Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
GOTICKÁ KULTURA.
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Gotika.
Umění vrcholného středověku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: žáky 3. ročníku ZŠ Předmět: německý jazyk Autor: Mgr. Richard.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Gotická kultura a vzdělanost
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací.
Gotická kultura.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
zpracovaný v rámci projektu
KULTURA VRCHOLNÉHO A POZDNÍHO STŘEDOVĚKU
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Ve znamení gotického slohu
Umělecké slohy a moderní umění 1. Románské umění a Gotika
Gotika 12 st. – 16 st..
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Česká gotika.
GOTIKA.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Gotika.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Gotická kultura.
Umělecký sloh vrcholného středověku
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
GOTICKÁ ARCHITEKTURA MgA. Lukáš Psík wikimedia
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_07 TÉMA: Gotické umění.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – gotika, druhy umění,
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Gotika Bolfíková Nikola.
Kultura středověku.
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Vzdělanost Pozdní gotika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Gotika Vzdělanost. Gotika Vzdělanost Kdy: 12. století Kde vznikla: Francie Hrad Bezděz.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Význam křesťanství ve středověku
Téma (název prezentace)
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní Větřní Téma hodiny: Gotický sloh a kultura

GOTICKÝ SLOH A KULTURA ( poč. 13. stol. – konec 15. stol. ) Kulturní a společenské předpoklady: Proměny ve společnosti a zdokonalení výroby Změna způsobu života Vlivy z ciziny zprostředkované křížovými výpravami Mocenský rozmach církve a potřeba reprezentace (dala vzniknout stavitelským klenotům)

Vzdělanost: Zakládání škol – jednak při kostelech a klášterech, určeny pro výchovu duchovních, novější pak ve městech Učí se čtení, psaní, počítání a latina University – vysoké školy, v čele je rektor má 4 fakulty, v čele fakult je děkan medicína, theologie, práva a filosofie ( tzv. Artistická fakulta) nejstarší je v Bologni, Padově, Sorbonna v Paříži, u nás Karlova universita

Knihy a jejich šíření: Píší se ručně v klášterech, po r nejen v latině ale i v národních jazycích U nás jsou nejstarší Kosmova kronika ( lat. z 12. stol.) a Dalimilova ( česky, veršovaně z stol.) Dále pak ještě záznamy kronikářů doby Karla IV. a nejstarší hudební památky patřící do doby 1. pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic

NOVÝ STAVEBNÍ SLOH Gotika vzniká ve Francii ve 12. stol.,ale lze se důvodně domnívat, že je inspirována PRVKY: lomený oblouk ( převzatý od Arabů ), velká okna, slabší stěny a vysoké stropy, pilíře a opěrný systém Nový typ gotických staveb je katedrála ( má věnec kaplí kolem kněžiště, více lodí a příčnou loď a výrazný opěrný systém) Památky: Francouzské katedrály, u nás katedrála sv. Víta v Praze a sv. Barbory v Kutné Hoře, hrad Karlštejn, Karlův most v Praze

OBR. 27 – gotická katedrála ve Francii Francouzská gotika

OBR. 28 Týnský chrám v Praze Stavěn v období rané a vrcholné gotiky

OBR OBR