. Doporučuje se respektovat přírodu předem znát možná rizika a ohrožení na případnou povodeň se připravit (přemístit věci, připravit auto, evak. zavazadlo) včas opustit ohrožený prostor neriskovat před blížící se záplavovou vlnou neriskovat při pobytu v přírodě

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při přívalových deštích, bouřích a větrných smrštích.

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při přívalových deštích, bouřích a větrných smrštích. Doporučuje se sledovat předpověď počasí předem si zjistit možná rizika a ohrožení, především v cizině zabezpečit dům, byt ukrýt se na vhodném místě (sklep, nosné stěny, pod úrovní terénu) vyhýbat se rizikovým místům venku raději volit otevřený terén a terénní sníženiny v případě rizkových oblastí (hory, pouště) si zjisit nouzové postupy

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … v místech s častým zemětřesením.

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … v místech s častým zemětřesením. Doporučuje se připravit si rádio, baterie, nabitý mobilní telefon, zásobu potravin a vody vypracovat plán kontaktů zjistit si uzávěry vody, plynu, elektřiny naučit se základy první pomoci zachovat klid, nepropadat panice venku se přesunout na volné prostranství v domě se ukrýt pod pevný stůl, k nosné stěně vzdálit se od břehů, z pláží

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při hromadné nákaze lidí, zvířat nebo bioterorismu. Je nutné přerušit epidemiologický řetězec vyhledat zdroj a zajistit jeho eliminaci, tj. izolaci a léčení zabránit přenosu infekce zvýšit odolnost ohrožených osob očkováním, profylaxí

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při hromadné nákaze lidí, zvířat nebo bioterorismu. Je nutné přerušit epidemiologický řetězec vyhledat zdroj a zajistit jeho eliminaci, tj. izolaci a léčení zabránit přenosu infekce zvýšit odolnost ohrožených osob očkováním, profylaxí Doporučuje se používat pouze prověřenou vodu k pití i k mytí (ošetřit varem, chemicky) nejíst nechráněné, neprověřené nebo pochybné potraviny dodržovat ve zvýšené míře osobní hygienu používat doporučené prostředky individuální ochrany nedotýkat se podezřelých předmětů nebo uhynulých zvířat sledovat zdravotní stav (horečka, zánět, vyrážka, imunitní reakce)

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při požáru.

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při požáru. Postup v případě požáru přivolat HZS (150 nebo 112) v případě potřeby vypnout přívody elektřiny a plynu, vypnout klimatizaci upozornit ostatní, podle možností pomoci ohroženým osobám vyvést zvířata, vynést cenné věci odstranit nebezpečné, jedovaté nebo výbušné látky podle možností se snažit hasit nebo bránit šíření požáru uvolnit cestu vozidlům záchranných složek podle potřeb dále pomoci

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při havárii s únikem nebezpečných látek. CHLOR AMONIAK OXID SIŘIČITÝ OXIDY DUSÍKU OXID UHELNATÝ FOSGEN ISOKYANÁTY KYANOVODÍK ZEMNÍ PLYN

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při havárii s únikem nebezpečných látek. Doporučené kroky zjistit si možná rizika v místě bydliště nepřibližovat se k místu havárie ukrýt se v domě, co nejvýše uzavřít okna, dveře, vypnout klimatizaci uhasit ohně, vypnout plynové spotřebiče sledovat sdělovací prostředky připravit si individuální prostředky (navlhčená rouška, brýle, rukavice, oblečení) připravit se na možnou evakuaci CHLOR AMONIAK OXID SIŘIČITÝ OXIDY DUSÍKU OXID UHELNATÝ FOSGEN ISOKYANÁTY KYANOVODÍK ZEMNÍ PLYN

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při havárii s únikem radioaktivních látek. Rizika havárie jaderných elektráren, transport paliva zbraně hromadného ničení, terorismus

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI - Co dělat ... … při havárii s únikem radioaktivních látek. Rizika havárie jaderných elektráren, transport paliva zbraně hromadného ničení, terorismus Doporučení ukrýt se v domě, co nejníže uzavřít okna, dveře, vypnout klimatizaci sledovat sdělovací prostředky, řídit se pokyny připravit si individuální prostředky připravit se na možnou evakuaci